Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
ANAF si MFP Contabilul.ro | ANAF si MFP

Ordinul nr. 2098/2019. Fiscul nu mai pune poprire pe conturile persoanelor cu restante de peste 2000 Ron

Data aparitiei: 14 August 2019
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ordinul nr. 2098/2019. Fiscul nu mai pune poprire pe conturile persoanelor cu restante de peste 2000 Ron
plafoanepoprireobligatii fiscale

UPDATE in 14 august 2019. Fiscul nu mai pune poprire pe conturile persoanelor cu datorii aflate sub suma de 2000 Ron in cazul persoanelor fizice si creste semnificativ si plafoanele pentru firme, potrivit Ordinului nr. 2098/2019.

Ordinul nr. 2098/2019 pentru modificarea Procedurii privind emiterea si comunicarea unor acte administrative si de executare pentru debitorii care inregistreaza obligatii fiscale restante sub o anumita limita, aprobata prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 727/2019 a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 673 din 13 august.

MFP a dat vestea cea mare din primavara acestui an, mai exact din luna mai. "Adio de la popriri pentru sume mici!", anuntam atunci. Aceasta masura este binevenita in contextul in care era considerata o actiune abuziva din partea Fiscului, iar procedura de ridicare era una destul de complicata si de frustranta.

 

Ordinul nr. 2098/2019: care sunt plafoanele pentru persoane fizice si pentru firme?

Conform documentului, plafoanele vor fi majorate semnificativ, dupa cum urmeaza:

In cazul firmelor mari, plafonul urca de la 3.000 de lei la 40.000 de lei, pentru companiile mijlocii de la 1.500 lei la 40.000 de lei, pentru firmele mici de la 500 lei la 10.000 de lei, iar in cazul persoanelor fizice de la 100 de lei la suma de 2.000 de lei.
 

Prin acest ordin sunt reglementate in principal aspecte care vizeaza urmatoarele:

- stabilirea faptului ca, in vederea emiterii somatiei si a titlului executoriu organul fiscal central evalueaza bilunar obligatiile fiscale/bugetare restante ale debitorilor si emite somatia si titlul executoriu, dupa 180 de zile de la ultima emitere sau de la data la care au fost inregistrate obligatii fiscale/bugetare restante;

- stabilirea faptului ca, se pot emite somatii si titluri executorii, din oficiu sau cand se constata pericolul prescrierii dreptului de a cere executarea silita, fara respectarea conditiei mai sus mentionata;

- stabilirea faptului ca, in vederea emiterii adresei de infiintare a popririi asupra disponibilitatilor banesti, a adresei de infiintare a popririi asupra sumelor datorate debitorului de catre terti si a adresei de instiintare privind infiintarea popririi, organul fiscal central competent in administrarea obligatiilor fiscale ale debitorului evalueaza obligatiile fiscale/bugetare restante ale debitorilor pentru care s-a implinit termenul de 15 zile de la comunicarea somatiei si procedeaza la emiterea acestor acte de executare, dupa 180 de zile de la comunicarea somatiei, in cazul in care cuantumul obligatiilor fiscale/bugetare restante este sub limitele prevazute de acest ordin.
 

Astfel, propunerea de crestere a plafoanelor fata de cele reglementate prin actul normativ anterior mentionat, este urmatoarea:

a) in cazul debitorilor care au calitatea de mari contribuabili, plafonul cuantumului obligatiilor fiscale/bugetare restante creste de la 3.000 lei, existent in prezent, la 40.000 lei. Prin aceasta masura se dubleaza numarul contribuabililor pentru care nu se infiinteaza poprirea bancara, ajung la aproximativ 100 mari contribuabili, al caror cuantum total al obligatiilor restante inregistrate in anul 2018 a fost de 5,5 mil. lei;

b) in cazul debitorilor care au calitatea de contribuabili mijlocii, plafonul cuantumului obligatiilor fiscale/bugetare restante creste de la 1.500 lei, existent in prezent, la 40.000 lei. Prin aceasta masura, si pentru aceasta categorie de contribuabili, se dubleaza numarul celor pentru care nu se infiinteaza poprirea bancara, ajungand la aproximativ 4.655 contribuabili mijlocii, al caror cuantum total al obligatiilor restante inregistrate in anul 2018 a fost de 118,9 mil. Lei;

c) in cazul debitorilor care au calitatea de contribuabili mici, plafonul cuantumului obligatiilor fiscale/bugetare restante creste de la 500 lei, existent in prezent, la 10.000 lei. Prin aceasta masura, numarul contribuabili mici pentru care nu se infiinteaza poprirea bancara prin modificarea plafonului, creste de aproximativ 2,5 ori fata de numarul celor care incadreaza in plafonul existent in prezent. Numarul celor care se incadreaza in noul plafon este de aproximativ 200.000 contribuabili mici, al caror cuantum total al obligatiilor restante inregistrate in anul 2018 a fost de 1.445,6 mil. lei;

d) in cazul debitorilor persoane fizice, plafonul cuantumului obligatiilor fiscale/bugetare restante, creste de la 100 lei la 2.000 lei. Astfel, numarul contribuabililor persoane fizice pentru care nu se infiinteaza poprirea creste de aproximativ 4 ori fata de numarul celor care se incadreaza in plafonul existent, acestia inregistrand obligatii restante la nivelul anului 2018 in valoare totala de 161,7 mil. lei.

Prin cresterea plafoanelor obligatiilor fiscale restante pentru care nu se infiinteaza, de indata, poprirea bancara, se are in vedere sa nu le fie afectate contribuabililor disponibilitatile banesti pentru creante nesemnificative pe care le datoreaza statului.


Consultati documentele atasate mai jos:

Proiectul de Ordin

Referatul de aprobare






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X