Â
In anul care a trecut, numarul contractelor de munca inregistrate la inspectoratele teritoriale a scazut cu aproape 1,8 milioane. A crescut, in schimb, numarul persoanelor fizice autorizate si cel al liber profesionistilor.
Nenumarati angajati au optat anul trecut sa lucreze pe baza unor contracte civile, din motive bine stiute. Fiscul a incercat sa mai puna un pic de miere in polonicul cu taxe pentru a incuraja mentinerea contractelelor de munca. „In Codul fiscal se precizeaza ca, incepand cu 1 ianuarie 2010, primele aferente contractelor de asigurare civila profesionala pentru administratori/directori, incheiate de companie, nu sunt considerate avantaje in natura impozabile“, exemplifica Nadia Oanea, supervising senior consultant la Mazars. Tot cu titlu de noutate este si posibilitatea deducerii cheltuielilor sociale expres prevazute in contractul colectiv de munca, in limita a 2% din fondul de salarii. In schimb, indemnizatiile primite de angajati la incetarea raporturilor de munca sunt impozabile din 2010.
Angajatorii nu se multumesc insa cu maruntisul primit, motiv pentru care multi cauta forme contractuale menite sa diminueze cheltuielile cu personalul. Deocamdata, Fiscul ii tine in sah pe cei care desfasoara activitatea in microintreprinderi, neprecizand cota de impozitare care se va aplica in acest an. In schimb, persoanele fizice autorizate (PFA) au primit o mica atentie. Acestea pot deduce cheltuielile efectuate pentru intretinerea si functionarea spatiilor folosite pentru desfasurarea afacerilor, chiar si in cazul in care documentele sunt emise pe numele proprietarului. Nu se impoziteaza nici transferul activelor, daca isi reorganizeaza activitatea optand pentru intreprindere individuala sau asociatie familiala. Nadia Oanea atentioneaza insa ca, incepand din acest an, se impoziteaza veniturile PFA din dobanzi primite de la banci pentru disponibilitatile banesti aferente afacerii sau sumele incasate dupa incetarea activitatii, in contul facturilor emise inainte de aceasta data. De unele beneficii se bucura acum si liber profesionistii, chiar daca Fiscul a lasat sa pluteasca amenintarea ca, de la anul, la o baza impozabila mai mare vor plati CAS.
4,5 milioane de contracte individuale de munca erau in derulare la sfarsitul anului 2009, dintre care 1.605.015 au fost inregistrari noi
6,3 milioane de contracte individuale de munca erau in derulare la sfarsitul anului 2008, dintre care 2.369.062 au fost inregistrari noi
Exceptii de la regula
Pentru activitati independente, care nu presupun raporturi de munca in temeiul Codului muncii, exista diferite alternative contractuale care obliga la plata impozitului pe venituri.
- Contractul de agent
- Contractul de drepturi de proprietate intelectuala
- Contractul de comision sau mandat comercial

Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete

Ghidul Practic al Monografiilor Contabile

Cartea verde a Contabilitatii varianta online
- Contractul/conventia civila
Pentru activitati platite in baza acestor tipuri de contracte se datoreaza impozit pe venit in cota de 16%, calculat la optiunea beneficiarului:
- fie la venitul brut, prin retinerea integrala a impozitului de catre platitorul venitului, in momentul platii;
- fie la venitul net, in doua etape: 10% asupra venitului brut, retinut de platitorul venitului la momentul platii, si diferenta de impozit pana la 16% din venitul net (venit brut minus cheltuielile aferente), pana la data de 25 mai a anului urmator.
In cazul in care persoana fizica inregistreaza cheltuieli aferente venitului, care sunt deductibile fiscal, este recomandabil sa opteze pentru a doua varianta, deoarece poate plati mai putin impozit, insa are obligatii de calculare a impozitului si de depunere a declaratiei de impunere.
In ambele variante exista, insa, obligatia de a se inregistra la organul fiscal de care apartine, in termen de 30 de zile de la data obtinerii primului venit.
Sursa: capital.ro