Subiectul de astazi este o societate care a inregistrat un capital propriu negativ conform bilantului la 31.12.2017. Intrebarea este in ce termen de la data depunerii bilantului va fi obligata societatea sa isi majoreze capitalul social. Expertul nostru ne va lamuri care este baza legala pentru aceasta majorare.
Iata raspunsul specialistului!
Potrivit prevederilor art. 69 din Legea societatilor comerciale, daca se constata o pierdere a activului net, capitalul social subscris va trebui reintregit sau redus inainte de a se putea face vreo repartizare sau distribuire de profit.
De asemenea , la art. 153 indice 24 se fac urmatoarele precizari:
- Daca consiliul de administratie, respectiv directoratul, constata ca, in urma unor pierderi, stabilite prin situatiile financiare anuale aprobate conform legii, activul net al societatii, determinat ca diferenta intre totalul activelor si totalul datoriilor acesteia, s-a diminuat la mai putin de jumatate din valoarea capitalului social subscris, va convoca de indata adunarea generala extraordinara pentru a decide daca societatea trebuie sa fie dizolvata.
- Prin actul constitutiv se poate stabili ca adunarea generala extraordinara sa fie convocata chiar si in cazul unei diminuari a activului net mai putin semnificativa decat cea prevazuta la alin. (1), stabilindu-se acest nivel minim al activului net prin raportare la capitalul social subscris.
- Consiliul de administratie, respectiv directoratul, va prezenta adunarii generale extraordinare intrunite potrivit alin. (1) un raport cu privire la situatia patrimoniala a societatii, insotit de observatii ale cenzorilor sau, dupa caz, ale auditorilor interni. Acest raport trebuie depus la sediul societatii cu cel putin o saptamana inainte de data adunarii generale, pentru a putea fi consultat de orice actionar interesat. In cadrul adunarii generale extraordinare, consiliul de administratie, respectiv directoratul, ii va informa pe actionari cu privire la orice fapte relevante survenite dupa redactarea raportului scris.
- Daca adunarea generala extraordinara nu hotaraste dizolvarea societatii, atunci societatea este obligata ca, cel tarziu pana la incheierea exercitiului financiar ulterior celui in care au fost constatate pierderile si sub rezerva dispozitiilor art. 10, sa procedeze la reducerea capitalului social cu un cuantum cel putin egal cu cel al pierderilor care nu au putut fi acoperite din rezerve, daca in acest interval activul net al societatii nu a fost reconstituit pana la nivelul unei valori cel putin egale cu jumatate din capitalul social.
- In cazul neintrunirii adunarii generale extraordinare in conformitate cu alin. (1) sau daca adunarea generala extraordinara nu a putut delibera valabil nici in a doua convocare, orice persoana interesata se poate adresa instantei pentru a cere dizolvarea societatii. Dizolvarea poate fi ceruta si in cazul in care obligatia impusa societatii potrivit alin. (4) nu este respectata. In oricare dintre aceste cazuri instanta poate acorda societatii un termen ce nu poate depasi 6 luni pentru regularizarea situatiei. Societatea nu va fi dizolvata daca reconstituirea activului net pana la nivelul unei valori cel putin egale cu jumatate din capitalul social are loc pana in momentul ramanerii definitive a hotararii judecatoresti de dizolvare.
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Potrivit prevederilor art. 228 alin 1) lit. a) , societatea pe actiuni se dizolva in cazul si in conditiile prevazute la art. 153 indice 24;
Mentionam ca desi articol respectiv se refera la societatile pe actiuni, prevederile lui se aplica si societatilor cu raspundere limitata, conform art. 228 alin. (2), dispozitii care prevad ca prevederile alin. (1) lit. a) se aplica in mod corespunzator si societatii cu raspundere limitata.
Nu exista un termen limita pentru reintregirea capitalului social, cu exceptia situatiilor mentionate mai sus.
Asadar, ca si consecinta in cazul in care activul net al societatii , s-a diminuat la mai putin de jumatate din valoarea capitalului social subscris, exista posibilitatea dizolvarii societatii, stabilita de catre adunarea generala sau orice persoana interesata se poate adresa instantei pentru a cere dizolvarea societatii.
Raspunsul a fost oferit pe portalcontabilitate.ro de Elena Garofil - Consultant fiscal.