Ministerul Economiei anunta ca Ghidul Solicitantului pentru accesarea granturilor nerambursabile in valoare de 1 miliard de euro a fost lansat in consultare publica. Acestea poate fi gasit pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene.
Observatiile si propunerile pot fi transmise in perioada 11.08.2020 - 24.08.2020 la adresa de email: secretariat.poc@mfe.gov.ro, acestea urmand sa fie centralizate la nivelul Autoritatii de Management pentru Programul Operational Competitivitate.
"Masurile de sprijin pentru reluarea activitatilor economice la nivel national influenteaza direct capacitatea operationala a IMM-urilor de a relua activitatile pe o piata de consum si productie grav afectata de epidemia de COVID-19, iar prin neluarea acestor masuri de sprijin IMM-urile se pot confrunta cu grave dificultati in desfasurarea activitatilor curente si de investitii cu impact direct asupra veniturilor bugetului de stat, dar si asupra cresterii ratei somajului in Romania.
Astfel, o parte din IMM-uri au nevoie de grant pentru capital de lucru necesar pentru plata datoriilor curente, constituirea stocurilor de materie prima, marfuri, materiale consumabile, dar si pentru achizitionarea echipamentelor de protectie medicala necesare propriilor salariati, iar in lipsa capitalului de lucru reluarea activitatii curente va fi dificil de realizat.", se mentioneaza in document.
In cadrul acestui ghid se va finanta un singur proiect cu 4 operatiuni, dupa cum urmeaza:
a) Asistenta tehnica pentru gestionarea procesului de selectie, contractare, autorizare cheltuieli, plata si monitorizare (inclusiv pentru crearea si administrarea platformei IT si implementare schema de ajutor de stat;
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Cartea verde a contabilitatii
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
b) MICROGRANT in suma fixa pentru capital de lucru, sub forma de cost unitar (2.000 euro/beneficiar);
c) Granturi pentru capital de lucru, sub forma de cost unitar (15% din cifra de afaceri pe anul 2019);
d) Granturi pentru investitii in activitati productive (50.000 euro – 200.000 euro).
Rata de cofinantare:
Ajutorul se acorda solicitantului/partenerului sub forma de finantare nerambursabila:
- Daca solicitantul/partenerul este finantat integral de la bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale si de sanatate valoarea finantarii nerambursabile este de 100% din cheltuielile eligibile.
- Daca solicitantul este finantat atat de la bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale si de sanatate, cat si din fonduri proprii, precum si daca este finantat doar din fonduri proprii, valoarea finantarii nerambursabile este de 98% din cheltuielile eligibile, iar 2% reprezinta rata de cofinantare eligibila a solicitantului.