De indemnizatia de neconcurenta poate beneficia orice angajat care a negociat o clauza de neconcurenta cu angajatorul sau.
Conform art. 21 alin. (1) din Codul muncii partile pot negocia si cuprinde in contractul de munca o clauza de neconcurenta prin care salariatul sa fie obligat ca dupa incetarea contractului sa nu presteze, in interesul sau propriu sau al unui tert, o activitate care se afla in concurenta cu cea prestata la angajatorul sau, in schimbul unei indemnizatii de neconcurenta lunare pe care angajatorul se obliga sa o plateasca pe toata perioada de neconcurenta.
Spre exemplu, prin clauza de neconcurenta angajatorul ii poate interzice salariatului stabilirea de contacte in interes propriu cu clientii si furnizorii angajatorului, desfasurarea unei activitati concurente pe cont propriu sau in favoarea unui tert - cum ar fi incadrarea in munca la un angajator concurent. O clauza de neconcurenta interzice incadrarea la un concurent al angajatorului. Incadrarea la un angajator neconcurent nu este interzisa.
Clauza de neconcurenta isi produce efectele numai dupa incetarea contractului individual de munca si numai daca in cuprinsul contractului individual de munca se prevad in mod concret activitatile ce sunt interzise salariatului la data incetarii contractului, cuantumul indemnizatiei de neconcurenta lunare, perioada pentru care isi produce efectele clauza de neconcurenta, tertii in favoarea carora se interzice prestarea activitatii, aria geografica unde salariatul poate fi in competitie cu angajatorul.
Indemnizatia de neconcurenta lunara datorata salariatului este de cel putin 50% din media veniturilor salariale brute ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare datei incetarii contractului individual de munca. In cazul in care durata contractului individual de munca a fost mai mica de 6 luni, indemnizatia trebuie sa fie de cel putin 50% din media veniturilor salariale lunare brute cuvenite acestuia pe durata contractului.
Desi art. 21 alin. (3) din Codul muncii prevede ca indemnizatia de neconcurenta lunara datorata salariatului nu este de natura salariala din punct de vedere fiscal art. 76 alin. (2) lit. q) din Codul fiscal asimileaza salariilor aceasta indemnizatie. Prin urmare, asupra indemnizatiei de neconcurenta se datoreaza impozit pe venit in cuantum de 10%. Conform art. 157 lit. l) din Codul fiscal, indemnizatia de neconcurenta intra in baza de calcul al contributiei la sistemul asigurarilor sociale de sanatate (10%). Alte contributii nu se datoreaza pentru indemnizatia de neconcurenta.
In consecinta, pentru indemnizatia de neconcurenta se datoreaza:
• Impozit pe veniturile asimilate salariilor
• Contributia de asigurari sociale de sanatate - CASS.
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Indemnizatia de neconcurenta se declara de catre platitorul de venit in formularul 112 „Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate“.