Se apropie cu pasi repezi termenele de la care contribuabilii mari si mijlocii sunt obligati sa utilizeze case de marcat cu jurnal electronic. Va reamintim ca MFP a tot prelungit acest termen pentru ca erau multe neclaritati legate de noua metoda. Am realizat un ghid care vine in sprijinul agentilor economici si ofera informatii complete despre tot ceea ce presupune dotarea cu noile case de marcat: termene limita, reguli de transmitere a datelor, obtinerea numarul unic de identificare si verificarea unei case de marcat in evidenta ANAF.
Case de marcat cu jurnal electronic: noile termene
Contribuabilii mari si mijlocii, potrivit dispozitiilor legale, au obligatia de a utiliza noile case de marcat incepand cu 1 septembrie 2018, iar operatorii economici care au calitatea de contribuabili mici incepand cu 1 noiembrie 2018.
Romania este singura tara din Europa care inca mai foloseste case de marcat cu role de hartie.
Cum se va face transmitere electronica la ANAF?
Asa cum reiese din OPANAF 627/2018 fisierele XML respective, cu datele prevazute de legislatia in vigoare (spre exemplu, cele din bonul fiscal etc.) sunt exportate de pe aparatul de marcat electronic fiscal pe un mediu de stocare extern, sunt validate si atasate unui fisier pdf, care este semnat cu certificat digital calificat si se comunica organului fiscal lunar, pana la data de 20 a lunii pentru luna anterioara, prin mijloace electronice de transmitere la distanta.
Conform art. III alin. 1 si art. IV din HG 804/2017 aceste noi reguli de transmitere a datelor se vor aplica incepand cu data de 1 august 2018 pana la data implementarii Sistemului informatic informatic national de supraveghere si monitorizare a datelor fiscale al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (cu alte cuvinte, primele fisiere vor trebui depuse pentru luna august 2018, cu termen de depunere 20 septembrie 2018). Continuarea aici. >>
Case de marcat cu jurnal electronic: cum obtii numarul unic de identificare
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Examen Consultant Fiscal 2024
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Cererea de atribuire a numarului unic de identificare a aparatului fiscal din aplicatia informatica a ANAF se poate depune si online prin intermediul serviciului SPV.
- cererea de atribuire a numarului unic de identificare a apararului fiscal trebuie sa fie insotita de urmatoarele documente (in copie certificata cu originalul):
- factura si documentul de plata care atesta achizitionarea aparatului de marcat electronic fiscal;
- contractul de vanzare-cumparare cu plata in rate sau dupa caz, contractul de leasing financiar incheiat cu clauza expresa privind asumarea obligatiei partilor ca, la expirarea contractului de leasing, se transfera utilizatorului dreptul de proprietate asupra aparatului;
- procesul-verbal de sigilare a memoriei fiscale si a aparatului de marcat electronic fiscal;
Cum puteti verifica daca o casa de marcat este in evidenta ANAF
Operatorii economici pot verifica daca o casa de marcat este sau nu in evidenta ANAF cu ajutorul unei aplicatii implementate de institutie.
Agentia Nationala de Administrare Fiscala a creat pe site-ul propriu o sectiune numita “Aparate de marcat electronice fiscale (case de marcat)”. Prin intermediul unei aplicatii din aceasta sectiune, numita Evidenta aparatelor de marcat electronice fiscale, agentii economici pot verifica daca o casa de marcat este luata sau nu in evidenta Agentiei Nationale de Administrate Fiscala.
Aici pot fi scrise urmatoarele date:
- Seria aparatului de marcat electronic fiscal (seria AMEF);
- Numar autorizatie distributie.
Continuarea aici. >>
Ghidul caselor electronice publicat de ANAF
ANAF (Agentia Nationala de Administrare Fiscala) a publicat pe site-ul insitutiei un ghid destinat distribuitorilor autorizati si unitatilor acreditate pentru vanzari si service case de marcat, precum si pentru utilizatorii noilor aparate de marcat electronice fiscale.
In ghidul caselor de marcat electronice veti gasi informatii legate de inregistrarea caselor de marcat si proceduri legate de certificatul de atribuire a numarului unic de identificare a casei de marcat in etapa operationala a Registrului de evidenta al AMEF. „Certificatul de atribuire a numarului unic de identificare a aparatelor de marcat electronice fiscale” se elibereaza in termen de 2 zile de la depunerea cererii de catre solicitant.
De asemenea, veti putea citi si cum se procedeaza in cazul schimbarilor starii sau situatiei aparatelor de marcat electronice fiscale si precizari referitoare la dispozitiile legale privind organul fiscal competent sa primeasca o serie de documente si sa efectueze o serie de operatiuni.