Legea contabilitatii poate suferi, in viitorul apropiat, mai multe modificari, o data cu emiterea unei ordonante de urgenta care, deocamdata, se afla doar in stadiul de proiect.
Printre noile prevederi este si cea potrivit careia in categoria firmelor care trebuie sa isi auditeze situatiile financiare anuale intra si depozitarii centrali, casele de compensare si operatori de piata/sistem autorizati/avizati de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, societatile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, regiile autonome, organizatiile fara scop patrimonial declarate ca fiind de utilitate publica, precum si cele care gestioneaza fonduri nerambursabile primite de la organismele Uniunii Europene.
Toate aceste entitati vor fi amendate cu 30.000-40.000 de lei daca nu respecta obligatia, a scris Mediafax. Auditarea este obligatorie in cazul bancilor, IFN-urilor din Registrul General, societatilor de asigurari, brokerilor, societatilor de administrare organimse de plasament colectiv, fondurilor de pensii, companiilor listate, regiilor autonome, companiilor nationale si firmelor care apartin unui grup de societati si intra in perimetrul de consolidare al unei societati-mama cu sediul in România care are obligatia sa aplice Standardele Internationale de Raportare Financiara.
Proiectul propune extinderea prevederii si pentru subunitatile fara personalitate juridica din România care apartin unor persoane juridice cu sediul in strainatate, precum si societatile-mama care au obligatia sa intocmeasca situatii financiare anuale consolidate, potrivit reglementarilor contabile aplicabile.
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025
Pe de alta parte, potrivit sursei citate, Ministerul Finantelor Publice propune eliminarea auditului statutar in cazul fuziunilor, divizarilor si lichidarilor companiilor care nu au obligatia de a audita in mod regulat rezultatele financiare.