OG 16/2022 a modificat aria de aplicare a scutirii de impozit a profitului reinvestit, extinzand facilitatea si asupra activelor utilizate in activitatea de productie si procesare, precum si in activele reprezentand retehnologizare.
Pana acum facilitatea privind scutirea de impozit a profitului reinvestit se aplica numai pentru echipamente tehnologice, calculatoare electronice si echipamente periferice, masini si aparate de casa, de control si de facturare (cele din subgrupa 2.1 si clasa 2.2.9 din Catalogul mijloacelor fixe), programe informatice, precum si pentru dreptul de folosire a programelor informatice.
Pentru implementarea masurii era necesara oficializarea unui ordin al Ministrului Finantelor in termen de 120 de zile de la publicarea OG 16/2022 in Monitor, adica pana pe 14 noiembrie 2022. Ordinul 4636/2022 s-a lasat asteptat si a fost publicat in Monitorul Oficial la finalul lunii decembrie - Monitorul Oficial nr. 1275 din 30 decembrie 2022. Prevederile actului normativ intra in vigoare de la 1 ianuarie 2023.
Iata ce prevede Ordinul 4636/2022 privind activele utilizate in activitatea de productie si procesare si activele reprezentand retehnologizare pentru care se aplica scutirea de impozit a profitului reinvestit, potrivit art. 22 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal:
Articolul 1
Activele utilizate in activitatea de productie si procesare si activele reprezentand retehnologizare pentru care se aplica scutirea de impozit a profitului reinvestit, potrivit art. 22 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt cele prevazute in urmatoarele subgrupe si clase din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, aprobat prin hotarare a Guvernului:
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Cartea Verde a Contabilitatii
a) clasa 1.1.1. „Cladiri industriale“;
b) clasa 1.1.2. „Constructii usoare cu structuri metalice (hale de productie, hale de montaj etc.)“;
c) clasa 1.1.3. „Centrale hidroelectrice, statii si posturi de transformare, statii de conexiuni“;
d) clasa 1.1.4. „Centrale termoelectrice si nuclearo-electrice“;
e) clasa 1.2.1. „Cladiri agrozootehnice“;
f) clasa 1.2.2. „Constructii agricole usoare (baraci, magazii, soproane, cabane)“;
g) clasa 1.2.3. „Depozite de ingrasaminte minerale sau naturale (constructii de compostare)“;
h) clasa 1.2.4. „Silozuri pentru furaje“;
i) clasa 1.2.5. „Silozuri pentru depozitarea si conservarea cerealelor“;
j) clasa 1.2.7. „Constructii pentru cresterea animalelor si pasarilor, padocuri“;
k) clasa 1.2.8. „Helesteie, iazuri, bazine; ecluze si ascensoare; baraje; jgheaburi etc. pentru piscicultura“;
l) clasa 1.2.9. „Terase pe arabil, plantatii pomicole si viticole“;
m) clasa 1.2.10 „Sere, solarii, rasadnite si ciupercarii“;
n) subgrupa 2.2. „Aparate si instalatii de masurare, control si reglare“;
o) subgrupa 2.4. „Animale si plantatii“.
Articolul 2
Prevederile prezentului ordin intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2023.
Articolul 3
Directia generala de legislatie fiscala si reglementari vamale si contabile, directiile generale regionale ale finantelor publice, precum si Directia generala de administrare a marilor contribuabili vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.