email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ordinul nr. 2153/2019. Fiscul anunta sistemul de poprire electronica. Ce ii asteapta pe datornici

Ordinul nr. 2153/2019. Fiscul anunta sistemul de poprire electronica. Ce ii asteapta pe datornici
poprireexecutare silitaanaf

UPDATE in 14 august 2019. ANAF va introduce un nou sistem de poprire electronica pentru datornici. Ordinul nr. 2153/2019 privind aprobarea infiintarii organului de executare silita pentru indeplinirea unor acte de executare silita prin procese electronice masive a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 673 din 13 august 2019.

Sistemul informatic e-Popriri va face posibila ridicarea rapida a poprilor instituite de ANAF pe conturile bancare ale firmelor si populatiei cu datorii catre stat. Acesta va fi va fi folosit de Directia Generala de Reglementare a Colectarii Creantelor Bugetare si va viza schimbul de informatii intre ANAF, organele fiscale centrale competente si institutiile de credit, in ceea ce priveste infiintarea, suspendarea, continuarea si ridicarea masurilor de executare silita prin poprire bancara.
 

*********

UPDATE in 6 august 2019. ANAF a publicat Ordinul pentru aprobarea infiintarii organului de executare silita pentru indeplinirea unor acte de executare silita prin procese electronice masive.


Pentru a se asigura implementarea unitara si coerenta a acestui cadru legislativ, s-a procedat la elaborarea unui ordin al presedintelui ANAF pentru aprobarea infiintarii organului de executare silité pentru indeplinirea unor acte de executare silita prin procese electronice masive.
 

Citeste si: Modificare importanta pentru propriri. Fiscul va pune propriri pe conturi la restante de peste 2000 Ron
 

Ordinul nr. 2153/2019: un nou sistem de poprire electronica

Ordinul are in vedere reglementarea infiintarii organului de executare silita pentru indeplinirea unor acte de executare silita prin procese electronice masive, prin Directia Generala de Reglementare a Colectarii Creantelor Bugetare, care reprezinta punctul central, la nivelul ANAF, aparat propriu, prin intermediul caruia se vor realizeaza procesele electronice masive, tinand cont de urmatoarele considerente:

- una din principalele directii de actiune ale A.N.A.F. destinate cresterii nivelului colectarii, o constituie si comunicarea actelor de executare silita catre institutiile de credit prin intermediul mijloacelor electronice de transmitere la distanta,

- in prezent, Directia Generala de Reglementare a Colectarii Creantelor Bugetare are ca atributii si elaborarea actelor normative subsecvente legislatiei primare, avizarea actelor normative din domeniul colectarii creantelor bugetare, inclusiv cele care vizeaza domeniul executarii silite. In acest sens, au fost stabilite, impreuna cu departamentele de specialitate din cadrul MFP, principiile si fluxurile informationale ce trebuie avute in vedere la implementarea sistemului informatic ce va fi utilizat de organul de executare silita constituit la nivelul aparatului central al ANAF.


Implementarea noului mecanism propus privind automatizarea infiintarii si ridicarii popririlor bancare de catre organele fiscale din subordinea ANAF, in limita sumelor inscrise in actele de executare silita, are in vedere ca disponibilitatile banesti existente in conturile contribuabililor sa nu fie afectate peste limita sumelor inscrise in adresa de infiintare a popririi bancare, astfel incat sa nu produca sincope in activitatea desfasurata de acestia, iar ridicarea masurilor de executare silita prin poprire bancara sa se realizeze cu operativitate, avand in vedere ca incetarea masurilor de infiintare a popririi bancare se va efectua masiv, de la nivel central al ANAF, pe baza schimbului rapid de informatii cu institutiile de credit.

In realizarea acestui mecanism, este necesara dezvoltarea sistemului informatic “e-Popriri’, care va fi utilizat la nivelul Directiei Generale de Reglementare a Colectarii Creantelor Bugetare si va viza schimbul de informatii intre A.N.A.F., organele fiscale centrale competente si institutiile de credit, in ceea ce priveste infiintarea, suspendarea, continuarea si ridicarea masurilor de executare silita prin poprire bancara.
 

Sistemul informatic e-Popriri va avea drept scop:

- gestionarea centralizata a informatiilor rezultate ca urmare a infiintarii popririlor de catre organele fiscale centrale, inclusiv suspendarea, continuarea si ridicarea popririlor generate prin intermediul aceastui sistem informatic, inclusiv actualizarea sumelor ramase de recuperat, pentru care subzista poprirea infiintata;

- centralizarea datelor la nivel national, astfel incat informatiile detinute de partile implicate, ANAF. si institutiile de credit, sa fie in concordanta;

- facilitarea extragerii unor rapoarte, la nivel central, privind stadiul sumelor aferente popririlor tnfiintate.

Infiintarea/ridicarea, cu operativitate, a popririi asupra conturilor bancare deschise de catre debitori la banci, presupune ducerea la indeplinire a acesteia pe cale electronica, astfel incat sa se asigure realizarea executarii silite in conditii cat mai avantajoase, tinand seama atat de interesul legitim si imediat al administratiei fiscale, cat si de drepturile si obligatiile debitorulul urmarit.


Consultati documentele atasate mai jos:

Proiectul de ordin

Referatul de aprobare

 

**************

Ministerul Finantelor Publice si ANAF propun un nou mecanism pentru automatizarea infiintarii si ridicarii popririlor bancare de catre organele fiscale, in limita sumelor inscrise in actele de executare silita. Potrivit institutiei, poprirea electronica ar urma sa sprijine contribuabilii aflati in dificultate.


Disponibilitatile banesti existente in conturile contribuabililor nu vor fi afectate peste limita sumelor inscrise in adresa de infiintare a popririi bancare si, astfel, nu se vor produce sincope in activitatea desfasurata de acestia.

Ridicarea masurilor de executare silite prin poprire bancara va fi realizata cu operativitate, in timp real, avand in vedere ca incetarea masurii de infiintare a popririi bancare se va efectua de la nivelul central al A.N.A.F, pe baza schimbului rapid de
informatii cu institutiile de credit.

Un avantaj considerabil pentru contribuabili il reprezinta si faptul ca nu mai este necesara deplasarea acestora la sediul organelor fiscale, in vederea ridicarii popririlor bancare, specifica Fiscul intr-un comunicat.

ANAF si-a propus, de asemenea, scurtarea duratei de comunicare a actelor de executare, inclusiv a celor emise ca urmare a incetarii masurilor de executare silita, concomitent cu reducerea costurilor de comunicare/operare a actelor de executare
silita.

Ministerul Finantelor Publice si ANAF au ca prioritate, in relatia cu contribuabilii, un amplu project care priveste simplificarea, debirocratizarea si transparentizarea activitatilor de incasare a debitelor acestora. Implementarea sistemului electronic de
poprire a conturilor bancare, prin automatizarea infiintarii si ridicarii popririlor bancare, este una dintre masurile adoptate in cadrul acestui project.


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Vreti sa treceti pe ZERO factura de energie electrica?


Descoperiti lucrarea "Prosumatori. Energie electrica. Accize. Obligatii fiscale"!

Afla totul de la A la Z despre activitatea de prosumator si legislatia in vigoare, de la:

❱❱ definitia prosumatorului si a activitatii desfasurate de acesta, pana la
❱❱ inregistrarile fiscal-contabile cerute de lege
❱❱ declaratiile fiscale
❱❱ facilitatile permise

Profitati de FACILITATILE LEGISLATIVE oferite PROSUMATORILOR

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
poprireexecutare silitaanaf


Data aparitiei: 11 Iulie 2019
Ultima actualizare: 14 August 2019

Votati articolul "Ordinul nr. 2153/2019. Fiscul anunta sistemul de poprire electronica. Ce ii asteapta pe datornici":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

X