Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate

Tichete cadou. Salariati fara copii minori

Data actualizarii: 26 Martie 2010
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Codul fiscaltichete cadouHG 1.317/2006Legea 19/2000Legea 76/2002Legea 346/2002

 

de Gabriela Dita, valabil la 26-Mar-2010

Intrebare: Firma X doreste sa acorde de sarbatorile Pascale prime salariatiilor astfel: 100 lei pentru angajatii cu copii minori si 50 lei tichet cadou pentru salariatii fara copii minori.
Intrebare :
1. Cum trebuie tratate aceste prime constand din tichete cadou pentru salariatii fara copii, se includ in venitul salarial si se retin toate contributiile sau numai se impoziteza cu 16% (50x16%)? Concret
2.Care este venitul impozabil al salariatului?

Acest articol este preluat din Portal Contabilitate.ro
Iti faci Cont si gasesti toate raspunsurile la cele mai dificile intrebari.
Convinge-te
CLICK AICI

Raspuns: Avantajele primite de salariati sub forma de tichete cadou reprezinta venituri neimpozabile, conform art. 55 alin. (4) lit. a) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, numai in cazul in care acestea sunt acordate sub forma de cadouri oferite de angajatori in beneficiul copiilor minori ai angajatilor, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 Iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie, in masura in care valoarea cadoului oferit fiecarei persoane, cu orice ocazie dintre cele de mai sus, nu depaseste 150 lei.

Sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda, inclusiv indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca, cu exceptia celor mentionate la art. 55 alin. (4) lit. a.

Astfel, suma care depaseste  limita de 150 lei,  valoarea cadourilor acordate salariatilor cu alte ocazii decat cele mentionate mai sus precum si tichetele cadou care nu sunt acordate salariatilor in beneficiul copiilor minori, cu orice ocazie, reprezinta avantaje si se impoziteaza potrivit prevederilor art. 57 din Codul fiscal.

Veniturile primite de salariati sub forma cadourilor, in alte scopuri decat in beneficiul copiilor minori se cumuleaza cu veniturile de natura salariala ale lunii in care se platesc aceste prime.

In conformitate cu dispozitiile art. 1 din Legea 193/2006 privind acordarea tichetelor cadou si a tichetelor de cresa, societatile comerciale, regiile autonome, societatile si companiile nationale, institutiile din sectorul bugetar, unitatile cooperatiste, celelalte persoane juridice, precum si persoanele fizice care incadreaza personal pe baza de contract individual de munca pot utiliza bilete de valoare sub forma tichetelor cadou si a tichetelor de cresa.

Acest articol este preluat din Portal Contabilitate.ro
Iti faci Cont si gasesti toate raspunsurile la cele mai dificile intrebari.
Convinge-te
CLICK AICI

In acest caz,  pct. 11.2. din Norma metodologica de aplicare a dispozitiilor Legii 193/2006 privind acordarea tichetelor cadou si a tichetelor de cresa, aprobata prin HG 1.317/2006, stabileste ca asupra sumelor corespunzatoare tichetelor cadou  acordate de angajator nu se calculeaza si nu se retin nici pentru salariat, nici pentru angajator:

1)    contributiile obligatorii de asigurari sociale, prevazute de Legea 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare,
2)    contributiile la bugetul asigurarilor pentru somaj, prevazute de Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare,
3)     contributiile obligatorii pentru asigurarile de sanatate, prevazute de Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile ulterioare.
4)    contributia de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale, prevazuta de Legea 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, cu modificarile si completarile ulterioare.

Astfel, pentru sumele acordate sub forma de tichete cadou nu se calculeaza si nu se retin contributii sociale indiferent de valoare.

In concluzie, cadourile oferite salariatilor care nu au copii minori sau cele care depasesc valoarea de 150 lei reprezinta avantaje primite de salariat si trebuie incluse in venitul impozabil al acestuia.

Acest articol este preluat din Portal Contabilitate.ro
Iti faci Cont si gasesti toate raspunsurile la cele mai dificile intrebari.
Convinge-te
CLICK AICI






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X