de Dani Cucu, valabil la 11-Mai-2010
Intrebare: Angajatilor unei SC li se impune sa devina PFA! Ce suma ar trebui trecuta pe contract in asa fel incat veniturile nete sa fie aceleasi? Care sunt diferentele dintre sistemul de impozitare referitor la salariat intre o SC, PFA, PFA autorizata, II? Care este rationamentul in baza caruia sa devina PFA! Oricum trebuie sa-si plateasca toate contributiile, nu?
Raspuns: PFA poate cumula calitatea de persoana fizica autorizata (PFA) cu cea de salariat al unei terte persoane care functioneaza atat in acelasi domeniu, cat si intr-un alt domeniu de activitate economica decat cel pentru care PFA este autorizata. In situatia externalizarii totale a activitatii salariale prin dobandirea calitatii de persoana fizica autorizata (PFA) de catre fostul salariat, intre cele doua parti se va incheia un contract de prestari de servicii.
Pentru a putea estima onorariul lunar pentru prestatia efectuata in calitate de PFA echivalent salariului brut avut de persoana cu care s-au incetat raporturile de munca, pentru ca aceasta sa obtina un castig asemanator, trebuie sa porniti de la venitul brut, cunoscand care sunt cheltuielile deductibile aferente fiecarui tip de venit, din salarii, respectiv din activitati independente.
In cazul veniturilor din salarii, castigul lunar al salariatului se determina scazand din venitul brut (salariul brut realizat lunar), contributiile obligatorii (CAS 10,5%, CASS 5,5% si CBAS 0,5% aplicate ca regula generala la venitul brut realizat din salarii) si impozitul pe salarii in cota de 16% aplicat aupra bazei de calcul stabilita ca diferenta intre venitul brut si contributiile obligatorii si, dupa caz (daca este functie de baza), deducerea personala, cotizatia de sindicat si contributiile la fondurile de pensii facultative limitate la 400 euros anual.

Cartea verde a Contabilitatii varianta online

Portal Codul fiscal - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Angajatorul va suporta si contributiile datorate in calitatea sa de angajator, potrivit legislatiei speciale de asigurari sociale (CAS 20,8% pentru conditii normale de munca, CASS 5,2%, CBAS 0,5%, CCI 0,85%, contributia la Fondul de garantare a creantelor salariale 0,25%, contributia pentru risc si accident 0,15% - 0,85% in functie de clasa de risc, comisionul ITM pentru pastrarea carnetelor de munca, 0,75%).
In ceea ce priveste PFA, aceasta se considera ca desfasoara o activitate independenta, si nu dependenta asemenea celei desfasurate in baza unui contract individual de munca, persoana autorizata putand sa desfasoare activitati in favoarea a mai multi clienti, dar ne-putea beneficia de masuri de protectie sociala asigurate prin Codul muncii, in caz de concediere, de exemplu.
In temeiul OUG 44/2008 persoanele fizice care desfasoara activitati independente se pot organiza sub forma de intreprindere individuala, PFA (persoana fizica autorizata) sau intreprindere familiala.
Pentru a alege modul de activitate potrivit este necesara analiza punctuala a caracteristicilor celor trei forme de organizare:
a) intreprindere individuala - intreprinderea economica, fara personalitate juridica, organizata de un intreprinzator persoana fizica;
b) intreprindere familiala - intreprinderea economica, fara personalitate juridica, organizata de un intreprinzator persoana fizica impreuna cu familia sa;
c) persoana fizica autorizata (PFA) - persoana fizica autorizata sa desfasoare orice forma de activitate economica permisa de lege, folosind in principal forta sa de munca.
Asadar, inaintea parcurgerii procedurii de inregistrare in Registrul Comertului este necesara decizia privind forma de organizare a activitatii. Persoana fizica autorizata (PFA), titularul intreprinderii individuale si reprezentantul intreprinderii familiale vor tine contabilitatea in partida simpla, potrivit reglementarilor privind organizarea si conducerea evidentei contabile in partida simpla de catre persoanele fizice care au calitatea de contribuabil, in conformitate cu prevederile Legii 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
Venitul net al PFA supus impozitului pe venit in cota de 16% se determina la nivelul unui an fiscal, prin deducerea din venitul brut anual a contributiilor obligatorii (CAS 31,3% la valoarea declarata si nu la nivelul veniturilor brute realizate si numai in situatia in care nu are alte venituri urmare unor contracte individuale de munca, CASS 5,5% la venitul net din activitati independente si eventual CCI 0,85% daca nu s-a depus cerere de renuntare), acestea avand posibilitatea deducerii proportionale a cheltuielilor cu utilitatile aferente locuintei declarata drept sediu social, precum si toate cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri. Platitorul (fostul angajator) in schimb nu are nici o obligatie in ceea ce priveste contributiile obligatorii acestea cazand doar in sarcina pesoanei fizice.
O a doua etapa consta in identificarea activitatilor ce vor fi desfasurate urmand a verifica daca acestea sunt supuse vreunor restrictii ori proceduri prealabile. in acest sens va fi analizat Codul CAEN - Clasificarea activitatilor din economia nationala aprobata prin OINS 337/2007 privind actualizarea Clasificarii activitatilor din economia nationala - CAEN. in acest sens, spre deosebire de profesiile liberale care sunt supuse unui sistem riguros de organizare si autorizare, va fi identificata din clasifiarea CAEN activitatea care sa corespunda profesiei, respectiv experientei profesionale a persoanei fizice care doreste autorizarea (PFA).