email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Conventiile civile intra sub incidenta Codului Fiscal sau a Codului Civil?

codul fiscalOUG 58/2010conventii civileCodul civilHG 791/2010activitate dependentaimpozit pe venit

 

de Adriana Simion, valabil la 16-Aug-2010

Intrebare: O intrebare de legislatie legata de conventiile civile: intra sub incidenta Codului fiscal sau Civil? Avand in vedere noile modificari legislative ale Codului fiscal, o persoana fizica care incheie o conventie civila, ce obligatii de plata are, ce impozite? Va rog explicati si justificati cu baza legala.

Daca vrei sa adresezi si tu o intrebare Specialistilor Contabili CLICK AICI.

Raspuns:  Conventiile civile se incheie conform Codului civil. Insa, din punct de vedere al modului de impozitare, conventiile civile intra sub incidenta Codului fiscal.
 
Conventiile civile – venituri din activitati dependente
 
Mai intai se analizeaza daca veniturile oblinute in baza conventiilor civile vor putea fi reconsiderate de catre organele de inspectie fiscala ca fiind venituri din activitati dependente.
 
In acest sens, potrivit art. 7 alin. (1) pct. 2.1. din Codul fiscal, astfel cum a modificat prin OUG 58/2010, orice activitate poate fi reconsiderata ca activitate dependenta daca indeplineste cel putin unul dintre urmatoarele criterii:


a) beneficiarul de venit se afla intr-o relatie de subordonare fata de platitorul de venit, respectiv organele de conducere ale platitorului de venit, si respecta conditiile de munca impuse de acesta, cum ar fi: atributiile ce ii revin si modul de indeplinire a acestora, locul desfasurarii activitatii, programul de lucru;
b) in prestarea activitatii, beneficiarul de venit foloseste baza materiala a platitorului de venit, respectiv spatii cu inzestrare corespunzatoare, echipament special de lucru sau de protectie, unelte de munca si altele asemenea;
c) beneficiarul de venit contribuie numai cu prestatia fizica sau cu capacitatea intelectuala, nu si cu capitalul propriu;
d) platitorul de venit suporta in interesul desfasurarii activitatii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizatia de delegare-detasare in tara si in strainatate, precum si alte cheltuieli de aceasta natura;
e) platitorul de venit suporta indemnizatia de concediu de odihna si indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca, in contul beneficiarului de venit;
f) orice alte elemente care reflecta natura dependenta a activitatii.
 
O activitate poate fi reconsiderata, potrivit acestor criterii, ca activitate dependenta, in cazul in care raportul juridic in baza caruia se desfasoara activitatea nu reflecta continutul economic al acestuia, potrivit pct. 1 din Normele metodologice date in aplicarea art. 7 din Codul fiscal, astfel cum a fost modificat prin HG 791/2010.
 
In cazul reconsiderarii unei activitati ca activitate dependenta, impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii, vor fi recalculate si virate, fiind datorate solidar de catre platitorul si beneficiarul de venit. In acest caz se aplica regulile de determinare a impozitului pentru veniturile din salarii realizate in afara functiei de baza (art. 7 alin. (1) pct. 2.2 din Codul fiscal).
 
In consecinta, daca activitatea desfasurata de persoanele fizice in baza conventiilor civile, indeplineste oricare dintre criteriile amintite mai sus, organele de inspectie pot reconsidera aceasta activitate ca fiind o activitate dependenta, iar impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii, stabilite potrivit legii, vor fi recalculate si virate, fiind datorate solidar de catre platitorul si beneficiarul de venit. In aceste conditii este necesar a se incheia contracte individuale de munca, eventual cu timp partial, in functie de necesitatile proprii.
 
Conventii civile – venituri de natura profesionala
 
Veniturile de natura profesionala, sunt acele venituri realizate de o persoana fizica din orice alte activitati decat activitatile definite ca fiind dependente. Activitatile desfasurate de persoanele care obtin venituri de natura profesionala sunt acele activitati desfasurate in afara unei relatii de angajare. Asadar, in cazul in care nu vor fi considerate venituri cu caracter dependent conform criteriilor amintite mai sus, veniturile obtinute in baza conventiilor civile vor intra in categoria veniturilor de natura profesionala, in conformitate cu Normele metodologice de aplicare a prevederilor art. III din OUG 58/2010 pentru modificarea si completarea Legii 571/2003 privind Codul fiscal si alte masuri financiar-fiscale, aprobate prin HG 791/2010.
 
Persoanelor asigurate in alte sisteme, neintegrate sistemului public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cat si persoanelor care au calitatea de pensionari ai sistemului public de pensii nu le sunt aplicabile prevederile referitoare la impozitarea veniturilor de natura profesionala.
 
Persoanele care realizeaza exclusiv venituri de natura profesionala cu caracter repetitiv - lunar, trimestrial sau semestrial - sau ocazional datoreaza contributiile individuale.
 
Persoanele care, pe langa veniturile de natura salariala, realizeaza si venituri de natura profesionala cu caracter repetitiv - lunar, trimestrial sau semestrial - datoreaza contributiile individuale si pentru aceste venituri de natura profesionala.
 
Persoanele care, pe langa veniturile de natura salariala, realizeaza si venituri de natura profesionala in mod ocazional nu datoreaza contributiile individuale si pentru aceste venituri de natura profesionala.
 
Contributiile individuale pe care le datoreaza persoanele care obtin venituri de natura profesionala sunt:
• contributia individuala de asigurari sociale;
• contributia de asigurari pentru somaj;
• contributia de asigurari sociale pentru sanatate.
 
In concluzie, mai intai se va analiza daca veniturile obtinute in baza conventiilor civile ar putea fi reconsiderate ca fiind venituri cu caracter dependent conform criteriilor amintite mai sus. In cazul in care vor fi considerate venituri cu caracter dependent, se vor incheia contracte individuale de munca.
 
In cazul in care nu vor fi considerate venituri cu caracter dependent conform criteriilor amintite mai sus, veniturile obtinute in baza conventiilor civile vor intra in categoria veniturilor de natura profesionala. Contributiile individuale pe care le datoreaza persoanele care obtin venituri de natura profesionala sunt: contributia individuala de asigurari sociale, contributia de asigurari pentru somaj si contributia de asigurari sociale pentru sanatate. Insa, pentru plata acestor contributii se va tine cont de o serie de criterii, respectiv caracterul venitului (repetitiv sau ocazional) si calitatea beneficiarului de venit (salariat sau pensionar).

Daca vrei sa adresezi si tu o intrebare Specialistilor Contabili CLICK AICI.

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
codul fiscalOUG 58/2010conventii civileCodul civilHG 791/2010activitate dependentaimpozit pe venit


Data aparitiei: 16 August 2010

Votati articolul "Conventiile civile intra sub incidenta Codului Fiscal sau a Codului Civil?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X