Datoria publica a Romaniei a crescut in luna iunie a anului curent cu 14 miliarde de lei si a ajuns astfel la 241 miliarde de lei. Suma de 200 de miliarde de lei a fost depasita pentru prima data in luna mai, iar prin cresterea din luna iunie, datoria acumulata s-a apropiat de procentul de 40% din PIB.
In concret, datoria publica este de 39,4% din PIB, iar cresterea de 14 miliarde de lei a fost produsa si de emisiunea de eurobonduri in total de 1,5 miliarde de euro. De asemenea, au crescut si imprumuturile din disponibilitatile Contului General al Trezoreriei Statului (CGTS), cresterea find de 5 miliarde de lei pana la 30,5 miliarde de lei. Imprumuturile pe termen scurt facute de la contul general al Trezoreriei sunt facute, in cele mai multe cazuri, in situatia in care exista o diferenta intre scadentele la titluri de stat si este nevoie de finantare pe termen scurt.
Emisiunea de eurobonduri a adus un avans de 6,7 miliarde de lei in cazul cresterii datoriei publice, iar soldul emisiunilor de obligatiuni de pe piata interna a crescut cu 2 miliarde de lei la 45 miliarde de lei.
Datoria publica a Romaniei ajunge astfel la 91,36 miliarde de lei, in crestere cu 6 miliarde de lei prin comparatie cu luna trecuta. Datoria in euro a ajuns astfel la 92,5 miliarde de lei. S-a inregistrat o scadere in cazul imprumuturilor cu scadente lungi, ajungandu-se la 79,7 miliarde de lei de la un total de 92,2 miliarde de lei. Datoria pe termen scurt e in crestere cu 4,6 miliarde de lei si inregistreaza astfel un total de 65,8 miliarde de lei.

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari

PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025

Ghidul Practic al Monografiilor Contabile