Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Imbunatatire parametri tehnici - mijloc fix complet amortizat. Durata de viata si inregistrare contabila

Data actualizarii: 04 Noiembrie 2011
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
mijloace fixeinregistrari contabileamortizareHG 2139/2004OMFP 3055/2009



Intrebare:

O societate detine o unitate de server complet amortizata in luna septembrie. In luna urmatoare aceeasi societate achizitioneaza mai multe componente in vederea cresterii performantelor tehnice ale serverului. Care va fi procedura de inregistrare in contabilitate a valorii acestor componente in conditiile in care mijlocul fix caruia i se adreseaza este complet amortizat? (Valoarea totala a componentelor este de 2.000 lei).

Raspuns:

In conformitate cu prevederile Reglementarilor contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobate prin OMFP 3055/2009, punctul 106 si 107, cheltuielile ulterioare aferente unei imobilizari corporale trebuie recunoscute, de regula, drept cheltuieli in perioada in care au fost efectuate.

Costul reparatiilor efectuate la imobilizarile corporale, in scopul asigurarii utilizarii continue a acestora, trebuie recunoscut ca o cheltuiala in perioada in care este efectuata. Sunt recunoscute ca o componenta a activului, sub forma cheltuielilor ulterioare, investitiile efectuate la imobilizarile corporale. Acestea trebuie sa aiba ca efect imbunatatirea parametrilor tehnici initiali ai acestora si sa conduca la obtinerea de beneficii economice viitoare, suplimentare fata de cele estimate initial.

Obtinerea de beneficii se poate realiza fie direct prin cresterea veniturilor, fie indirect prin reducerea cheltuielilor de intretinere si functionare.
 
Asadar, din punct de vedere contabil, costul reparatiilor efectuate la imobilizarile corporale, in scopul asigurarii utilizarii continue a acestora, trebuie recunoscut ca o cheltuiala in perioada in care este efectuata.
 
Sunt recunoscute ca o componenta a activului investitiile efectuate sub forma cheltuielilor ulterioare care au ca efect imbunatatirea parametrilor tehnici initiali si conduc la obtinerea de beneficii economice viitoare suplimentare fata de cele estimate initial.
 
Conform prevederilor punctului 114 alin. (2), daca se recunoaste in valoarea contabila a mijlocului fix costul unei inlocuiri partiale (inlocuirea unei componente), se va scoate din evidenta valoarea contabila a partii inlocuite, cu amortizarea aferenta, daca societatea dispune de informatiile necesare.
 
Potrivit art. III Alte precizari, alin. (2) din HG 2139/2004 - Catalogul privind clasificarea si duratele normate de functionare a mijloacelor fixe, in cazul in care se efectueaza modernizari asupra unor active imobilizate, sunt posibile urmatoarele situatii:

a) daca activul nu a fost amortizat integral, valoarea modernizarii se va amortiza fie pe durata normala de utilizare ramasa, fie se va majora durata normata de utilizare cu maxim 10% din perioada initiala;
b) daca modernizarile ulterioare se efectueaza dupa expirarea perioadei normale de utilizare, atunci societatea va stabilii o noua durata normala de utilizare, printr-o comisie tehnica sau printr-un expert tehnic independent.
 
In cazul prezentat, daca aceste componente a activului imbunatatesc parametrii tehnici initiali si conduce la obtinerea de beneficii suplimentare, amortizarea se va stabili de catre o comisie tehnica sau de catre un expert independent pe  o noua durata de utilizare economica.
 
Asadar, inregistrarea contabila va fi in acest caz:
 
2132 = 404 -2000 lei

Informatii de top de la expertii PortalContabilitate.ro

- cel mai cunoscut site de consultanta fiscal-contabila din Romania -

Vrei sa vezi si tu TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?

Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT - Completeaza formularul de mai jos:

- Vei gasi Legislatie la zi + Consultanta detaliata de la experti

Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului!
Conform cerintelor Regulamentului UE 679/2016 sunt de acord ca SC Rentrop & Straton S.R.L. sa colecteze si sa prelucreze datele din formular in scopuri comerciale.





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"


X