email
MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PFA expert contabil: care sunt modificarile legislative?

PFAHG 791/2010OUG 58/2010Codul fiscalLegea 95/2006OPCNAS 617/2007

de Dani Cucu, valabil la 15-Aug-2010

Intrebare: Pentru un PFA de liber profesionist, in speta expert contabil, ce modificari a adus Codul Fiscal? Se platesc impozite in plus, se declara in consecinta ceva suplimentar? Va rog clarificati cu ilustrare din extras legislativ.
Dar in privinta celor cu activitate profesionala, de exemplu de PFA pentru un consultant in informatica, consultant implementare software?

Daca vrei sa adresezi si tu o intrebare Specialistilor Contabili CLICK AICI.

Raspuns:

Desi HG 791/2010 scoate din sfera veniturilor care pot face obiectul reconsiderarii drept venituri dependente veniturile realizate din activtatile desfasurate in mod independent care genereaza profesii libere, potrivit art. 1 din Normele metodologice pentru aplicarea art. III din OUG 58/2010 aprobate prin HG 791/2010, veniturile din activitati independente realizate de persoanele fizice din profesii libere sunt venituri de natura profesionala carora li se aplica prevederile din OUG 58/2010.
 
Art.1 din HG 791/2010 anexa 2 - (1) Prin sintagma venituri de natura profesionala, altele decat cele  salariale, denumite in continuare venituri de natura profesionala, prevazuta la art. III alin.(1) din OUG 58/2010 pentru modificarea si completarea Legii 571/2003 privind Codul fiscal si alte masuri financiar-fiscale, denumita in continuare ordonanta de urgenta, se intelege veniturile realizate de o persoana fizica din orice alte activitati decat activitatile definite ca dependente potrivit art. 7 alin.(1) pct. 2 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, activitati desfasurate de aceasta persoana in afara unei relatii de angajare.
 


(2) Nu constituie venituri de natura profesionala in interesul alin. (1) urmatoarele:
 
a) veniturile din cedarea folosintei bunurilor;
 
b) veniturile din investitii;
 
c) veniturile din pensii;
 
d) veniturile din activitati agricole;
 
e) veniturile din premii si din jocuri de noroc;
 
f) veniturile din transferul proprietarilor imobiliare;
 
g) veniturile din alte surse, definite conform art. 78 alin. (1) lit. a) d) si alin. (2) din Legea 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si veniturile realizate primite de persoanele fizice din vanzarea bunurilor in regim de consignatie.
 
Veniturile din activitati independente realiaze de PFA sunt si ele cuprinse in definitia data veniturilor de natura profesionala pentru care se aplica art. III din OUG 58/2010, dar spre deosebire de veniturile din profesii libere pot face obiectul reconsiderarii drept venituri dependente daca unul din criteriile mentionate la art. 7 alin. (1) pct. 2.1. din Codul fiscal sunt indeplinite.
 
Asadar, pentru veniturile realizate in calitate de expert contabil, veniturile incadrandu-se din punct de vedere al definitiei date de HG 791/2010 in categoria veniturilor de natura profesionala, sunt aplicabile prevederile art. III din OUG 58/2010 coroborate cu cele ale HG 791/2010 in ceea ce priveste contributiile individuale de asigurari sociale, de asigurari pentru somaj si de asigurari sociale de sanatate.
 
Art. 3 din HG 791/2010 anexa 2 (1) Persoanele care realizeaza exclusiv venituri de natura profesionala cu caracter repetitiv, lunar, trimestrial sau semestrial sau ocazional datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale, de asigurari pentru somaj si de asigurari sociale pentru sanatate, prevazute la art. III alin. (2) din ordonanta de urgenta, denumite in continuare contributii individuale.
 
(2) Persoanele care, pe langa veniturile de natura salariala, realizeaza si venituri de natura profesionala cu caracter repetitiv lunar, trimestrial sau semestrial datoreaza contributiile individuale si pentru aceste venituri de natura profesionala.
 
(3) Persoanele care, pe langa veniturile de natura salariala, realizeaza si venituri de natura profesionala in mod ocazional nu datoreaza contributiile individuale si pentru aceste venituri de natura profesionala.
 
In acest sens, pentru veniturile din activitati independente, veti datora contributiile individuale, baza de calcul a CAS individuala de 10,5% si CBAS individuala de 0,5% fiind stabilita potrivit art. 6 alin. (1) lit.a) din HG 791/2010, la nivelul  venitului net lunar realizat determinat  ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile aferente realizarii venitului, dar nu mai mult de echivalentul a 5 salarii medii brute pe economie.
 
Potrivit art. 8 alin. (1) din din Normele metodologice pentru aplicarea art. III din OUG 58/2010 aprobate prin HG 791/2010, veti avea obligatia sa depuneti declaratiile de asigurare o singura data, pana la data de 25 a lunii pentru luna anterioara in care a realizat venituri de natura profesionala, la agentia pentru ocuparea fortei de munca in a carei raza teritoriala are stabilit domiciliul sau resedinta, insa va trebui sa le actualizati in termen de 14 zile lucratoare de la data modificarii cuantumului veniturilor de natura profesionala, prin depunerea unor noi declaratii, care sa ateste cuantumul veniturilor de natura profesionala realizate pe fiecare sursa de venit. Declaratiile de asigurare sociala si de asigurare pentru somaj al caror model nu a fost inca publicat in Monitorul Oficial, se depun la casa teritoriala de pensii si, dupa caz, la agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana sau a municipiului Bucuresti din raza de domiciliu sau de resedinta a persoanei asigurate. Odata cu aprobarea acestor formulare sunt asteptate si precizari privind completarea acestora.

Daca vrei sa adresezi si tu o intrebare Specialistilor Contabili CLICK AICI.
 
In ceea ce priveste contributia pentru asigurarile sociale de sanatate de 5,5% fiind aplicabile in ceea ce priveste declararea si plata prevederile Legii 95/2006 si OPCNAS 617/2007, baza lunara de calcul o constituie cuantumul net al veniturilor de natura profesionala realizate lunar, determinat ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile aferente realizarii venitului, care este limitat la echivalentul a 5 salarii medii brute pe economie si nu poate fi mai mic decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia.

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

Contabilitatea si obligatiile fiscale pentru PFA


Uitati de neclaritati, ambiguitati, greseli si amenzi!

 

Cartea Verde a PFA. Contabilitatea si obligatiile fiscale vine cu SOLUTII 100% practice:

-> destinata nevoilor specifice PFA
-> pentru oameni concentrati pe afacerea lor, nu pe contabilitatea PFA
-> lesne de inteles, lesne de utilizat! Avantajos!

Comanda acum exemplarul tau!

...Vezi AICI lista completa <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
PFAHG 791/2010OUG 58/2010Codul fiscalLegea 95/2006OPCNAS 617/2007

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 17 August 2010


Votati articolul "PFA expert contabil: care sunt modificarile legislative?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 17 August 2010 ARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2022 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT Raportul Special
"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X