In randurile de mai jos, stabilim cand se declara la Administratia Financiara contractele cu prestatori nerezidenti, ce fel de contracte (de servicii etc.), cat si cand se plateste impozit, in ce termen si cum se declara. De asemenea, stabilim daca se aplica si conventia de evitare a dublei impuneri, precum si care care este baza legislativa actuala incepand din 2016. In plus, vom vedea care sunt eventualele diferente si noutati.
1) Declararea contractelor
- Ian 28100 locuri
disponibileWebinarul Concedierea colectiva. Decizie, procedura, consecinte
2025, www.videoseminarii.roVezi detaliiInscriere - Ian 3125 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 151, Poiana Brasov
2025, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Ian 3125 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, editia 76, Poiana Brasov
2025, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Feb 1147 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, editia 49
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Feb 11100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Salarizare si Contributii
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Mar 0448 locuri
disponibileConferinta Nationala de Fiscalitate si Contabilitate, BUCURESTI
2025, Hotel Courtyard by Marriott Bucharest Floreasca****Vezi detaliiInscriere - Mar 04101 locuri
disponibileVideo Conferinta Nationala de Fiscalitate si Contabilitate - CU INTREBARI
2025, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Mar 0496 locuri
disponibileVideo Conferinta Nationala de Fiscalitate si Contabilitate - FARA INTREBARI
2025, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Persoanele juridice romane, persoanele fizice rezidente, precum si sediile permanente din Romania apartinand persoanelor juridice straine au obligatia sa inregistreze contractele/documentele incheiate cu persoane juridice straine sau persoane fizice nerezidente care executa pe teritoriul Romaniei prestari de servicii de natura lucrarilor de constructii, de montaj, activitatilor de supraveghere, activitatilor de consultanta, de asistenta tehnica si a oricaror altor servicii prestate in Romania, care genereaza venituri impozabile.
Inregistrarea contractelor/documentelor care justifica prestarile efective de servicii pe teritoriul Romaniei se realizeaza prin depunerea, la organul fiscal competent, a „Declaratiei de inregistrare a contractelor/documentelor care justifica prestarile efective de servicii pe teritoriul Romaniei, initiale/aditionale (conexe), incheiate cu persoane juridice straine sau persoane fizice nerezidente“, cod MFP 14.13.01.40/n, fara a fi insotita de documente doveditoare ale datelor inscrise in declaratie.
Declaratia se depune pentru fiecare contract sau document care justifica prestarile efective de servicii efectuate pe teritoriul Romaniei, in termen de 30 de zile de la data incheierii contractelor sau de la data emiterii oricaror documente prevazute de lege. In situatia in care in datele declarate initial intervin modificari, acestea se declara in termen de 30 de zile de la data producerii acestora, prin depunerea unei declaratii rectificative. Declaratia se rectifica bifandu-se cu „X“ casuta prevazuta in acest scop.
Inregistrarea contractelor/documentelor mentionate mai sus, indiferent de durata acestora, se efectueaza la organele fiscale teritoriale in a caror raza persoanele juridice romane, persoanele fizice rezidente, precum si sediile permanente din Romania apartinand persoanelor juridice straine, beneficiare ale activitatilor prevazute mai sus, isi au domiciliul fiscal, conform legii. Prin exceptie, persoanele juridice romane care au calitatea de contribuabili mari si mijlocii, potrivit reglementarilor legale in vigoare, au obligatia inregistrarii contractelor/documentelor la organul fiscal competent pentru administrare. Atunci cand nu este incheiat contract in forma scrisa, se inregistreaza documentele care justifica prestarile efective de servicii pe teritoriul Romaniei: situatii de lucrari, procese-verbale de receptie, rapoarte de lucru, studii de fezabilitate, studii de piata sau orice alte documente corespunzatoare.
Atentie! Contractele/documentele incheiate de persoane juridice romane, persoane fizice rezidente, precum si sediile permanente din Romania apartinand persoanelor juridice straine cu persoane juridice straine sau persoane fizice nerezidente pentru activitati desfasurate in afara teritoriului Romaniei nu fac obiectul inregistrarii.
Baza legala: Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1.400/2012 privind procedura de inregistrare a contractelor/documentelor incheiate intre persoane juridice romane, persoane fizice rezidente, precum si sediile permanente din Romania apartinand persoanelor juridice straine si persoane juridice straine sau persoane fizice nerezidente, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 695/10.10.2012.
2) Impozitarea veniturilor obtinute din Romania de nerezidenti
Baza legala valabila in 2015 : Titlul V din Codul fiscal, respectiv articolele 113-124 si Normele lor de aplicare
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Rezumand baza legala mentionata:
- Pentru veniturile pe care dvs. – clientul din Romania – le platiti prestatorului nerezident :
a) Daca preastatorul prezinta un certificat de rezidenta fiscala care atesta ca are rerzidenta fiscala intr-o tara care are incheiata cu Romania o Conventie de evitare a dublei impuneri – nu retineti nimic
b) Daca prestatorul nu prezinta un certificat de rezidenta fiscala, retineti la sursa un impozit de 16% pe care il declarati si platiti pana de 25 ale lunii urmatoare platii venitului ; declaratia intocmita este D100
c) Daca tranzactia poate fi considerata artificiala conform art. 11, alin. (1) din Codul fiscal, retineti un impozit de 50%.
Daca se prezinta un Certificat de rezidenta fiscala, singurele venituri pentru care se retine impozit pe nerezidenti si se plateste in Romania sunt Dividendele, Dobanzile, Comisioanele si Redeventele – impozitul retinut fiind cel mai mic dintre impozitul din Codul fiscal si cel din Conventie (care este intotdeuna mai mic) daca aceasta exista.
3) Din anul 2016 impozitul pe veniturile din Romania de nerezidenti din prestari servicii va fi reglementat la Titlul VI, articolele 221 – 232 si, conform legislatiei publicate pana acum nu pare sa se schimbe nimic. Dupa ce se va termina de modificat Noul cod fiscal si, mai ales, vor aparea Normele de aplicare ale acestuia, vom sti daca apar modificari sau nu.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Anca Ivanov - Expert contabil