email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intreprinderi legate: studiu de caz cu privire la noutatile aduse de OUG nr. 115/2023

Intreprinderi legate: studiu de caz cu privire la noutatile aduse de OUG nr. 115/2023
intreprinderi legateoug 115/2023microfirmaconditii micro 2024

Va prezentam situatia a trei societati cu coduri CAEN total diferite, IT, agricultura si transport, cu acelasi asociat unic 100% si administrator unic. Doua dintre societati sunt platitoare de impozit pe profit si una de impozit pe microintreprindere. Avand in vedere urmatorul articol de lege, specialistul ne va explica daca societatea platitoare de impozit pe venit microintreprindere risca excluderea, stiind ca veniturile uneia dintre firmele platitoare de impozit pe profit depaseste 500.000 euro.

"La articolul 52, dupa alineatul (5) se introduce un nou alineat, alin. (5^1), cu urmatorul cuprins:

(5^1) In cazul microintreprinderii care, in cursul anului, se gaseste in situatia prevazuta la art. 47 alin. (1^1), suplimentar fata de regulile prevazute la alin. (5), limita fiscala privitoare la plafonul de 500.000 euro, prevazuta la alin. (1), se verifica luand in calcul veniturile acesteia cumulate cu veniturile intreprinderilor legate."

Cele trei societati se considere intreprinderi legate daca ele nu au aceeasi piata relevanta? Existenta asociatului si administratorului comun ar putea duce la aceasta incadrare ca intreprinderi legate? Intre societati nu exista contracte comerciale, ele avand domenii diferite de activitate. Mai exista uneori contracte de imprumut fara dobanda. In cazul unei incadrari la intreprinderi legate, ar fi recomandata schimbarea asociatului si a administratorului cu altcineva, dar care este considerata conform legii persoana afiliata (de exemplu, sotia)?" 

Intreprinderi legate - raspunsul specialistului

Un asociat/actionar poate detine peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau drepturilor de vot doar la o singura microfirma.

Se impune ca, pana la 31 martie a anului urmator, sa fie decisa microintreprinderea la care ramane impozitul micro, celelalte trecand la impozitul pe profit.

Limita pentru veniturile realizate se verifica acum luand in calcul atat veniturile microfirmei, cat si veniturile intreprinderilor legate cu aceasta, conform prevederilor Legii 346/2004.

Intreprindere legata este intreprinderea care face parte dintr-un grup, prin controlul direct sau indirect al majoritatii drepturilor de vot sau al capitalului social, inclusiv prin acorduri, sau, in anumite cazuri, prin intermediul actionarilor, persoane fizice, ori prin posibilitatea de a exercita o influenta dominanta asupra unei intreprinderi.

Ordonanta de urgenta nr. 115/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscala, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene , a introdus modificari ale Codului fiscal, astfel ca se aplica o conditie suplimentara microintreprinderii:

33. La articolul 47, alineatul (4) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"(4) In aplicarea prevederilor alin. (1) lit. h), asociatii/actionarii persoanei juridice romane care detin, in mod direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot, atat la persoana juridica romana analizata, cat si la alte persoane juridice romane care indeplinesc conditiile pentru sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor, trebuie sa stabileasca, pana la data de 31 martie inclusiv a anului fiscal urmator, o singura persoana juridica romana care aplica prevederile prezentului titlu. Persoanele juridice romane care nu au fost stabilite de catre asociati/actionari, pana la termenul de 31 martie, intra sub incidenta prevederilor titlului II."

39. La articolul 52, dupa alineatul (5) se introduce un nou alineat, alin. (51), cu urmatorul cuprins:

(51) In cazul microintreprinderii care, in cursul anului, se gaseste in situatia prevazuta la art. 47 alin. (11), suplimentar fata de regulile prevazute la alin. (5), limita fiscala privitoare la plafonul de 500.000 euro, prevazuta la alin. (1), se verifica luand in calcul veniturile acesteia cumulate cu veniturile intreprinderilor legate.


Raspuns oferit in luna decembrie 2023 de catre specialistii site-ului Portalcontabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pexels.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
intreprinderi legateoug 115/2023microfirmaconditii micro 2024


Data aparitiei: 20 Decembrie 2023

Votati articolul "Intreprinderi legate: studiu de caz cu privire la noutatile aduse de OUG nr. 115/2023":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 4 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X