Infiintarea Fondului National pentru Prevenirea Criminalitatii este un plan pe care noul Guvern doreste sa il puna in aplicare incepand cu 1 ianuarie 2020.
1. Fondul va fi administrat de Agentia Nationala de Administrare a Bunurilor si va fi alimentat din banii confiscati de stat sau din sumele rezultate in urma valorificarii bunurilor confiscate. Banii vor fi alocati anual unor ministere, urmand sa fie folositi pentru educatie juridica, prevenirea criminalitatii si asistenta victimelor, se arata in proiectul de lege privind unele masuri fiscal-bugetare, asupra caruia Executivul isi va angaja raspunderea.
2. Potrivit documentului, fondul se constituie prin virarea, in termen de 15 zile de la incasarea lor de catre institutiile publice cu atributii in domeniu a tuturor sumelor de bani confiscate, precum si a sumelor de bani rezultate din valorificarea bunurilor confiscate in proceduri penale.
3. Sumele colectate in cadrul Fondului National pentru Prevenirea Criminalitatii pot fi utilizate exclusiv in vederea implementarii de activitati si proiecte care au ca obiectiv educatia juridica, prevenirea criminalitatii si asistenta victimelor infractiunilor.
4. In acest scop, anual sumele din Fondul National pentru Prevenirea Criminalitatii se aloca astfel:
a) 20% pentru Ministerul Educatiei si Cercetarii
b) 20% pentru Ministerul Sanatatii
c) 15% pentru Ministerul de Interne
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Manual de politici contabile - Stick USB
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
d) 15% pentru Ministerul Public
f) 15% pentru Agentie in vederea finantarii nerambursabile a proiectelor propuse de asociatii si fundatii cu obiect de activitate in domeniul social.
Anual, pana la data de 31 ianuarie, Agentia vireaza sumele incasate in contul de venituri ale bugetului de stat, la o pozitie distincta de venituri "Sume rezultate din confiscari in proceduri penale". Excedentul anual rezultat din executia bugetului Fondului National pentru Prevenirea Criminalitatii alocate institutiilor prevazute se reporteaza in anul urmator.
In baza contributiilor primite de la institutiile prevazute la aliniatul (4) lit. a)-e), Agentia publica anual un raport privind modalitatea in care au fost cheltuite sumele din Fondul National pentru Prevenirea Criminalitatii.