Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Altele

Tichetele de masa vor avea o valoare de 20 de lei de la 1 aprilie

Ultima actualizare: 23 Martie 2020
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Tichetele de masa vor avea o valoare de 20 de lei de la 1 aprilie
tichete de masataxebuget de statangajati

UPDATE in 23 martie 2020. De la 1 aprilie 2020 angajatorii pot acorda tichete de masa in conditiile prevazute de Legea 165/2018 si normele metodologice de aplicare, cu o valoare nominala de maxim 20 lei. Masura este cuprinsa in Legea nr. 24/2020, publicata in Monitorul Oficial nr. 229 din 20 martie 2020, care modifica art. 14 din Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare.

De retinut faptul ca angajatorii nu sunt obligati sa acorde tichete la valoare de 20 lei, aceasta fiind o limita maxima ce poate fi acordata. La fel ca pana acum, firmele pot opta pentru plata tichetelor si cu o valoarea mai mica.

 

*********

UPDATE in 20 martie 2020. Pe lista decretelor semnate astazi, 20 martie, de presedintele Romaniei Klaus Iohannis se afla si actul care prevede majorarea valorii nominale a tichetelor de masa de la 15,18 lei la 20 de lei. 

Prevederile legii vor intra in vigoare la data de intai a lunii urmatoare celei in care actul normativ se publica in Monitorul Oficial. 

*******

 

UPDATE in 11 februarie 2020. Valoarea bonurilor de masă ar putea crește la suma de 20 de lei, potrivit unui proiect adoptat de Camera Deputaților, care este for decizional.

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul de lege care prevede majorarea valorii nominale a tichetelor de masa de la 15,18 lei, cat este in prezent, la 20 de lei. S-au înregistrat 267 de voturi ''pentru''.

Propunerea legislativa a fost inregistrata in Senat pentru dezbatere in luna aprilie 2019.

 

UPDATE in 16 septembrie. Valoarea tichetelor de masa ar putea fi majorata la suma de 20 de lei, potrivit unei propuneri legislative inregistrata in Senat pentru dezbatere in luna aprilie a acestui an. In prezent, valoarea maxima a unui tichet este de 15,18 lei.
 

Senatul va da vot favorabil in curand acestui proiect de lege, asa ca valoarea tichetelor de masa ar putea fi majorata la suma de 20 de lei, asa cum spera multi angajati.

Initiativa legislativa a primit urmatoarele reactii pana acum:

Consiliul Legislativ transmite un aviz favorabil.

Consiliul Economic si Social a analizat propunerea legislativa si a avizat-o favorabil.

Comisia pentru drepturile omului, egalitate de sanse, culte si minoritati transmite avizul cu nr. 287-NEGATIV.

La dezbaterea propunerii legislative au participat, in conformitate cu prevederile art. 63 din Regulamentul Senatului, cu modificarile ulterioare, din partea Guvernului, reprezentanti ai Ministerului muncii si justitiei sociale.

Avand in vedere argumentele prezentate de initiatori, cu privire la impactul pozitiv asupra mediului de afaceri cat si cu privire la impactul social benefic al initiativei legislative, in sedinta din 11 septembrie 2109, membrii Comisiei pentru munca, familie si protectie social au hotarat, cu unanimitate de voturi, sa adopte raport de admitere.
 

Aceasta masura inca nu se aplica deocamdata. Pentru a intra in vigoare, initiativa legislativa trebuie sa fie adoptata de Parlament, promulgata de presedinte si publicata in Monitorul Oficial.


In acelasi timp, potrivit Ordinului comun al Ministerului Finantelor Publice si Ministerului Muncii si Justitiei Sociale nr. 2.892/1.253/2019, care a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 770 din 23 septembrie 2019, valoarea maxima a tichetelor de masa nu va fi majorata pana in luna martie 2020.

 

 

“ART. 1 Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 599 din 13 iulie 2018. cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:

1. Articolul 14 va avea urmatorul cuprins:

(1) Valoarea nominala a unui tichet de masa nu poate depasi suma de 20 de lei la data aplicarii prevederilor prezentei legi.

ART. II Prevederile prezentei legi intra in vigoare la data de 1 a lunii urmatoare celei in care legea se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.”


In expunerea de motive, initiatorii proiectului precizeaza faptul ca aceasta modificare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare este determinata de urmatoarele:


- Valoarea actuala a unui tichet de masa de 15,18 lei (inainte de impozitare), nu este suficienta pentru a cumpara o masa de pranz, in conditiile in care valoarea medie a unei mese de pranz este de 21,40 lei. Un numar mare de angajati se afla in imposibilitatea de a avea o masa adecvata in timpul unei zile de lucru, fie ca urmare a programului de lucru incarcat, fie pentru ca nu au acces la achizitionarea unei mase. Astfel, aceasta problema ramane o responsabilitate comuna a statului, precum si a angajatorului, pentru a le oferi o masa decenta pe parcursul unei zile de lucru.

- Valoarea pe zi a tichetului de masa din Romania este printre cele mai mici din Europa (daca in Romania valoarea nominala a tichetului este de aproximativ 3,21 Euro, in Spania este 1l Euro, in Belgia este 8 Euro, in Franta este 11,04 Euro, in Grecia este 6 Euro, in Portugalia este 7,63 Euro).

- Tichetele de masa au o eficienta remarcabila in generarea de consum, locuri de munca si venituri bugetare, ca urmare a efectului de rostogolire a impactului lor pe sase valuri succesive de impuls economic. Fiecare leu acordat in tichete de masa aduce incasari bugetare de 40 de bani, iar pentru fiecare leu de contributii sociale scutite de la plata sunt injectati in economia locala aproape 4 lei.

- Tichetele de masa aduc la bugetul public venituri bugetare echivalente cu o rata de impozitare de circa 40%. Aceasta inseamna o eficienta foarte buna a tichetelor de masa in asigurarea veniturilor bugetare (mai mare decat eficienta tuturor impozitelor si contributiilor sociale actuale), iar aceasta eficienta se explica tocmai prin „ecoul” pe care, prin natura si functionarea
lor, tichetele de masa il au in economia reala, respectiv in cea nominala. Prin urmare, cresterea valorii nominale a tichetului de masa la 20 de lei va genera venituri suplimentare la bugetul public.

- Crescand valoarea nominala a tichetelor de masa la nivelul corespunzator, statul are posibilitatea de a implementa o facilitate fiscala care asigura o mai buna colectare a taxelor si impozitelor, diminuandu-se astfel economia subterana. Cresterea valorii nominale se va reflecta in mod direct in puterea de cumparare a angajatilor si in consecinta, in veniturile bugetului de stat, deoarece este supus impozitarii.

DE RETINUT!

Noua valoarea de 20 de lei propusa este o optiune, nu o obligatie pentru angajatori.

Pentru comerciatii de produse alimentare, restaurante, cantine etc., cresterea valorii nominale a tichetelor de masa ar insemna cresterea cifrei de afaceri, clienti relativ stabili, oportunitati de dezvoltare. Vanzarile de produse alimentare cresc datorita achizitiei lor cu tichete. In medie, aproximativ 15% din cifra de afaceri a unor astfel de comercianti provine din utilizarea tichetelor de masa.

Deoarece tichetele de masa sunt scutite de la plata contributiilor sociale, acest lucru inseamna ca acordarea tichetelor de masa reprezinta o optimizare semnificativa a costurilor pentru companiile care acorda tichete de masa.

- Pentru companiile care acorda tichete de masa, acestea reprezinta un mecanism de reducere a taxelor fiscale, o manifestare a responsabilitatii sociale, fiind in acelasi timp si mai usor de utilizat decat orice alte instrumente.
 

Consulta documentele atasate mai jos:

Forma initiatorului

Expunerea de motive






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"


X