Analizam situatia unei entitati care efectueaza comert cu amanuntul de produse cu risc fiscal ridicat, conform OUG 130/2021. Vanzarile sunt facute prin casa de marcat.
Este obligata firma sa se inregistreze in sistemul RO e-Factura, avand in vedere ca vanzarile se fac numai cu bon fiscal (la cerinte se emit bonuri fiscale cu codul fiscal al firmelor respective)? Daca aceasta se inscrie in sistem, se declara toate facturile emise sau numai cele cu risc fiscal ridicat?
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 2099 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Comert de produse cu risc fiscal ridicat - RO e-Factura: raspunsul specialistului
Conform OUG 130/2021 si Ordinului 12/2022, E-factura este un sistem obligatoriu pentru produsele cu risc fiscal ridicat, comercializate in relatia B2B.
Incepand cu data de 1 iulie 2022, furnizorii sunt obligati sa transmita facturile emise in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, indiferent daca destinatarii sunt sau nu inregistrati in Registrul RO e-Factura (utilizarea sistemului este optionala in perioada 1 aprilie-30 iunie 2022).
...vezi AICI detalii despre CUM se aplica E-Factura si CINE e obligat sa o foloseasca <<<
Daca sunteti inscrisi in sistem si pe o factura sunt enumerate unul sau mai multe produse incadrate ca produse cu risc fiscal ridicat, factura se transmite in sistemul RO e-Factura.
Facturile transmise in sistem vor trebui sa cuprinda toate marfurile de pe bon.
In relatia B2B obligatia transmiterea facturilor in sistemul national RO e-Factura, intervine de la data de 01.07.2022, pentru produsele cu risc fiscal ridicat.
In situatia in care sunteti inscrisi in sistemul RO e-Factura nu sunteti obligat sa emiteti factura in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura in relatia B2B daca factura contine produse care nu sunt incadrate ca produse cu risc fiscal ridicat.
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Dar sunteti obligat sa emiteti factura in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura in cazul unei relatii B2G, astfel cum este prevazut la art. 7 alin. 1 din OUG 120/2021, respectiv in situatia in care operatorul economic a optat pentru utilizarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura in conformitate cu prevederile art. 5, acesta are obligatia de a emite doar facturi electronice si de a utiliza acest sistem pentru transmiterea acestora catre toti destinatarii definiti la art. 2 alin. (1) lit. p), cu exceptia facturilor electronice prevazute la art. 6.
In concluzie, obligativitatea transmiterii in sistemul RO e-Factura apare doar pentru persoane juridice nu si pentru persoanele fizice la care emiteti bon fiscal, dar bonurile fiscale cu codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului sunt considerate facturi simplificate si trebuie transmise in sistemul Ro e-Factura.
Citeste si: E-factura 2022. Ce trebuie sa stie firmele cu produse cu risc fiscal ridicat
In vederea utilizarii sistemului national privind factura electronica RO e-Factura, emitentul si destinatarul trebuie sa fie inregistrati in Registrul RO e-Factura.
...vezi AICI detalii despre CUM se aplica E-Factura si CINE e obligat sa o foloseasca <<<
In cazul in care emitentul si destinatarul facturii electronice sunt inregistrati in Registrul RO e-Factura, utilizarea facturii electronice este considerata acceptata la data comunicarii in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Raluca Liliana Anghelache - Economist.