Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Declaratii si formulare

Sesiune online ANAF: Completarea si depunerea declaratiei unice pentru declararea impozitului

Data aparitiei: 13 Iunie 2019
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Sesiune online ANAF: Completarea si depunerea declaratiei unice pentru declararea impozitului
declaratia unicavenit netcod fiscal

ANAF a sustinut recent o sesiune de asistenta online cu una dintre cele mai arzatoare teme ale momentului: declaratia unica. “Completarea si depunerea declaratiei unice pentru declararea impozitului pe veniturile estimate/ norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate in anul 2019" a fost denumirea mai lunga a sesiunii.
 

Specialistii institutiei au raspuns la intrebarile pe care le-au adresat contribuabilii in sectiunea de comentarii. Echipa contabilul.ro a facut o selectie pretioasa cu cele mai interesante intrebari si cele mai utile raspunsuri.

Iti prezentam mai jos o colectie fiscala pe care orice contribuabil care are obligatia de a depune declaratia unica ar trebui sa o aiba salvata in calculatorul lui.

Recent, ANAF a trimis o notificare tuturor contribuabililor inscrisi in SPV, in care ii ruga sa nu astepte ultimele zile pentru a depune declaratia unica. Aceasta actiune a institutiei a produs agitatie fiindca au primit notificarea si persoanele care nu au aceasta obligatie fiscala. Reprezentantii au venit cu o clarificare in timpul sesiunii online: “Scrisoarea transmisa are caracter informativ si a fost comunicata utilizatorilor activi de SPV.”


Completarea si depunerea declaratiei unice: raspunsul oficial ANAF


1. Intrebare: Am o intreprindere individuala care isi desfasoara activitatea in agricultura: am pamant pe care il lucrez, merg pe norma de venit in functie de cultura declarata la APIA. Avand in vedere ca printre culturi am si lucerna si aceasta nu apare in nomenclator, pot deduce ca lucerna e scutita de plata impozitului?


Raspuns ANAF

 In situatia in care cultivati terenuri cu soiuri de plante pentru care productia este destinata furajarii animalelor detinute, pentru care venitul se determina pe baza normelor de venit, nu se genereaza venit impozabil.


2. Intrebare: Am depus declaratia unica pe 2019 si am primit recipisa. Voi mai primi o decizie de impunere?
Am mai primit apoi o decizie de impunere pe anul 2014 cu niste sume neclare. Unde pot primi informatii suplimentare?


Raspuns ANAF

 In situatia in care va referiti la un document emis de organul fiscal in baza declaratiei unice depusa de catre dumneavoastra, mentionam faptul ca in baza prevederilor art 121 si 123 din Legea 227/2015 privind Codul fiscal, organele fiscale nu mai emit decizii de impunere pentru impozitul aferent anilor 2018 si 2019, impozitul se stabileste de contribuabili prin declaratia unica. Pentru informatii suplimentare puteti apela Call center-ul la nr. 031 403 91 60, selectand tasta 1.


3. Intrebare: Daca un asociat prrimeste dividende in anul 2019, peste plafonul de 24.960 lei, care este termenul de depunere a declaratiei unice si de plata a cass-ului?


Raspuns ANAF

In situatia in care dividendele se incaseaza inainte de data de 31.07.2019, atunci declaratia unica se depune pana la aceasta data.

In situatia in care dividendele se incaseaza dupa data de 31.07.2019, persoana fizica este obligata sa depuna declaratia unica in termen de 30 de zile de la producerea evenimentului completand corespunzator, cap II.

Plata contributiei de asigurari sociale de sanatate datorata se efectueaza la bugetul de stat, pana la data de 15 martie inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului.


4. Intrebare: Am un pfa pe norma de venit (caen 6202) din 2017 si din iunie 2019 m-am si angajat cu contract de munca. Care sunt reducerile taxelor platite pe pfa in aceasta situatie si cum pot calcula cat am de platit exact in situatia noua?


Raspuns ANAF

Potrivit prevederilor Codului fiscal, ajustarea normelor anuale de venit se realizeaza de catre contribuabil prin aplicarea coeficientilor de corectie publicati de catre Directiile generale regionale ale finantelor publice, respectiv a municipiului Bucuresti, asupra normelor anuale de venit.
Normele de venit pot fi consultate la urmatorul link: https://static.anaf.ro/.../AsistentaContr.../norme_venit.htm

 

5. Intrebare: Pentru veniturile din investitii este obligatorie plata CAS pentru 2018 si 2019 in cazul in care valoarea acestora este peste plafon?


Raspuns ANAF

Pentru veniturile realizate din investitii peste plafonul stabilit de lege de 12 salarii minime brute pe economie se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate.

 

6. Intrebare: Daca se estimeaza in 2019 un venit net sub plafon si se doreste asigurarea la sanatate, nu ai statut de salariat, se selecteaza sub plafon si se plateste 1248 ron aferent celor 6 luni, dar esti asigurat 12? Care este termenul de plata pentru aceasta cotizatie la CASS? Dobanzile aferente titlurilor de stat, care nu sunt supuse impozitarii se mai trec undeva in declaratie? Regularizarile la CASS din 2015-2016 sunt considerate deductibile daca sunt platite in 2019, se iau in calcul la obtinrea venitului net?


Raspuns ANAF

Rationamentul dvs. este corect. In ceea ce priveste plata contributiei de asigurari sociale de sanatate datorata, aceasta se efectueaza la bugetul de stat pana la data de 15 martie inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului.
 

7. Intrebare: Am o intreprindere individuala care desfasoara activitatea de agricultura - cultivare teren- norma de venit. In acest caz, care sectiuni trebuie completate? 


Raspuns ANAF

In situatia prezentata de dumneavoastra veti completa corespunzator CAPITOLUL II – SECTIUNEA II.1, SUBSECTIUNEA II.1.3 Date privind impozitul pe veniturile estimate din activitati agricole, impuse pe baza de norme de venit. In situatia in care venitul impozbil este egal sau mai mare decat nivelul a 12 salarii minime brute pe economie, atunci este necesar sa completati corespunzator si CAPITOLUL II - SECTIUNEA II.2 - SUBSECTIUNEA II.2.2 Date privind contributia de asigurari sociale de sanatate estimata.






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X