email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Informare ONRC: A fost operationalizat Registrul beneficiarilor reali ai societatilor. Ce trebuie sa faca firmele

Informare ONRC: A fost operationalizat Registrul beneficiarilor reali ai societatilor. Ce trebuie sa faca firmele
onrcbeneficiar realamenziLegea nr. 129/2019

ONRC (Oficiul National al Registrului Comertului) a anuntat ca a operationalizat Registrul beneficiarilor reali ai societatilor, reamintind firmelor despre importanta depunerii declaratiei privind beneficiarii reali ai persoanelor juridice, conform Legii nr. 129/2019.
 

I. Potrivit art. 56 alin. (1) din actul normativ mentionat, persoanele juridice supuse obligatiei de inregistrare in registrul comertului, cu exceptia regiilor autonome, companiilor si societatilor nationale si societatilor detinute integral sau majoritar de stat, depun o declaratie privind beneficiarul real al persoanei juridice in vederea inregistrarii in Registrul beneficiarilor reali al societatilor, dupa cum urmeaza:

    1. la inmatriculare

Printre celelalte inscrisuri solicitate de lege, la inmatriculare, se va depune si declaratia privind beneficiarul real, data de catre reprezentantul legal, in forma prevazuta de Legea nr. 129/2019.
    
    2. anual

Declaratia anuala se depune la oficiul registrului comertului in care este inmatriculata persoana juridica in termen de 15 zile de la aprobarea situatiilor financiare anuale.

    3. ori de cate ori intervine o modificare

In termen de 15 zile de la data la care a intervenit o modificare privind datele de identificare ale beneficiarului real.

Nedepunerea de catre reprezentantul legal a declaratiei privind datele de identificare ale beneficiarului real, anual sau ori de cate ori intervine o modificare, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei.”, atentioneaza ONRC in comunicat.


Constatarea contraventiei si aplicarea sanctiunii se realizeaza de catre organele cu atributii de control ale Ministerului Finantelor Publice - Agentia Nationala de Administrare Fiscala si ale unitatilor sale teritoriale si de catre Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalari Banilor, prin agenti constatatori proprii.

Procesul-verbal de constatare a contraventiei se comunica oficiului registrului comertului, in acesta fiind consemnat ca nedepunerea declaratiei atrage dizolvarea societatii, in conditiile art. 237 din Legea societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
 

DE RETINUT!

Daca in termen de 30 de zile de la data aplicarii sanctiunii contraventionale reprezentantul persoanei juridice prevazute la art. 56 alin. (1) nu a depus declaratia privind datele de identificare ale beneficiarului real, la cererea Oficiului National al Registrului Comertului, tribunalul sau, dupa caz, tribunalul specializat va putea pronunta dizolvarea societatii (cauza de dizolvare poate fi inlaturata inainte de a se pune concluzii in fond).
 

II. In cazul societatilor inregistrate pana la 21.07.2019 (data intrarii in vigoare a legii), cu exceptia companiilor si societatilor nationale, precum si a societatilor detinute integral sau majoritar de stat, termenul de depunere (potrivit art. 62 alin. (1) din Legea nr. 129/2019) este de 12 luni de la intrarea in vigoare a legii, respectiv pana la data de 21.07.2020.

ONRC specifica faptul ca declaratia privind datele de identificare a beneficiarilor reali se depune, prin grija reprezentantului legal, la oficiul registrului comertului unde este inmatriculata societatea spre inregistrare in Registrul beneficiarilor reali, tinut de Oficiul National al Registrului Comertului.
 

AMENZILE pot ajunge pana la 10.000 lei

Nerespectarea de catre administratorul care reprezinta societatea a obligatiei prevazute la art. 62 alin. (1), la expirarea termenului mentionat anterior, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei.  

Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se realizeaza de catre organele cu atributii de control ale Ministerului Finantelor Publice – Agentia Nationala de Administrare Fiscala si ale unitatilor sale teritoriale si de catre Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, prin agenti constatatori proprii.

Procesul-verbal de constatare a contraventiei se comunica oficiului registrului comertului, in acesta fiind consemnat ca nedepunerea declaratiei atrage dizolvarea societatii, in conditiile art. 237 din Legea societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Daca in termen de 30 de zile de la data aplicarii sanctiunii contraventionale reprezentantul societatii nu a depus declaratia privind datele de identificare ale beneficiarului real, la cererea Oficiului National al Registrului Comertului, tribunalul sau, dupa caz, tribunalul specializat va putea pronunta dizolvarea societatii (cauza de dizolvare poate fi inlaturata inainte de a se pune concluzii in fond).

In toate cazurile de mai sus, declaratia se poate da in fata reprezentantului oficiului registrului comertului sau se poate depune in forma autentica, informeaza ONRC in comunicat.
 

Depunerea declaratiei privind beneficiarul real in 2020

In anul 2020, persoanele juridice inmatriculate pana la data intrarii in vigoare a legii, supuse obligatiei de depunere a declaratiei privind beneficiarul real vor depune o singura declaratie, dupa aprobarea situatiilor financiare anuale, care va acoperi atat obligatia reglementata de dispozitiile art. 62 alin.(1) din lege, cat si cea reglementata de dispozitiile art. 56 alin.(4).

Cererile de inregistrare avand ca obiect depunerea declaratiilor de mai sus pot fi depuse la ghiseu, online sau prin corespondenta, cu confirmare de primire. Cererea transmisa in forma electronica va avea incorporata, atasata sau logic asociata semnatura electronica extinsa.

In cazul cererilor depuse online sau prin corespondenta, se vor anexa declaratiile privind beneficiarii reali, in forma autentica, mai anunta ONRC.
 

Citeste si: Normele pentru aplicarea Legii nr. 129/2019 privind prevenirea si combatarea spalarii banilor, in MONITOR


Pentru informatii suplimentare despre inregistrarea datelor din declaratia privind beneficiarul real , accesati pagina de internet ONRC.

 


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
onrcbeneficiar realamenziLegea nr. 129/2019


Data aparitiei: 21 Februarie 2020

Votati articolul "Informare ONRC: A fost operationalizat Registrul beneficiarilor reali ai societatilor. Ce trebuie sa faca firmele":
Rating:

Nota: 4.21 din 5 din 26 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X