Â
de Adrian Benta, valabil la 08-Aug-2010
Intrebare: As dori sa stiu cum sa facturez discountul in momentul livrarii bunului, adica la momentul facturarii, discountul sa apara pe aceeasi factura deoarece programul nu ma lasa sa scad valorea adaosului comercial, adica sa diminuez baza de impozitare cu valoarea discountului. Eu m-am gandit sa fac o rubrica noua iar pe factura sa trec discount si sa il introduc cu semnul - pe contul 607, astfel va aparea pe factura bunul si o alta rubrica cu discount. Tin sa precizez ca este un discount comercial acordat in momentul facturarii. Este ok d.p.d.v. legal introducerea pe contul 607, sau care ar fi inregistrarile contabile care trebuie efectuate penru aceste discounturi acordate in momentul facturarii daca programul nu imi permite sa scad din valoarea adaosului comercial?
Daca vrei sa adresezi si tu o intrebare Specialistilor CLICK AICI.
Raspuns:
Vom avea in vedere situatiile prevazute de OMFP 3055/2009, privind contabilitatea armonizata cu directivele europene, privind reducerile comerciale ce stabilesc:
a) Cifra de afaceri neta, in sensul prezentelor reglementari, se calculeaza prin insumarea veniturilor rezultate din livrarile de bunuri si prestarile de servicii si alte venituri din exploatare, mai putin reducerile comerciale acordate clientilor, conform pct. 250 alin. (2)
b) Suma veniturilor rezultate dintr-o tranzactie este determinata, de obicei, printr-un acord intre vanzatorul si cumparatorul/utilizatorul activului, tinand cont de suma oricaror reduceri comerciale, conform pct. 254
Â
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Astfel, putem concluziona:
- reducerea comerciala acordata pe aceiasi factura la livrare va diminua venitul obtinut de operatorul economic;
- inregistrarea in evidenta contabila se efectueaza la valoarea neta (diminuata cu valoarea reducerii comerciale).
Â
Prin urmare daca dvs. vindeti o marfa cu pretul de 10 lei si acordati o reducere comerciala pe aceiasi factura, de 2 lei, corect este inregistrarea sumei de 8 lei prin articolul contabil 4111 = 707.
Â
Astfel, daca sunteti in imposibilitatea efectuarii direct a acestei inregistrari datorita programului de calcul consideram corecta efectuarea urmatoarelor doua inregistrari:
4111 = 707 cu suma de 10 lei, pretul vanzarii
4111 = 707 cu suma de – (minus) 2 lei, (stornare in negru) pentru a nu denatura rulajul contului.
Â
Nu consideram corect inregistrarea in cont 607 deoarece semnificatia economica este de scadere din gestiune a unor marfuri, ori in acest caz analizam o reducere comerciala dupa cum si dvs. ati precizat expres in intrebare.
Â
Este adevarat ca inregistrarea in contul 607 conduce la acelasi rezultat fiscal din punctul de vedere al impozitului pe profit, insa nu consideram oportuna efectuarea acestei inregistrari avand in vedere reglementarile de natura contabila si de ce nu, frumusetea acestei meserii.
Daca vrei sa adresezi si tu o intrebare Specialistilor CLICK AICI.