O societate achizitioneaza marfuri alimentare si nealimentare cu destinatia vanzarii cu amanuntul. Pe o factura emisa de furnizor, se acorda discount, astfel ca din valoarea facturii, respectiv a marfurilor achizitionate, se scade valoarea de 841.15 lei din care TVA 162.81 lei, obligatia de plata fiind de 36.15 lei din care TVA 7 lei.
Dat fiind faptul ca acest discount se aplica pe factura cu care se achizioneaza marfurile, vom stabili in randurile urmatoare cu ce pret intra marfurile in gestiune si care va fi abordarea fiscala si contabila a facturii.
Raspuns:
Potrivit pct 51-52 din OMFP 3055/2009 privind reglementarile contabile conforme cu directivele europene:
" 51. - (1) Costul de achizitie al bunurilor cuprinde pretul de cumparare, taxele de import si alte taxe (cu exceptia acelora pe care persoana juridica le poate recupera de la autoritatile fiscale), cheltuielile de transport, manipulare si alte cheltuieli care pot fi atribuibile direct achizitiei bunurilor respective.
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Cartea verde a contabilitatii
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
In costul de achizitie se includ, de asemenea, comisioanele, taxele notariale, cheltuielile cu obtinerea de autorizatii si alte cheltuieli nerecuperabile, atribuibile direct bunurilor respective.
(2) Cheltuielile de transport sunt incluse in costul de achizitie si atunci cand functia de aprovizionare este externalizata.
(3) Reducerile comerciale acordate de furnizor si inscrise pe factura de achizitie ajusteaza in sensul reducerii costul de achizitie al bunurilor.
(4) Reducerile comerciale primite ulterior facturarii, respectiv acordate ulterior facturarii, indiferent de perioada la care se refera, se evidentiaza distinct in contabilitate (contul 609 "Reduceri comerciale primite", respectiv contul 709 "Reduceri comerciale acordate"), pe seama conturilor de terti.
Acelasi tratament contabil se aplica si in cazul reducerilor comerciale legate de prestarile de servicii.
In cazul in care reducerile comerciale reprezinta evenimente ulterioare datei bilantului, acestea se inregistreaza la data bilantului in contul 408 "Furnizori - facturi nesosite", respectiv contul 418 "Clienti - facturi de intocmit" si se reflecta in situatiile financiare ale exercitiului pentru care se face raportarea daca sumele respective se cunosc la data bilantului.
(5) Reducerile comerciale pot fi, de exemplu:
a) rabaturile - se primesc pentru defecte de calitate si se practica asupra pretului de vanzare;
b) remizele - se primesc in cazul vanzarilor superioare volumului convenit sau daca cumparatorul are un statut preferential; si
c) risturnele - sunt reduceri de pret calculate asupra ansamblului tranzactiilor efectuate cu acelasi tert, in decursul unei perioade determinate.
(6) Reducerile financiare sunt sub forma de sconturi de decontare acordate pentru achitarea datoriilor inainte de termenul normal de exigibilitate.
Reducerile financiare primite de la furnizor reprezinta venituri ale perioadei indiferent de perioada la care se refera (contul 767 "Venituri din sconturi obtinute"). La furnizor, aceste reduceri acordate reprezinta cheltuieli ale perioadei, indiferent de perioada la care se refera (contul 667 "Cheltuieli privind sconturile acordate").
Avand in vedere prevederile legale de mai sus, rezulta urmatoarele:
1. Intrucat nu sunt acordate urmare a achitarii datoriilor inainte de termenul normal de exigibilitate, reducerile primite de societatea dumneavoastra nu sunt reduceri financiare, ci se incadreaza in categoria reducerilor comerciale prevazute la pct 51 alin (5) din reglementarile contabile.
2. Intrucat sunt inscrise pe factura de achizitie a bunurilor, nefiind acordate ulterior facturarii, reducerile primite ajusteaza in sensul reducerii costul de achizitie al marfurilor cumparate (pct 51 alin 3 din reglementarile contabile)
Articol contabil achizitie marfuri conform facturii:
% = 401"Furnizori" 36,15 lei
371"Marfuri" 29,15 lei
4426"TVA deductibila" 7 lei
Aceste reduceri comerciale primite de clienti de la furnizori la data exigibilitatii TVA nu se inregistreaza in evidenta contabila prin intermediul contului 609 "Reduceri comerciale primite", in acest cont inregistrandu-se doar reducerile comerciale primite ulterior facturarii, indiferent de perioada la care se refera.
Referitor la TVA, conform art 137 alin (3) lit a din Legea 571/2003 privind Codul fiscal , baza de impozitare a taxei pe valoarea adaugata nu cuprinde valoarea reducerilor comerciale acordate la data exigibilitatii taxei , ceea ce inseamna ca baza de impozitare a TVA se diminueaza cu valoarea reducerilor acordate, asa cum este cazul si facturii primite de societatea dumneavoastra. Baza de impozitare a TVA (29.15 lei) s-a calculat ca diferenta intre contravaloarea bunurilor primite (fara TVA) si valoarea reducerilor acordate (841,15 lei), deci nu cuprinde valoarea acestor reduceri.