Legea nr. 191/2018 publicata in Monitorul Oficial nr. 642 din 24/07/2018 a adus modificari Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata.
Conform acestor modificari, persoanele juridice care desfasoara activitati de comert cu amanuntul si cu ridicata, asa cum acestea sunt definite de Ordonanta Guvernului nr. 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cele care desfasoara activitati de prestari de servicii, care realizeaza anual o cifra de afaceri mai mare de 50.000 euro in echivalent lei, au obligatia sa accepte ca mijloc de plata si cardurile de debit, si cardurile de credit prin intermediul unui terminal POS si/sau al altor solutii moderne de acceptare. Prin activitatea de prestari de servicii se intelege operatiunea definita la art. 271 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
Refuzul acestor persoane de a accepta ca mijloc de plata cardurile de debit si cardurile de credit consituie contraventie si se sanctioneaza cu amendă de la 5.000 lei la 7.500 lei.
Reglementarile anterioare prevedeau aceasta obligatie pentru persoanele juridice care desfasoara activitati de comert cu amanuntul si care realizeaza anual o cifra de afaceri mai mare de 10.000 de euro. Astfel, pe de o parte este majorata limita de la 10.000 euro la 50.000 euro, iar pe de alta parte se mareste sfera persoanelor carora le revine obligatia de a accepta ca mijloc de plata cardurile, aceasta obligatie revenind in prezent si persoanelor juridice ce desfasoara activitati de comert cu ridicata precum si celor care desfasoara activitati de prestari de servicii.
In cazul operatorilor economici furnizori de servicii de utilitate publica, precum si institutiile publice care incaseaza impozite, taxe, amenzi, dobanzi, penalitati de intarziere, penalitati si alte obligatii de plata se mentine obligatia de a accepta incasari si prin intermediul cardurilor de debit si al cardurilor de credit. Refuzul acesto persoane de a accepta încasări prin intermediul cardurilor de debit ºi al cardurilor de credit consituie contraventie si se sanctioneaza cu amendă de la 20.000 lei la 50.000 lei.
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
In ceea ce priveste serviciul de avans in numerar se mentine limita maxima de 200 lei. Prevederile privind acest serviciu au fost reformulate astfel incat sa rezulte ca acest serviciu este o optiune a persoanelor juridice si nu este obligatoriu.