Dezbatem in continuare obligativitatea publicarii situatiilor financiare anuale pe site-ul Ministerului Finantelor Publice.
In cazul in care o societate nu doreste ca informatiile financiare sa fie publice, isi poate exprima aceasta optiune? Expertul nostru ne lamureste in continuare in aceasta privinta, analizand detaliat si prevederile legislative.
- Noi 18100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Noi 18100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - FARA intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Publicarea situatiilor financiare anuale pe site-ul Finantelor: raspunsul specialistului
Da este obligatorie publicarea pe site-ul Ministerului Finantelor Publice a situatiilor financiare anuale si societatea nu poate opta pentru ca informatiile acestea, sa nu fie publice.
In Monitorul Oficial cu numarul 1028 din data de 4 noiembrie 2020, a fost publicat Actul de Rectificare din 2020 la Legea nr. 223/2020 pentru simplificarea si debirocratizarea transferului de parti sociale si a varsarii capitalului social prin modificarea Legii societatilor nr. 31/1990.
Astfel , prin acest act de rectificare s-a abrogat art. 185 alin. (4) si (5) din Legea nr. 31/1990 a societatilor, cu modificarile si completarile ulterioare, care se referea la publicarea situatiilor financiare de catre societatile comerciale care au o cifra anuala de afaceri de peste 10 milioane lei.
Redam in continuare prevederile de la art. 185 din Legea nr. 31/1990 a societatilor, cu modificarile si aduse prin Actul de Rectificare din 2020 la Legea nr. 223/2020:
Art. 185
(1)In conditiile prevazute de Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, consiliul de administratie, respectiv directoratul, este obligat sa depuna la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, in format hartie si in format electronic sau numai in forma electronica, avand atasata o semnatura electronica extinsa, situatiile financiare anuale, raportul lor, raportul cenzorilor sau raportul auditorilor financiari, dupa caz.
(2)Consiliul de administratie, respectiv directoratul societatii-mama, definita astfel de reglementarile contabile aplicabile, este obligat sa depuna la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice copii ale situatiilor financiare anuale consolidate, prevederile alin. (1) urmand a fi aplicate in mod corespunzator.
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Impozitarea veniturilor din chirii 2024
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
(3)In vederea efectuarii publicitatii legale, Ministerul Finantelor Publice transmite, electronic, la Oficiul National al Registrului Comertului copii de pe urmatoarele acte, in forma electronica: situatiile financiare anuale si, dupa caz, situatiile financiare anuale consolidate, raportul si, dupa caz, raportul consolidat al consiliului de administratie, respectiv al directoratului, raportul cenzorilor sau raportul auditorilor financiari, precum si indicatorii economico-financiari necesari efectuarii publicitatii legale. Publicitatea legala se realizeaza prin mentionarea in registrul comertului a depunerii situatiilor financiare anuale, insotite de raportul consiliului de administratie, respectiv al directoratului, raportul cenzorilor sau raportul auditorilor financiari, precum si prin publicarea indicatorilor economico-financiari extrasi din acestea.
(4)[textul din Art. 185, alin. (4) din titlul III, capitolul IV, sectiunea VI a fost abrogat la 04-nov-2020 de Actul din Rectificare din 2020]
(5)[textul din Art. 185, alin. (5) din titlul III, capitolul IV, sectiunea VI a fost abrogat la 04-nov-2020 de Actul din Rectificare din 2020]
(6)Ministerul Finantelor Publice si Oficiul National al Registrului Comertului vor incheia un protocol de colaborare, in vederea transmiterii, in format electronic, a copiilor si informatiilor prevazute la alin. (3).
*) De la data de 1 ianuarie 2011, situatiile financiare anuale si documentele anexate acestora, prevazute la art. 185 se depun numai la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice.
Prin urmare, situatiile financiare se depun obligatoriu la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, in format hartie si in format electronic sau numai in forma electronica, avand atasata o semnatura electronica extinsa, urmand ca in vederea efectuatii publicitatii legale, Ministerul Finantelor Publice sa transmita, electronic, la Oficiul National al Registrului Comertului copii de pe urmatoarele acte in forma electronica: situatiile financiare anuale si, dupa caz, situatiile financiare anuale consolidate, raportul si, dupa caz, raportul consolidat al consiliului de administratie, respectiv al directoratului, raportul cenzorilor sau raportul auditorilor financiari, precum si indicatorii economico-financiari.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Dana Hristu - Consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar.