Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Legea 222/2019 pentru aprobarea OUG 60/2019. Noi masuri pentru stingerea unor obligatii fiscale si bugetare

Data aparitiei: 25 Noiembrie 2019
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Legea 222/2019 pentru aprobarea OUG 60/2019. Noi masuri pentru stingerea unor obligatii fiscale si bugetare
insolventaobligatii bugetaremonitorul oficial

In Monitorul oficial nr. 933 din 20.11.2019 a fost publicata Legea 222/2019 pentru aprobarea OUG 60/2019. Actul priveste reglementarea unor masuri pentru stingerea unor obligatii fiscale si bugetare, precum si unele masuri referitoare la obligatiile de plata aferente imprumuturilor din venituri din privatizare si imprumuturilor contractate de statul roman de la institutii de credit si subimprumutate operatorilor economici.

Stingerea obligatiilor bugetare se realizeaza prin transferul in proprietatea statului, in administrarea ministerului economiei, energiei si mediului de afaceri. Legea nr. 222/2019 aduce anumite modificari de care contribuabilii trebuie sa tina cont de acum incolo.
 

Prezentam, pe scurt, principalele modificari introduse prin Legea nr 222/2019:


- Stingerea obligatiilor bugetare se va face la valoarea bunurilor stabilite printr-un raport de evaluare;
- Nu se poate face obiectul cedarii de active acele active pentru care nu exista licente sau autorizatii de functionare;
- La cererea justificata a unor unitati administrativ teritoriale bunurile trecute in proprietatea publica a statului pot fi trecute in proprietatea privata a acestor unitati administrativ teritoriale.

De retinut faptul ca procedura se aplica si operatorilor economici care sunt in insolventa.
 

Va prezentam mai jos textul Legii nr. 222/2019:

Articol unic.



Se aproba Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 60 din 4 iulie 2019 privind reglementarea unor masuri pentru stingerea unor obligatii fiscale si bugetare, precum si unele masuri referitoare la obligatiile de plata aferente imprumuturilor din venituri din privatizare si imprumuturilor contractate de statul roman de la institutii de credit si subimprumutate operatorilor economici, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 556 din 5 iulie 2019, cu urmatoarele modificari si completari:
 

1. La articolul 1, alineatul (1) si litera a) a alineatului (2) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"
Art. 1. -

(1) Prezenta ordonanta de urgenta reglementeaza o modalitate speciala de stingere a obligatiilor fiscale si bugetare, administrate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, ale operatorilor economici care detin capacitati de producere a energiei electrice si termice in cogenerare instalate in Sistemul electroenergetic national reprezentand active functionale energetice si activele miniere ce asigura carbunele necesar functionarii acestora.

a) active functionale energetice - totalitatea bunurilor mobile si imobile apartinand unui operator economic care detine capacitati de productie a energiei electrice si termice in cogenerare care concura la asigurarea sigurantei Sistemului electroenergetic national si la furnizarea energiei termice in sistem centralizat. Activul functional energetic reprezinta o componenta a unitatilor dispecerizabile de producere a energiei electrice;".

2. La articolul 2, alineatele (1), (2), (3) si (5) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"
Art. 2. -

(1) Prin derogare de la prevederile art. 263 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, oricand, la cererea operatorilor economici care detin capacitati de producere a energiei electrice si termice in cogenerare furnizate in sistem centralizat, instalate in Sistemul electroenergetic national, reprezentand active functionale energetice si active miniere ce asigura carbunele necesar functionarii acestora, creantele fiscale si bugetare administrate de Ministerul Finantelor Publice prin Agentia Nationala de Administrare Fiscala se sting prin trecerea in proprietatea publica a statului si in administrarea Ministerului Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri a unor active, aflate in proprietatea acestora.

(2) Cererea operatorilor economici aprobata prin hotararea adunarii generale a actionarilor va cuprinde o analiza tehnico- economica privind justificarea operatiunii si efectele acesteia si va fi insotita de avizul favorabil al Ministerului Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri si al operatorului de transport si sistem - Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice «Transelectrica» - S.A., inclusiv cu privire la caracterul necesar al activului respectiv pentru siguranta Sistemului electroenergetic national si al unitatii administrativ-teritoriale daca activele respective concura si la asigurarea furnizarii energiei termice in sistem centralizat si daca unitatea teritoriala respectiva solicita preluarea acestor active.

(3) Nu pot face obiectul operatiunilor prevazute la alin. (1) activele functionale energetice pentru care operatorii economici nu detin licente sau autorizatii de functionare aflate in perioada de valabilitate la data transferului, precum si cele care nu sunt autorizate sau nu sunt in curs de autorizare din punctul de vedere al protectiei mediului la momentul transferului.

(5) Stingerea creantelor fiscale si bugetare se va face la valoarea bunurilor ce intra in componenta activelor functionale energetice si activelor miniere ce asigura carbunele necesar functionarii acestora, stabilita prin raportul de evaluare intocmit de catre un evaluator autorizat in conditiile legii."


3. La articolul 3, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
(2) Cererea va fi insotita de lista bunurilor aferente activelor functionale energetice si activelor miniere ce asigura carbunele necesar functionarii acestora, raportul de evaluare a acestora, prevazute la art. 2 alin. (6), precum si procesul-verbal prevazut la art. 2 alin. (7)."


4. La articolul 6, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
Art. 6. -
(1) Bunurile mobile si imobile aferente activelor functionale energetice si activelor miniere ce asigura carbunele necesar functionarii acestora, transferate in domeniul public al statului in conditiile prezentei ordonante de urgenta, vor face obiectul unor contracte de concesiune incheiate in conditiile legii. Procedura de atribuire a contractelor de concesiune, incheierea, executarea si incetarea contractului de concesiune de bunuri proprietate publica se realizeaza cu respectarea prevederilor art. 302-331 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu completarile ulterioare, cu exceptia situatiilor in care prin prezenta ordonanta de urgenta se dispune altfel."


5. Dupa articolul 6 se introduce un nou articol, articolul 61, cu urmatorul cuprins:
"
Art. 61. -
Prin exceptie de la prevederile art. 6, bunurile mobile si imobile aferente activelor functionale energetice care concura si la asigurarea furnizarii energiei termice in sistem centralizat transferate in domeniul public al statului in conditiile prezentei ordonante de urgenta pot trece din domeniul public al statului in domeniul public al unitatilor administrativ-teritoriale, la solicitarea expresa justificata a acestora in vederea satisfacerii unor obiective de interes local."


6. La articolul 9 se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu urmatorul cuprins:
"
(2) In cazul stingerii unor obligatii fiscale si bugetare prin operatiunile prevazute la cap. I, recuperarea ajutorului de stat declarat ilegal se realizeaza cu prioritate, inainte de orice alta creanta fiscala sau bugetara."


7. Dupa articolul 13 se introduce un nou articol, articolul 14, cu urmatorul cuprins:
"
Art. 14. -

Masurile prevazute prin prezenta ordonanta de urgenta se aplica si operatorilor economici aflati in procedura de insolventa, cu aplicarea legislatiei specifice."

Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.

 

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X