Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Achizitie intracomunitara care depaseste plafonul. Care este tratamentul fiscal?

Data aparitiei: 28 Mai 2019
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Achizitie intracomunitara care depaseste plafonul. Care este tratamentul fiscal?
tvacod fiscalplafonachizitie intracomunitara

Ati efectuat recent o achizitie intracomunitara care a condus la depasirea plafonului? V-ati aflat in dificultatea de a decide inregistrarea in scopuri de TVA? Atunci urmatorul studiu de caz este inspiratia fiscala de care aveti nevoie.

Specialistul nostru in domeniul fiscalitatii a analizat cazul unei fundatii neinregistrate ca platitoare de TVA, care a efectuat o achizitie intracomunitara, mai precis un mijloc fix in valoare de 10.000 euro. Vom afla in continuare daca este necesar ca aceasta fundatie sa se inregistreze in scopuri de TVA (declaratia 301) conform art 268 din Codul fiscal.
 

Achizitie intracomunitara care depaseste plafonul: raspunsul specialistului


Potrivit art. 268 alin. 4 lit. b) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, “nu sunt considerate operatiuni impozabile in Romania achizitiile intracomunitare de bunuri care indeplinesc urmatoarele conditii:

a) sunt efectuate de o persoana impozabila care efectueaza numai livrari de bunuri sau prestari de servicii pentru care taxa nu este deductibila sau de o persoana juridica neimpozabila;

b) valoarea totala a acestor achizitii intracomunitare nu depaseste pe parcursul anului calendaristic curent sau nu a depasit pe parcursul anului calendaristic anterior plafonul de 10.000 euro, al carui echivalent in lei este stabilit prin normele metodologice.”
 
In normele metodologice date in aplicarea acestui articol, la pct. 3 alin. 5 de la TITLUL VII - Taxa pe valoarea adaugat - CAPITOLUL II - Operatiuni impozabile din Normele metodologice, se prevede ca “Echivalentul in lei al plafonului pentru achizitii intracomunitare de bunuri de 10.000 euro, prevazut la art. 268 alin. (4) lit. b) din Codul fiscal, aplicabil in cursul unui an calendaristic, se determina pe baza cursului valutar de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data aderarii si se rotunjeste la cifra miilor. Rotunjirea se face prin majorare cand cifra sutelor este egala sau mai mare decat 5 si prin reducere cand cifra sutelor este mai mica de 5, prin urmare plafonul este de 34.000 lei.”

Astfel, persoana impozabila neplatitoare de TVA nu are obligatia sa solicita inregistrarea speciala in scopuri de TVA conform art. 317 din legea sus-mentionata, in cazul in care achizitia intracomunitara de bunuri este in limita plafonului anual de 34.000 de lei.


 
Persoanele impozabile care au sediul activitatii economice in Romania si nu sunt inregistrate normal in scopuri de TVA conform art. 316 din Legea 227/2015 privind Codul fiscal au obligatia de a obtine codul special de TVA pentru achizitiile intracomunitare de bunuri ce depasesc plafonul de 10.000 euro (echivalentul a 34.000 lei). Inregistrarea conform art. 317 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal nu confera persoanei impozabile calitatea de persoana inregistrata in scopuri de TVA, codul de inregistrare obtinut in baza art. 317 trebuie utilizat numai pentru achizitii intracomunitare. In cazul achizitiilor intracomunitare de bunuri, obligatia solicitarii inregistrarii speciale in scopuri de TVA intervine inainte de a efectua achizitia intracomunitara prin care se depaseste plafonul de 10.000 de euro (34.000 de lei) intr-un an calendaristic, potrivit art. 317 alin. (1) lit. a).
 
Codul special este valabil doar pentru achizitii intracomunitare, entitatea nu trebuie decat sa declare achizitia intracomunitara in Romania prin Declaratia 301 "Decont special de taxa pe valoarea adaugata" si sa plateasca TVA in Romania pentru acea tranzactie.  Decontul special se depune numai pentru lunile in care ia nastere exigibilitatea taxei. Formularul se depune pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care ia nastere exigibilitatea operatiunilor (data facturii).
 
In plus, persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 317 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal trebuie sa depuna si declaratia recapitulativa (formular 390 “Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare”) pentru lunile calendaristice in care ia nastere exigibilitatea taxei aferenta achizitiilor intracomunitare de bunuri taxabile. Declaratia recapitulativa se depune lunar pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a intervenit exigibilitatea, iar daca persoana impozabila nu a avut nicio operatiune intracomunitara, atunci nu se va depune nicio declaratie pentru luna respectiva.
 
In concluzie!

- daca valoarea achizitiilor intracomunitare este de sub 10.000 euro (in echivalent 34.000 lei)  pentru un an, atunci entitatea nu este obligata sa se inregistreze special in scop de TVA. In aceasta conditie, bunurilor intracomunitare achizitionate li se va aplica TVA din statul furnizorului (nu se furnizeaza un cod valid;
 
- daca valoarea depaseste 10.000 euro (34.000 in echivalent lei), atunci trebuie sa solicite inregistrarea in scop de TVA obtinand un cod special de TVA. Persoana impozabila are obligatia inregistrarii speciale in scopuri de TVA conform art. 317 inainte de a realiza achizitia prin care se depaseste plafonul de 34.000 lei. Inregistrarea este considerata valabila de la data solicitarii inregistrarii.

 


Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Alina Elena - Consultant fiscal.






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"


X