Vom analiza mai jos cazul unei societati care a achizitionat un teren construibil prin care a majorat ulterior capitalul social. Actionarii doresc in prezent dizolvarea si radierea societatii si prin hotarare AGA stabilesc ca bunurile ramase revin asociatilor la data radierii societatii.
Vom stabili cum se procedeaza cu terenul (aport capital social) din punct de vedere al impozitului si TVA, inclusiv in ce priveste monografia contabila pentru lichidarea societatii si atribuirea terenului.
Conform art 221 coroborat art.210 din Legea 31/1990, in cazul unui SRL, capitalul social se poate mari prin noi aporturi in numerar si/sau in natura facute de catre asociati, prin incorporarea rezervelor, cu exceptia rezervelor legale, prin compensarea unor creante lichide si exigibile ale asociatilor asupra societatii cu parti sociale ale acesteia. De asemenea, marirea capitalului social prin majorarea valorii partilor sociale poate fi hotarata numai cu votul tuturor asociatilor, in afara de cazul cand este realizata prin incorporarea rezervelor.
In cazul prezentat de dvs s-a majorat capitalul social prin aport in natura la SC, dar nu precizati daca va referiti la SC care a achizitionat terenul sau la o alta SC, la care societatea care a achizitionat terenul ar detine parti sociale.
Astfel, nu este posibil ca o SC care achizitioneaza un teren, devenind activul societatii in urma achizitiei, ulterior sa majoreze capitalul cu acesta, avand in vedere precizarile de mai sus cu referire la majorare capital. Majorarea capitalului prin noi aporturi in natura presupune ca, in mod obligatoriu, unul dintre asociatii companiei sa procedeze la varsarea acestor aporturi, in bani sau natura, cu respectarea prevederilor Legii 31/1990.
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
SAF-T Ghid de raportare corecta
Manual de politici contabile - Stick USB
Daca suntem in cel de al doilea caz, cand o SC achizitioneaza un teren, apoi majoreaza capitalul social al unei alte societati, la care ea este asociat, din punct de vedere fiscal se va proceda astfel:
In ceea ce priveste TVA, avand in vedere ca ne aflam in cazul unui transfer de active, ne vom raporta la prevederile art.128 alin.(4) coroborate cu art..128 alin.(7) Cod fiscal.
Astfel, valoarea terenului nu constituie o livrare pentru SC care achizitoneaza terenul si apoi il transfera unei alte SC ca si aport in natura la capitalul social, cu conditia ca aceasta din urma sa fie inregistrat ca platitor de TVAin conditiile art.153 Cod fiscal sau sa se inregistreze ca platitor ca urmare a transferului. Nici SC care primeste terenul ca aport in natura la capitalul social majorat nu va considera o achizitie, fiind un transfer de active, daca indeplineste conditia cu privire la inregistrarea TVA mentionata mai sus.
Atrag atentia asupra faptului ca beneficiarul transferului de active este considerat a fi succesorul cedentului in ceea ce priveste ajustarea dreptului de deducere prevazuta de lege, conform art.128 alin.(7). De asemenea, beneficiarul trebuie sa intentioneze sa desfasoare activitatea economica sau partea din activitatea economica care i-a fost transferata, si nu sa lichideze imediat activitatea respective, dizolvandu-se.
Beneficarul transferului de active are obligatia sa transmita cedentului o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte indeplinirea conditiei cu privire la desfasurarea activitatii economice in timpul viitor.
Atentionez ca, in cazul prezentat de dvs., SC beneficiara transferului in ceea ce priveste terenul ca aport la capital, se va dizolva in urma Hotararii AGA. Conform prevederilor art.128 alin.(5) CF, in masura in care SC a dedus un TVA cu ocazia transferului si majorarea capitalului social, va trebui sa aplice prevederile art.148 cu privire la ajustarea TVA. Asa cum am spus mai sus, transferul terenului de la societatea care l-a cumparat catre cea la care a participat la majorarea capitalului social, nu era o operatiune impozabila, astfel ca nu trebuia sa deduca un TVA. Daca a dedus un TVA, SC va emite autofactura pentru ajustare TVA aferenta transferului terenului.
Ajustarea se va face cu ocazia dizolvarii si redistribuirea capitalului social asociatilor, dar inainte de a fi radiata din Registrul comertului. Ajustarea TVA va fi calculata la plata in luna in care se opereaza redistribuirea capitalului social catre asociati si va fi evidentia in D300 aferenta acestei luni/trimestru, in functie de inregistrarile in vectorul fiscal. Plata TVA ajustata calculata si evidentiata se va face de catre SC dizolvata pana in a 25 zi, inclusiv a lunii in care s-a facut declararea.
In ceea ce priveste impozitul cu privire la terenul adus ca aport in natura si redistribuit in momentul dizolvarii SC, nu exista obligatii, avand in vedere ca plata/distribuirea catre actionari in bani sau bunuri cu ocazia lichidarii PJ, reprezentand cota-parte din aport in numerar/natura (incadrandu-se in cotele stipulate in actul constitutiv) nu determina obligatii fiscale. Aceste distribuiri nu reprezinta plata de dividend, conform art.7 alin.(1) pct,12 lit.(c).
Monografia contabila pentru aportul in natura adus si cu ocazia retragerii bunurilor in momentul dizolvarii SC:
Aportul in natura terenul, cu ocazia majorarii capitalului social :
456 Decontari cu asociatii privind capitalul = 1011 Capital subscris nevarsat = valoare teren (include TVA)
211 Terenuri = 456 Decontari cu asociatii privind capitalul = valoare teren (include TVA)
1011 Capital subscris nevarsat = 1012 Capital subscris varsat = val. teren (incl.TVA)
Valoarea terenului este cea specificata in actul constitutiv care atesta aportul in natura si include TVA.
Dizolvare si radiere SC prin lichidare voluntara:
635.nedeductibil Cht.cu alte impozite si taxe = 4427 TVA Colectata = valoare TVA ajustata din valoarea totala a terenului
1012 Capital subscris varsat = 456 Decontari cu asociatii privind capitalul = valoare teren
456 Decontari cu asociatii privind capitalul = 211 Terenuri = valoare teren
La redistribuirea terenului catre SC ce l-a adus ca aport initial, se va pastra aceeasi valoare cu care s-a majorat capitalul social initial, nu se modifica prin scaderea TVA-ului ajustat.