Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate

Intreprindere familiala: ce contributii plateste conform OUG 58 din 2010?

Data actualizarii: 12 August 2010
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
intreprindere familialaOUG 58/2010OUG 44/2008PFACodul fiscalHG 791/2010

 

de Gabriela Chirazof, valabil la 12-Aug-2010

Daca vrei sa adresezi si tu o intrebare Specialistilor Contabili CLICK AICI.

Intreprinderea familiala este o forma de asociere de persoane fizice, membrii ai unei familii, care nu da nastere unei persoane juridice, care se constituie in baza OUG 44/2008 privind desfasurarea activitaţilor economice de catre PFA, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale.
 
Fiecare asociat al intreprinderii individuale datoreaza impozitul pe venit in functie de participarea fiecarui membru la intreprindere.
 
Potrivit art. III alin. (1) din OUG 58/2010 “Orice venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, se impoziteaza cu cota de impozit pe venit.”
 
Asupra acestor venituri se datoreaza si contributiile individuale de asigurari sociale, asigurari sociale de sanatate si asigurari de somaj, in conformiate cu art. III alin. (2) din aceeasi ordonanta de urgenta.
 


Veniturile de natura profesionala, altele decat cele salariale sunt definite in Anexa 2 – Norme metodologice de aplicare a prevederilor art. III din OUG 58/2010 pentru modificarea si completarea Legii 571/2003 privind Codul fiscal si alte masuri financiar-fiscale, aprobate prin HG 791/2010. Astfel, prin venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, se intelege veniturile realizate de o persoana fizica din orice alte activitati decat activitatile definite ca dependente potrivit art. 7 alin. (1) pct. 2 din Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, activitati desfasurate de aceasta persoana in afara unei relatii de angajare.
 
(2) Nu constituie venituri de natura profesionala in interesul alin. (1) urmatoarele:
a) veniturile din cedarea folosintei bunurilor;
b) veniturile din investitii;
c) veniturile din pensii;
d) veniturile din activitati agricole;
e) veniturile din premii si din jocuri de noroc;
f) veniturile din transferul proprietatilor imobiliare;
g) veniturile din alte surse, definite conform art. 78 alin. (1) lit. a)—d) si alin. (2) din Legea 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si veniturile realizate primite de persoanele fizice din vanzarea bunurilor in regim de consignatie.”
 
Veniturile din activitatea desfasurata de catre intreprinderea familiala sunt incluse in categoria
veniturilor din activitati independente, care in conformitate cu dispozitiile art. 46 alin. (1) din Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, cuprind veniturile comerciale, veniturile din profesii libere si veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, inclusiv din activitati adiacente.

Daca vrei sa adresezi si tu o intrebare Specialistilor Contabili CLICK AICI.

Astfel, prin prisma acestor reglementari, veniturile dobandite dintr-o activitate independenta desfasurata intr-o forma de asociere, constituita intre persoane fizice, care nu da nastere unei persoane juridice, precum intreprinderea individuala, intra in categoria veniturilor de natura profesionala pentru care persoanele fizice datoreaza contributii individuale obligatorii in conformitate art. III din OUG 58/2010.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X