email
E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Publicarea situatiilor financiare anuale pe site-ul Finantelor: obligatorie sau nu?

Publicarea situatiilor financiare anuale pe site-ul Finantelor: obligatorie sau nu?
situatii financiarelegea societatilorlegea contabilitatii

Dezbatem in continuare obligativitatea publicarii situatiilor financiare anuale pe site-ul Ministerului Finantelor Publice. 


In cazul in care o societate nu doreste ca informatiile financiare sa fie publice, isi poate exprima aceasta optiune? Expertul nostru ne lamureste in continuare in aceasta privinta, analizand detaliat si prevederile legislative. 
 

Publicarea situatiilor financiare anuale pe site-ul Finantelor: raspunsul specialistului

Da este obligatorie publicarea pe site-ul Ministerului Finantelor Publice a situatiilor financiare anuale si societatea nu poate opta pentru ca informatiile acestea, sa nu fie publice.

In Monitorul Oficial cu numarul 1028 din data de 4 noiembrie 2020, a fost publicat Actul de Rectificare din 2020 la Legea nr. 223/2020 pentru simplificarea si debirocratizarea transferului de parti sociale si a varsarii capitalului social prin modificarea Legii societatilor nr. 31/1990.

Astfel , prin acest act de rectificare s-a abrogat art. 185 alin. (4) si (5) din Legea nr. 31/1990 a societatilor, cu modificarile si completarile ulterioare, care se referea la publicarea situatiilor financiare de catre societatile comerciale care au o cifra anuala de afaceri de peste 10 milioane lei.

Redam in continuare prevederile de la art. 185 din Legea nr. 31/1990 a societatilor, cu modificarile si aduse prin Actul de Rectificare din 2020 la Legea nr. 223/2020:

Art. 185
(1)In conditiile prevazute de Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, consiliul de administratie, respectiv directoratul, este obligat sa depuna la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, in format hartie si in format electronic sau numai in forma electronica, avand atasata o semnatura electronica extinsa, situatiile financiare anuale, raportul lor, raportul cenzorilor sau raportul auditorilor financiari, dupa caz.

(2)Consiliul de administratie, respectiv directoratul societatii-mama, definita astfel de reglementarile contabile aplicabile, este obligat sa depuna la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice copii ale situatiilor financiare anuale consolidate, prevederile alin. (1) urmand a fi aplicate in mod corespunzator.

(3)In vederea efectuarii publicitatii legale, Ministerul Finantelor Publice transmite, electronic, la Oficiul National al Registrului Comertului copii de pe urmatoarele acte, in forma electronica: situatiile financiare anuale si, dupa caz, situatiile financiare anuale consolidate, raportul si, dupa caz, raportul consolidat al consiliului de administratie, respectiv al directoratului, raportul cenzorilor sau raportul auditorilor financiari, precum si indicatorii economico-financiari necesari efectuarii publicitatii legale. Publicitatea legala se realizeaza prin mentionarea in registrul comertului a depunerii situatiilor financiare anuale, insotite de raportul consiliului de administratie, respectiv al directoratului, raportul cenzorilor sau raportul auditorilor financiari, precum si prin publicarea indicatorilor economico-financiari extrasi din acestea.

(4)[textul din Art. 185, alin. (4) din titlul III, capitolul IV, sectiunea VI a fost abrogat la 04-nov-2020 de Actul din Rectificare din 2020]
(5)[textul din Art. 185, alin. (5) din titlul III, capitolul IV, sectiunea VI a fost abrogat la 04-nov-2020 de Actul din Rectificare din 2020]

(6)Ministerul Finantelor Publice si Oficiul National al Registrului Comertului vor incheia un protocol de colaborare, in vederea transmiterii, in format electronic, a copiilor si informatiilor prevazute la alin. (3).

*) De la data de 1 ianuarie 2011, situatiile financiare anuale si documentele anexate acestora, prevazute la art. 185 se depun numai la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice.

Prin urmare, situatiile financiare se depun obligatoriu la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, in format hartie si in format electronic sau numai in forma electronica, avand atasata o semnatura electronica extinsa, urmand ca in vederea efectuatii publicitatii legale, Ministerul Finantelor Publice sa transmita, electronic, la Oficiul National al Registrului Comertului copii de pe urmatoarele acte in forma electronica: situatiile financiare anuale si, dupa caz, situatiile financiare anuale consolidate, raportul si, dupa caz, raportul consolidat al consiliului de administratie, respectiv al directoratului, raportul cenzorilor sau raportul auditorilor financiari, precum si indicatorii economico-financiari.
 


Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Dana Hristu - Consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar. 


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

IMPORTANT: E-Factura in 50 de intrebari si raspunsuri!


1. Ce inseamna exact tranzactii B2G?

2. Tranzactiile cu societati la care statul este actionar majoritar sunt tranzactii B2G?

3. Odata inregistrati in registrul RO e-Factura, avem obligatia ca toate facturile emise de noi sa fie electronice sau doar cele in relatia B2G?

4. Facturile catre institutii publice, dar care nu implica produse cu risc fiscal, trebuie emise electronic?

5. Parohiile sunt considerate autoritati contractante? Exista pentru ele obligativitatea trimiterii facturilor electronice?

Raspunsurile sunt disponibile in lucrarea E-Factura in 50 de intrebari si raspunsuri!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
situatii financiarelegea societatilorlegea contabilitatii

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 02 Iunie 2021


Votati articolul "Publicarea situatiilor financiare anuale pe site-ul Finantelor: obligatorie sau nu?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 02 Iunie 2021 ARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Atentie, contabili!
Sistemele e-Factura si e-Transport vin cu noi OBLIGATII fiscale!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X