email
MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.

Vouchere de vacanta acordate necuvenit. Care este modalitatea de restituirea a impozitului?

Vouchere de vacanta acordate necuvenit. Care este modalitatea de restituirea a impozitului?
vouchere de vacantaimpozit pe venitcod fiscal

In cazul in care au fost acordate vouchere de vacanta in mod necuvenit, exista vreo modalitate de calcul si de restituire catre salariat a impozitului? Codul Fiscal spune ca DA, iar expertul nostru prezinta baza legala mai jos alaturi de explicatii amanuntite.
 

Vouchere de vacanta acordate necuvenit: raspunsul specialistului


Porivit art. 76 alin.(3) lit.h) din  Codul fiscal, suma de 1450 de lei reprezentand echivalentul in lei a voucherelor de vacanta acordate potrivit OUG 8/2009 si HG 215/2009 reprezinta venituri asimilate veniturilor de natura salariala, asupra carora se retine cota de impozit pe venit in procent de 10%.

In situatia in care, unui anumit salariat i-au fost acordate mai multe vouchere, fiind considerate acordate necuvenit, iar acestuia i-a fost retinut un impozit mai mare decat cel datorat, apreciem ca devin incidente dispozitiile art. 170 din  Codul fiscal, care cuprinde prevederi speciale privind restituirea impozitului pe venit retinut la sursa.

Astfel, in situatia in care platitorul a retinut la sursa un impozit pe venit in cuantum mai mare decat cel legal datorat, restituirea acestuia se efectueaza de catre platitor, la cererea contribuabilului depusa in termenul de prescriptie a dreptului de a cere restituirea prevazut la art. 219.

Sumele restituite de catre platitor se regularizeaza de catre acesta cu obligatiile fiscale de acelasi tip datorate in perioada fiscala in care s-a efectuat restituirea prin depunerea unei declaratii de regularizare/cerere de restituire. Declaratia de regularizare/cererea de restituire poate fi depusa si ulterior, in cadrul termenului de prescriptie a dreptului de a cere restituirea. Pentru diferentele de restituit sunt aplicabile prevederile art. 167 sau 168, dupa caz.

Pentru impozitul pe venit care se regularizeaza potrivit prezentului articol, platitorul nu depune declaratie rectificativa, insa platitorul are obligatia de a corecta, daca este cazul, declaratiile informative corespunzatoare regularizarii efectuate.

In aplicarea acestor dispozitii legale au fost emise OANAF 2779/2017 pentru aprobarea modelului si continutului formularului 110 "Declaratie de regularizare/cerere de restituire privind impozitul pe venit retinut la sursa" si OANAF 1760/2018 care reglementeaza  Procedura de restituire a impozitului pe venit retinut la sursa de catre platitorul de venit in cuantum mai mare decat cel legal datorat.

Astfel, se determina exact numarul voucherelor acordate necuvenit si predate angajatorului, se calculeaza 10% la valoarea acestora, rezultand un impozit calculat si virat mai mic cu suma respectiva (inregistrat pe minus), acest rest de plata majorand venitul net al salariatului cu aceeasi suma.


Pentru a beneficia de restituirea impozitului pe venit apreciem ca salariatul in cauza trebuie sa restituie voucherele in discutie angajatorului si sa intocmeasca o cerere de restituire a impozitului aferent voucherelor necuvenite si resituite.

Totodata, facem precizarea ca utilizarea de catre beneficiar de vouchere de vacanta pe suport hartie sau pe suport electronic necuvenite il va obliga pe acesta la plata contravalorii voucherelor catre angajator.
Aceasta modalitate de calcul si de restituire a impozitului catre salariat ar trebui, in opinia noastra, reglementata in cuprinsul procedurii sus-amintita, respectiv in cuprinsul procedurii care reglementeaza acordarea voucherelor de vacanta intocmita in conformitate cu prevederile OUG 8/2009.
 


Raspuns oferit pe portalinstitutiipublice.ro de expertii Rentrop&Straton.

de Contabilul.ro

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
vouchere de vacantaimpozit pe venitcod fiscal

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Data aparitiei: 05 Decembrie 2019


Votati articolul "Vouchere de vacanta acordate necuvenit. Care este modalitatea de restituirea a impozitului?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi


ClubContabilitate.ro - intrebarea zilei

Se considera livrare intracomunitara?

Intrebare: O SC din Romania platitoare de TVA, inregistrata in ROI, are contract cu o firma transportatoare din Austria si isi tine o parte din marfa in depozitul acesteia din Austria.SC din Romania livreaza la un moment data marfa din depozitul din Ro in depozitul din Austria.Operatiunea poate fi considerata livrare intracomunitara de bunuri?Care este tratamentul din pdv al TVA?Multumesc!

Raspuns: Pentru a fi considerata livrare intracomunitara, tranzactia trebuie sa indeplineasca conditiile...... » citeste tot raspunsul aici

Alte articole publicate in data de 05 Decembrie 2019 ARTICOLE SIMILARE

Opinia ta conteaza! Scrie-ne mai jos ce parere ai despre acest subiect dar si ce alte subiecte din domeniu te intereseaza si ai dori sa scriem despre ele!


Daca ai intrebari care necesita consultanta in contabilitate, le poti adresa pe www.PortalContabilitate.ro sau www.ClubContabilitate.ro. Va multumim!


X
user
user
Intrebare antispam: 8 - 5 =
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016Subiectele saptamanii

Stiri si analize economice
SATI

Atentie, Contabili!

Modificari in Codul Fiscal 2020 - ATENTIE la noile Proceduri Contabile!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCA GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X