In randurile de mai jos, aducem in discutie situatia in care, conform hotararii AGA, unul dintre asociati vrea sa puna la dispozitia societatii o suma de bani, nerambursabil nefiind nici imprumut si nici nu se va majora capitalul social. Stabilim daca este corecta inregistrarea ca o prima de rezerva, ce fel de document justificativ este necesar la intrarea sumei in contul societatii si daca este de ajuns hotararea asociatilor si ordinul de plata.
Potrivit Reglementarilor contabile aprobate prin OMFP 1802/2014 cu ajutorul contului 104 "Prime de capital" se tine evidenta primelor de emisiune, de fuziune/divizare, de aport si de conversie a obligatiunilor in actiuni.
La pct. 417 alin. 3 din aceste reglementari se precizeaza ca prima de emisiune se determina ca diferenta intre pretul de emisiune de noi actiuni sau parti sociale si valoarea nominala a acestora. Pe de alta parte, conform art. 220 alin. 3 din Legea societatilor 31/1990, atunci cand s-a prevazut o prima de emisiune, aceasta trebuie integral platita la data subscrierii.
Insa, din cele prezentate reiese ca suma de bani lasata doar de unul din asociati la dispozitia societatii nu poate fi considerata prima de emisiune, deci nu poate fi evidentiata in contul 1041 "Prime de emisiune".
Se recomanda evidentierea sumei in contul 455 "Sume datorate actionarilor/asociatilor" , cu ajutorul caruia se tine evidenta sumelor lasate temporar la dispozitia entitatii de catre actionari/asociati. Daca suma de bani este lasata la dispozitia societatii cu titlu nerambursabil si definitiv, fara a se majora capitalul social, atunci societatea o va inregistra ca venit in contul 7588 "Alte venituri din exploatare" prin formula contabila 5121 = 7588. Pentru inregistrarea sumei este suficienta hotararea AGA din care sa reiasa caracterul definitiv si nerambursabil al sumei incasate de societate si ordinul de plata sau extrasul de cont, dupa caz.
- Noi 29100 locuri
disponibileVideo Trainingul legislativ Declaratia 112
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Sanatate si Securitate in Munca, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Constanta Popa - Economist
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic