Institutiile publice si persoanele impozabile care nu sunt inregistrate in scopuri de TVA nu vor mai fi obligate sa plateasca contravaloarea TVA-ului aferent achizitiilor de bunuri si servicii in cont separat al furnizorului aflat in sistem split TVA.
Conform informatiilor citate de Agerpres, "persoanele impozabile, cu exceptia institutiilor publice, inregistrate in scopuri TVA, au obligatia sa plateasca contravaloarea TVA aferente achizitiilor de bunuri si servicii intr-un cont de TVA al furnizorului /prestatorului care aplica mecanismul platii defalcate a TVA", prevede textul adoptat de comisie.
Sunt exceptate situatiile in care plata nu se efectueaza direct de beneficiar catre furnizor/prestator, in care plata se efectueaza in natura sau prin compensare, precum si la finantarea acordata de institutiile de credit si institutiile financiare nebancare prin preluarea creantelor, au mai stabilit deputatii din comisie, aminteste si Capital.ro.
Astfel, in urma modificarilor, contul TVA se debiteaza cu TVA achitata la bugetul de stat, precum si cu plata altor obligatii bugetare.
Totodata, firmele care achita eronat in cont TVA vor fi penalizate cu 0,06% pe zi din suma incepand cu ziua efectuarii platii eronate pana la data corectarii acesteia.
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Persoanele impozabile care opteaza pentru aplicarea mecanismului privind plata defalcata a TVA vor beneficia de o reducere de 5% din impozitul pe profit/pe veniturile microintreprinderilor aferent perioadei aplicate.
Membrii comisiei au respins propunerea de amanare cu un an a intrarii in vigoare a acestei legi.