O societate din Romania primeste de la o firma straina facturi care reprezinta franciza initiala si taxa lunara de management din anul 2010 si pana in prezent. Societatea straina nu a prezentat niciun certificat de rezidenta fiscal. Firma din Romania a platit integral facturile, iar suplimentar impozitul pe nerezidenti la suma bruta de 16%. Vom vedea in ce masura se poate recalcula impozitul pe nerezidenti pentru 2010-2011 prin retinere 16% din factura, dat fiind faptul ca societatea nu are certificat de rezidenta fiscala si daca poate aceasta sa obtina certificat de atestare a platii impozitului.
Raspuns:
Potrivit art. 115 alin. (1) lit. d) redeventele (in cadrul carora se plaseaza si franciza in conformitate cu definitia data redeventei de art. 7 pct. 28 lit. b) din Codul fiscal ) primite de la un rezident sunt venituri impozabile obtinute din Romania, indiferent daca veniturile sunt primite in Romania sau in strainatate, iar in conformitate cu art. 116 aplicabil in cazul in care nu este incidenta Conventia pentru evitarea dublei impuneri cota de impozitare a veniturilor din redevente este de 16% aplicata la venitul brut care se plateste pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care se plateste venitul.
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Desigur, pentru a nu expune societatea platitoare de venit in raport cu administratia fiscala, nefiind prezentat certificatul de rezidenta fiscala nu pot fi facute aplicabile prevederile Conventiei si nu poate fi utilizata cota diminuata prevazuta la art. 12 paragraful 2 din Decretul nr. 26/1976.
Din punct de vedere procedural, pentru situatia descrisa de dvs. sunt incidente prevederile art. 118 alin. (3) din Codul fiscal si ale pct. 13 indice 1 din Normele metodologice de aplicare a acestui articol.
Astfel, in situatia prezentata, cum in Romania s-au facut retineri de impozit ce depasesc prevederile din Conventie suma impozitului retinut in plus poate fi restituita la cererea persoanei nerezidente. Acesta depune, in termenul legal de prescriptie de 5 ani o cerere de restituire a impozitului platit in plus la platitorul de venit. Acesta restituie diferenta de impozit determinata de cota mai mica de 15% in contul indicat de nerezident.
In luna in care detine certificatul de rezidenta fiscala care atesta calitatea de rezident al beneficiarului venitului in anul fiscal in care a fost realizat venitul, in vederea recuperarii de la buget a sumelor efectiv restituite, platitorul de venit va depune la organul fiscal declaratie rectificativa (Formularul 710) corespunzatoare diminuarii obligatiilor fiscale determinate de aplicarea Conventiei si a art. 118 din Codul fiscal in care va inscrie suma efectiv restituita persoanei nerezidente cu titlu de impozit retinut in plus, completandu-se corespunzator randurile 1, 3 si 4 din formular.
In mod corespunzator va putea fi reconsiderata si cheltuiala nedeductibila la calculul impozitului pe profit cu diferenta de impozit generata de cota mai mare utilizata.
In ceea ce priveste retinerea impozitului din venitul brut datorat societatii britanice aceasta poate fi efectuata in conditiile prevazute in contract. Din punct de vedere legal, asa cum mentionam mai sus potrivit art. 116 din Codul fiscal impozitul determinat pe baza cotei de 16% sau a cotei mai mici prevazute in Conventie se aplica la venitul brut, suma platita nerezidentului fiind diminuata cu impozitul retinut pentru care poate obtine credit fiscal in statul de rezidenta. Este necesara parcurgerea contractului urmand sa se stabileasca pe baza analizei clauzelor contractuale daca platitorul de venit are obligatia de a suporta sau nu impozitul pe veniturile nerezidentilor.