email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Inregistrarea dividendelor in Declaratia unica. Cum se procedeaza?

Inregistrarea dividendelor in Declaratia unica. Cum se procedeaza?
declaratia unicacontributii socialecod fiscaldividende

Persoanele fizice care au obtinut or estimeaza ca vor obtine pana la finalul anului venituri din dividende (peste un anumit plafon!) au obligatia sa completeze si sa depuna declaratia unica. Specialistul nostru Ionut Jinga vine cu informatii pretioase legate de inregistrarea dividendelor in Declaratia unica.
 

Va prezentam mai jos doua studii de caz necesare pentru inregistrarea dividendelor in Declaratia unica.

 

ATENTIE! Potrivit unui proiect de OUG, termenul pentru depunerea Declaratiei unice ar putea fi prelungit pana la data de 31 iulie 2019.
 

Inregistrarea dividendelor in Declaratia unica: sfatul specialistului Ionut Jinga

Dezbatem cazul unui asociat unic care are calitatea de salariat si incaseaza in 2018 dividende peste plafonul de 22800. Acestea au distribuite in anul 2018 din profitul realizat in anul 2017. A fost depusa declaratia unica pentru plata CASS pana la 31.07.2018 cu valoarea estimata. In luna decembrie se repartizeaza din nou dividende tot din profitul anului 2018 si sunt incasate tot in luna decembrie. Valoarea incasata este mai mare decat valoarea estimata.

1. Trebuie depusa declaratia unica pentru regularizarea CASS an 2018 si completarea sumei incasate la capitolul 1 subsectiunea I.3.2, 1.5 venit / si sau castig din investitii sau se plateste pe baza declaratiei depuse in anul 2018 pentru CASS?

2. In situatia in care nu este depusa declaratia unica pentru regularizare, cum se  beneficiaza de bonificatia de 5% pentru depunerea declaratiei inainte de data de 31.07.2018?  

3. Veniturile din dobanzi bancare se trec tot la venituri din investitii? Se face vreo corelatie intre declaratia 205 si declaratia unica?
 

Raspunsul specialistului

1. Potrivit Ordinului ANAF nr. 49/2019 pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a formularului "Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice"
,,Capitolul I,, Date privind veniturile realizate in anul 2018’’,

Sectiunea 3, Subsectiunea a 2-a - "Date privind contributia de asigurari sociale de sanatate datorata"
,,28. Subsectiunea se completeaza de catre persoanele fizice care au estimat in anul fiscal 2018 un venit net/brut anual cumulat din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, mai mic decat nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, din urmatoarele categorii, cu respectarea legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte, pentru care exista obligatia declararii in Romania:

a) venituri din activitati independente;
b) venituri din drepturi de proprietate intelectuala;
c) venituri din asocierea cu o persoana juridica, contribuabil potrivit titlurilor II, III din Codul fiscal sau Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati, pentru care sunt aplicabile prevederile art. 125 din Codul fiscal;
d) venituri din cedarea folosintei bunurilor;
e) venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura;
f) venituri din investitii;
g) venituri din alte surse,
iar venitul net/brut anual, cumulat realizat, este cel putin egal cu nivelul a 12 salarii minime pe tara, in vigoare in anul pentru care se datoreaza contributia’’.

Asadar, numai daca ati fi estimat in anul 2018 venituri sub plafonul de 22.800 lei, erati obligati in anul 2019 sa completati declaratia unica cu date privind veniturile realizate (capitolul I, sectiunea 3, subsectiunea a 2-a).

Pana la noi precizari de la MFP, recomandam depunerea declaratiei unice cu veniturile efectiv realizate in anul 2018, in vederea mentionarii bonificatiilor de care puteti beneficia.

2. Potrivit art 174 alin 22 din Codul fiscal, ,,Persoanele fizice prevazute la art. 170 alin. (1) pot efectua plati reprezentand contributia de asigurari sociale de sanatate datorata, oricand pana la implinirea termenului de plata. Prevederile art. 121 si art. 133 alin. (15) si (16) se aplica in mod corespunzator’’

,,Art 133:
(15) In anul 2018, se acorda urmatoarele bonificatii:

a) pentru depunerea declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice prin mijloace electronice de transmitere la distanta conform art. 79 din Legea nr. 207/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, pana la 15 iulie 2018 inclusiv, se acorda o bonificatie de 5% din impozitul pe venit platit integral pana la 15 martie 2019 inclusiv, reprezentand obligatiile fiscale anuale pentru anul 2018. Valoarea bonificatiei diminueaza impozitul pe venitul/castigul net anual si/sau impozitul pe venitul anual, de plata;

Conform art. 3 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 63/2018, termenul prevazut la art. 133 alin. (15) lit. a) se proroga pana la data de 31 iulie 2018.

b) pentru plata cu anticipatie a impozitului pe venit se acorda o bonificatie de 5% din impozitul pe venit anual estimat declarat prin Declaratia unica si platit integral pana la 15 decembrie 2018 inclusiv. Valoarea bonificatiei diminueaza impozitul pe venitul net anual estimat si/sau impozitul pe venitul anual estimat, de plata.
c) bonificatia prevazuta la lit. a) de care beneficiaza persoanele fizice care obtin venituri anuale pentru care exista obligatia completarii si depunerii numai a declaratiei prevazute la art. 120 se acorda de catre organul fiscal.
(151) Procedura de acordare a bonificatiei prevazuta la alin. (15) se stabileste prin ordin al presedintelui A.N.A.F.
(16) In cazul in care conditiile prevazute la alin. (15) sunt indeplinite cumulativ se aplica ambele bonificatii’’.

   Prin urmare, bonificatia de 5% inscrisa de dumneavoastra in declaratia unica depusa in anul 2018, cu plata integrala pana la 15.12.2018 se referea la bonificatia pentru plata anticipata.

Bonificatia de 5% pentru depunerea online cu plata pana la 15.03.2019 se refera la bonificatia pentru depunere online a declaratiei.

Potrivit Ordinului ANAF 49/2019 privind modul de completare a declaratiei unice, bonificatiile de care puteti beneficia daca indepliniti conditiile mentionate mai sus, se vor inscrie in ultima parte a declaratiei,la lit C, astfel:

,,C. Date informative privind efectuarea platilor
42. Sectiunea se completeaza de contribuabil, dupa cum urmeaza:

I. Date informative privind stabilirea sumei de plata reprezentand impozit pe venitul realizat si contributii sociale datorate pentru anul 2018

Rd. 1 "Suma stabilita prin declaratia curenta" - se inscrie, dupa caz, suma reprezentand:
- totalul impozitului pe venitul realizat, stabilit de contribuabil pentru anul 2018, prin declaratia prezenta;
- contributia de asigurari sociale stabilita la rd. 3 de la subsectiunea 1, sectiunea 3, capitolul I, din declaratia prezenta;
- contributia de asigurari sociale stabilita la rd. 3 de la subsectiunea 2, sectiunea 3, capitolul I, din declaratia prezenta.

Rd. 2 "Bonificatia pentru depunerea prin mijloace electronice de transmitere la distanta a declaratiei unice pana la data de 31 iulie 2018 inclusiv si plata integrala a impozitului pe venit/CAS/CASS pana la data de 15 martie 2019 inclusiv, reprezentand obligatiile fiscale anuale pentru anul 2018" - se inscrie, dupa caz, valoarea bonificatiei care se acorda potrivit legii, in situatia depunerii declaratiei prin mijloace electronice de transmitere la distanta pana la data de 31 iulie 2018 inclusiv si plata integrala a impozitului pe venit/CAS/CASS pana la data de 15.03.2019 inclusiv, reprezentand obligatiile fiscale anuale pentru anul 2018, stabilite prin declaratia prezenta.

Rd. 3 "Plati efectuate pana la data depunerii declaratiei prezente" - se inscrie, dupa caz, suma reprezentand platile efectuate pana la data depunerii declaratiei, in contul impozitului anual pe venitul realizat/CAS/CASS, pentru anul fiscal 2018, stabilite prin declaratia prezenta.

Prin plati efectuate se intelege atat sumele platite de contribuabil, cat si sumele retinute la sursa in contul impozitului anual pe venitul realizat in anul 2018, stabilit prin declaratia prezenta.

Rd. 4 "Bonificatia pentru plata integrala cu anticipatie a impozitului pe venitul estimat/CAS estimata/CASS estimata pe anul 2018" - se inscrie valoarea bonificatiei acordate potrivit legii pentru plata integrala pana la 15 decembrie 2018 inclusiv a impozitului pe venitul anual estimat/CAS estimata/CASS estimata, declarat prin Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, potrivit art. 133 alin. (15) lit. b) din Codul fiscal.

Rd. 5 "Suma de plata" - se inscrie suma obtinuta ca diferenta dintre valoarea inscrisa la rd. 1 si valorile inscrise la rd. 2-4.
Rd. 6 "Suma platita in plus" - se inscrie suma obtinuta ca diferenta dintre totalul valorilor inscrise la rd. 2-4 si valoarea inscrisa la rd. 1’’.

3.  Potrivit art 97 din Codul fiscal, veniturile din dobanzi reprezinta venituri din investitii, iar conform art 170 alin 2 lit e din Codul fiscal: ,,In cazul veniturilor din dobanzi se iau in calcul sumele incasate, iar in cazul veniturilor din dividende se iau in calcul dividendele distribuite si incasate incepand cu anul 2018;

Nu stim daca organele fiscale din cadrul ANAF vor efectua corelatii intre D205 (unde se evidentiaza veniturile din dividende si impozitele retinute) si sumele declarate in declaratia unica (unde sunt cuprinse atat veniturile din dividende, cat si cele din dobanzi).
 

Completarea Declaratiei unice in anul 2019


In cazul in care un contribuabil a depus declaratia unica inainte de 31.07.2018 cu CASS pentru dividende estimate (venit estimat pentru incadrarea ca platitor CASS – 60000), ridicate in iunie 2018. Si in decembrie 2018 au mai fost ridicate dividende in valoare de 31.675 lei pentru care nu a fost depusa rectificativa. Ce pot face in aceasta situatie?
 

 

Raspunsul specialistului

 Potrivit art 174 alin 15 din Legea 227/2015 privind Codul fiscal:

,,Persoanele fizice al caror venit estimat se modifica in cursul anului in care se realizeaza veniturile si nu se mai incadreaza in plafonul prevazut la art. 170 alin. (1) isi pot modifica contributia datorata prin rectificarea venitului estimat, prin depunerea declaratiei prevazute la alin. (3), oricand pana la implinirea termenului legal de depunere a declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, prevazute la art. 122’’.

Prin urmare, numai in situatia in care nu v-ati mai fi incadrat in plafonul de 22.800 lei, trebuia sa depuneti declaratie rectificativa.

Declaratia unica a fost completata in anul 2018 cu date privind veniturile estimate pentru anul 2018 (capitolul II).

Declaratia unica pe care o veti depune in anul 2019 este o declaratie initiala, nu rectificativa si cuprinde date privind veniturile realizate in anul 2018 (capitolul I).

Datele privind contributia de asigurari de sanatate datorata pentru veniturile din dividende distribuite si incasate in anul 2018 se completeaza in declaratia unica din acest an la capitolul I, sectiunea 3, subsectiunea 2.

In concluzie, declaratia pe care o veti depune in anul 2019 este o declaratie initiala (completand capitolul I,,Date privind veniturile realizate in anul 2018), nu rectificativa.

 


Raspunsuri oferite pe portalcontabilitate.ro de Ionut Jinga - consultant fiscal.


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
declaratia unicacontributii socialecod fiscaldividende


Data aparitiei: 22 Mai 2018
Ultima actualizare: 11 Martie 2019

Votati articolul "Inregistrarea dividendelor in Declaratia unica. Cum se procedeaza?":
Rating:

Nota: 4.2 din 5 din 47 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X