Astazi vom analiza cazul unei salariate care se afla in concediu de ingrijire copil (2 ani). Vom afla daca aceasta poate beneficia de serviciile unui abonament de sanatate la o clinica privata, ce au fost achizitionate de firma.
De precizat faptul ca aceasta beneficiaza de un abonament de sanatate pentru ea, ca salariat, si doua abonamente suplimentare.
Vom afla in continuare urmatoarele informatii:
- Care este regimul fiscal al acestor abonamente?;
- Poate beneficia de ele si pe perioada in care se afla in concediu pentru ingrijirea copillului in varsta de pana la 2 ani?;
- Care este monografia contabila?.
Iata care este raspunsul specialistului!
Potrivit art. 16 alin. (3) din OUG nr. 111/2010, prin exceptie de la prevederile alin. (2) lit. i), plata indemnizatiei pentru cresterea copilului nu se suspenda in cazul in care persoana indreptatita se afla in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
a) primeste diverse sume in baza legii, a contractului colectiv de munca sau a contractului individual de munca, acordate in perioada concediului pentru cresterea copilului, altele decat cele rezultate din desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu.
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Manual de politici contabile - Stick USB
Declaratia Unica 2024 Impozit pe venit Contributii CAS si CASS
Prin urmare, indemnizatia pentru cresterea copilului nu se suspenda daca acordarea sumelor este prevazuta in contractul colectiv de munca sau contractul individual de munca.
In ceea ce priveste serviciile medicale suportate de angajator, conform art. 76 alin. (4) lit. t) din Codul fiscal, serviciile medicale furnizate sub forma de abonament, conform Legii nr. 95/2006, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, suportate de angajator pentru angajatii proprii nu reprezinta avantaj de natura salariala si nu intra in baza de calcul al impozitului pe veniturile din salarii daca acestea, impreuna cu primele de asigurare voluntara de sanatate nu depasesc echivalentul in lei al sumei de 400 euro/an pentru fiecare angajat.
Conform art. 142 lit. s) 6 din Codul fiscal, sunt excluse din baza de calcul al contributiilor sociale contributiile la un fond de pensii facultative potrivit Legii nr. 204/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, si cele reprezentand contributii la scheme de pensii facultative, calificate astfel in conformitate cu legislatia privind pensiile facultative de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, administrate de catre entitati autorizate stabilite in state membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European, precum si primele de asigurare voluntara de sanatate si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament, conform Legii nr. 95/2006, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, suportate de angajator pentru angajatii proprii, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca limitele prevazute la art. 76 alin. (4) lit. s) si t) pentru veniturile neimpozabile, precum si primele aferente asigurarilor de risc profesional.
Serviciile medicale suportate de angajator pentru salariata, in limita de 400 euro/an (cumulat cu asigurari voluntare de sanatate – daca este cazul) nu intra in baza de calcul al impozitului pe veniturile din salarii si al contributiilor sociale obligatorii. Abonamentele in favoarea membrilor familiei salariatei sunt avantaje de natura salariala fara aplicarea limitei de 400 euro.
Cheltuielile cu serviciile medicale achizitionate se inregistreaza in contabilitate cu ajutorul contului 628 – Cheltuieli cu serviciile executate de terti.
In functie de politicile contabile ale societatii, avantajele de natura salariala se pot inregistra:
1. Inregistrarea avantajelor in conturile corespunzatoare de cheltuieli, dupa natura lor, recunoasterea pe venituri a avantajului si inregistrarea costurilor cu ajutorul contului 6421 - Cheltuieli cu avantajele in natura acordate salariatilor:
6xx = 401;
4282 = 758;
6421 = 421;
421 = 4282.
2. Inregistrarea avantajului ca avans si includerea acestuia pe cheltuieli cu ajutorul contului 6421 - Cheltuieli cu avantajele in natura acordate salariatilor:
4282 = 401;
6421 = 421;
421 = 4282.
3. Inregistrarea avantajelor in conturile corespunzatoare de cheltuieli, dupa natura lor (diurna, ajutoare impozabile, pensii facultative, asigurari s.a). In acest caz, avantajele se includ in statul de salarii in vederea aplicarii impozitului pe veniturile din salarii si contributiilor sociale obligatorii, fara a se inregistra in conturile de cheltuieli cu salariile.
Raspunsul a fost oferit pe portalcontabilitate.ro de Irina Dumitrescu - Economist.