Pentru a evidentia procedura corecta pentru amortizarea din punct de vedere fiscal-contabil a mijloacelor fixe, analizam situatia unei societati comerciale care a decis modificarea duratei de amortizare a unui echipament, ca urmare a revizuirii tehnice a conditilor de utilizare. Echipamentul a fost incadrat conform catalogului mijloacelor fixe la codul 2.1.4.2 (9-15 ani). Perioada de amortizare initiala a fost 11 ani, noua perioada de amortizare conform specificatilor tehnice fiind de 15 ani.
Amortizarea fiscala se modifica la noua valoare a amortizarii stabilita in functie de noua perioada sau ramane aceeasi care a fost stabilita la data darii in folosinta? Sunt limitari ale modificarii perioadei de amortizare din punct de vedere contabil?
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 2099 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Revizuire durata de amortizare pentru un echipament - raspunsul specialistului
Din punct de vedere contabil, potrivit pct. 238 alin. 2-3 din reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014 amortizarea imobilizarilor corporale se face in functie de duratele de utilizare economica si de conditiile de utilizare a imobilizarilor, duratele de amortizare contabila putand fi diferite de duratele normale de functionare utilizate in scop fiscal (conform Catalogului privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, aprobat prin HG 2139/2004).
Conform pct. 238 alin. 5-6 din aceleasi reglementari o modificare semnificativa a conditiilor de utilizare, cum ar fi numarul de schimburi in care este utilizat activul, precum si in cazul efectuarii unor investitii sau reparatii, altele decat cele determinate de intretinerile curente, sau invechirea unei imobilizari corporale poate justifica revizuirea duratei de amortizare. In aceasta situatie, durata de amortizare contabila stabilita initial se poate modifica, aceasta reestimare conducand la o noua cheltuiala cu amortizarea pe perioada ramasa de utilizare.
Din punct de vedere fiscal, in temeiul art. 28 alin. 23 din Codul fiscal Ministerul Finantelor Publice elaboreaza normele privind clasificatia si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe..La capit. I pct. 4 din Catalogul de clasificare al mijloacelor fixe aprobat prin HG 2139/2004 se precizeaza ca In prezentul catalog pentru fiecare mijloc fix nou achizitionat se utilizeaza sistemul unor plaje de ani cuprinse intre o valoare minima si una maxima, existand astfel posibilitatea alegerii duratei normale de functionare cuprinsa intre aceste limite. Astfel stabilita, durata normala de functionare a mijlocului fix ramane neschimbata pana la recuperarea integrala a valorii de intrare a acestuia sau scoaterea sa din functiune.
Din toate prevederile de mai sus rezulta ca durata de amortizare fiscala se stabileste la data intrarii in patrimoniu a mijlocului fix si ramane neschimbata. La calculul impozitului pe profit, cheltuiala cu amortizarea contabila va fi nedeductibila, iar amortizarea fiscala calculata va fi deductibila.
Doar amortizarea contabila se poate modifica in conditiile stabilite prin OMFP 1802/2014 specificate mai sus. Nu exista limitari cand vine vorba de stabilirea amortizarii contabile, societatea poate sa revizuiasca durata de amortizare in functie de starea activului si capacitatea activului de a genera beneficii economice.
Raspuns oferit in luna august 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Foto: pexels.com