Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate

Precizari taxare TVA

Data actualizarii: 21 Iunie 2010
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
taxareTVAlocul de prestare

 

Locul prestarii de servicii reglementat prin Codul fiscal aplicabil pe teritoriul Romaniei are la baza regulile si principiile de taxare armonizate cu prevederile cuprinse in Directiva 112 a CEE din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata, asa cum au fost modificate prin Directiva 8 a CEE din 12 februarie 2008 in ceea ce priveste locul de prestare a serviciilor.

DETALII CLICK AICI

Pentru eliminarea cauzelor care pot denatura conditiile concurentei si pot impiedica libera circulatie a serviciilor, atat la nivel national, cat si la nivel comunitar, in cepand cu data de 1 ianuarie 2010, prin Directiva 8 a CEE din 12 februarie 2008 s-au adoptat noi reguli generale si exceptii de la regulile generale de taxare fata de cele adoptate initial prin Directiva 112 a CEE din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al TVA care s-au aplicat in anul 2007, 2008 si 2009.

Prin noile prevederi fiscale, s-a pus accent pe gradul de simplitate si neutralitate al TVA in domeniul concurentei, astfel incat, pe teritoriul fiecarui stat membru, serviciile similare sa suporte aceeasi sarcina fiscala, indiferent de numarul participantilor la tranzactie.

Prin legislatia comunitara s-a impus ca fiecare stat membru sa desemneze prin legislatia fiscala proprie destinatarul prestarilor de servicii ca persoana obligata la plata TVA. Acest fapt permite statelor membre sa simplifice normele de aplicare a legislatiei TVA si sa combata evaziunea fiscala si frauda referitoare la anumite tipuri de operatiuni. Tocmai de aceea, prin noile reglementari s-a stabilit ca majoritatea serviciilor sa fie taxate pe baza „principiului destinatiei“.

Desi pentru toate prestarile de servicii s-a stabilit ca regula generala ca locul de taxare trebuie sa fie “locul in care are loc consumul“, totusi, din motive administrative si politice, s-au prevazut si exceptii de la regula generala. Prin Directiva 8 a CEE din 12 februarie 2008 s-au adus doua modificari esentiale legislatiei fiscale apli cabile inainte de 1 ianuarie 2010 pe teritoriul comunitar.

DETALII CLICK AICI

Modificarile se refera la:

•locul de prestare a serviciilor;
•depunerea declaratiilor recapitulative pentru serviciile prestate catre persoane impozabile stabilite in Comunitate.
Reguli generale si exceptii de la regulile generale privind locul de prestare a serviciilor

1) Reguli generale de taxare si exceptii stabilite prin Directiva 8 a CEE din 12 februarie 2008

a) reguli generale:

Practic, de la 1 ianuarie 2010, prin art. 2 din Directiva 8 a CEE din 12 februarie 2008 s-a modificat capitolul 3 din titlul V al Directivei 112 a CEE din 28 noiembrie 2006.

Astfel, prin Directiva 8 a CEE se reglementeaza urma toarele doua reguli generale:
- in cazul prestarilor de servicii catre persoane im po zabile, norma generala privind locul de prestare a serviciilor trebuie sa ia in considerare locul unde este stabilit destinatarul, si nu locul unde este stabilit prestato-rul. De asemenea, s-a stabilit faptul ca pentru definirea normelor privind locul de prestare a serviciilor si pentru minimizarea obligatiilor in treprinderilor, persoanele impozabile care desfasoara si activitati neimpozabile sa fie considerate per soane impozabile pentru toate serviciile care le sunt furnizate. In acelasi mod, persoanele juridice ne impozabile care sunt inregistrate in scopuri de TVA trebuie considerate impozabile;

- in cazul prestarilor de servicii catre persoane neimpozabile, norma generala trebuie sa ramana cea conform careia locul de prestare a serviciilor este locul unde prestatorul are stabilit sediul activitatii sale economice.

De asemenea, prin directiva se face precizarea ca in anu mite situatii nu sunt aplicabile normele generale privind locul de prestare a serviciilor, ci anumite exceptii mentionate in mod expres. S-a stabilit ca aceste exceptii trebuie sa aiba la baza in principal criteriile deja existente in Directiva 112 si sa reflecte principiul taxarii la locul consumului, fara sa impuna sarcini administrative disproportionate asupra anumitor comercianti.

Astfel, se impune aplicarea obligatorie, in anumite cazuri, a mecanismului de taxare inversa de catre o persoana impozabila care primeste serviciile prestate de catre o persoana impozabila stabilita intr-un alt stat membru.

Prin Directiva 8 a CEE din 12 februarie 2008, la sectiunea 2, denumita „Norme generale“, sunt cuprinse doua articole care sunt preluate ca atare in Codul fiscal din Romania in scopul armonizarii legislatiei fiscale nationale cu legislatia fiscala comunitara.

DETALII CLICK AICI

Cele doua articole sunt:
•Â Â Â  articolul 44: „Locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare este locul unde respectiva persoana si-a stabilit sediul activitatii sale economice. Cu toate acestea, in cazul in care aceste servicii sunt furnizate catre un sediu comercial fix al persoanei impozabile, aflat in alt loc decat sediul activitatii sale economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se afla respectivul sediu comercial fix. In absenta unui astfel de loc sau sediu comercial fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde persoana impozabila care primeste aceste servicii isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita“.

In acest context, prin Directiva 8/2008 a fost modificat si articolul 196 din Directiva 112 care prevede ca TVA este datorata de orice persoana impozabila sau persoana juridica neimpozabila inregistrata in scopuri de TVA si careia ii sunt prestate serviciile pentru care se aplica regula generala de taxare reglementata prin articolul 44 din Directiva 112. Plata se datoreaza de catre beneficiar in situatia in care serviciile care se incadreaza la art. 44 sunt prestate de o persoana impozabila care nu este stabilita pe teritoriul statului membru respectiv.

Prevederile acestor articole au fost preluate ca atare si in Codul fiscal din Romania la urmatoarele articole:
– referitor la regula de taxare, la art. 133 alin. (2) corespunzator art. 44 din Directiva 112/2006;
– referitor la obligatia de plata a TVA datorate, la articolul 150 alin. (2) corespunzator art. 196 din Directiva 112/ 2006.

•Â Â Â  articolul 45: „Locul de prestare a serviciilor catre o persoana neimpozabila este locul unde prestatorul si-a stabilit sediul activitatii sale economice. Cu toate acestea, in cazul in care aceste servicii sunt prestate de la un sediu comercial fix al prestatorului, aflat in alt loc decat sediul activitatii sale economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se afla respectivul sediul comercial fix. |n absenta unui astfel de loc sau sediu fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde prestatorul isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita“. Acest articol a fost preluat ca atare si in Codul fiscal din Romania la art. 133 alin. (3).

2) Exceptii de la cele doua reguli generale de taxare

Prin Directiva 8 a CEE sunt reglementate si exceptiile de la cele doua reguli generale. Exceptiile se refera la:
- prestarea de servicii de catre intermediari (art. 46)
- prestarea de servicii legate de bunuri imobile (art. 47)
- prestarea de servicii de transport (art. 48, 49, 50, 51 si 52), din care:

•transport de calatori (art. 48);
•transport de bunuri catre persoane neimpozabile (art. 49);
•transport intracomunitar de bunuri catre persoane neimpozabile (art. 50, 51 si 52);
- prestare de servicii principale si auxiliare legate de activitati culturale, artistice, sportive, stiintifice, educationale, de divertisment sau de alte activitati similare, cum ar fi targurile si expozitiile, inclusiv serviciile prestate de organizatorii acestor activitati (art. 53)

- prestare de servicii catre persoane neimpozabile (art. 54)
– activitati auxiliare transportului: incarcarea, descar carea, manipularea si alte activitati similare;
– evaluari ale bunurilor mobile corporale si lucrari efectuate asupra acestora;
- prestarea de servicii de restaurant si catering (art. 55)
- inchirierea mijloacelor de transport (art. 56)
- prestarea de servicii de restaurant si catering pentru consum la bordul navelor, al aeronavelor sau al trenurilor (art. 57)
- prestarea de servicii electronice catre persoane neimpozabile (art. 58)
- prestarea de servicii catre persoane neimpozabile in afara Comunitatii (art. 59), din care:

a) transferurile si cesiunile de drepturi de autor, brevete, licente, marci si alte drepturi similare;
b) serviciile de publicitate;
c) serviciile prestate de consultanti, ingineri, birouri de consultanta, avocati, contabili si alte servicii similare, precum si prelucrarile de date si furnizarea de informatii;
d) obligatiile de a se abtine de la desfasurarea, totala sau partiala, a unei activitati economice sau a unui drept prevazut la prezentul articol;
e) operatiunile bancare, financiare si de asigurari, inclusiv de reasigurari, cu exceptia inchirierii de seifuri;
f) punerea la dispozitie de personal;
g) inchirierea de bunuri mobile corporale, cu exceptia tuturor mijloacelor de transport;
h) acordarea accesului la sistemele de distributie a gazelor naturale si a electricitatii si prestarea de servicii de transport sau de transmitere prin aceste sisteme, precum si prestarea de alte servicii direct legate de acestea;
i) serviciile de telecomunicatii;
j) serviciile de radiodifuziune si televiziune;
k) serviciile furnizate pe cale electronica, in special cele prevazute in anexa II din Directiva 112/2006, si anume:

•furnizarea si gazduirea de site-uri de Internet, mentenanta la distanta a programelor si echipamentelor;
•furnizarea de software si actualizarea acestora;
•furnizarea de imagini, texte si informatii si punerea la dispozitie a unor baze de date;
•furnizarea de muzica, filme si jocuri, inclusiv de jocuri de noroc si pariuri, si de emisiuni sau de manifestari politice, culturale, artistice, sportive, stiin tifice si de divertisment;
•furnizarea de servicii de invatamant la distanta.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X