email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intreprindere individuala: aspecte contabile privind constructia unei pensiuni. Fonduri nerambursabile

intreprindere individualafonduri nerambursabilecodul fiscal

Analizam, prin cele ce urmeaza, situatia unei intreprinderi individuale care construieste o pensiune agroturistica din fonduri nerambursabile in cota parte (50% fond nerambursabil, 50% fond propriu).Vom vedea cum evidentiem in contabilitate constructia respectiva fiind contabilitate in partida simpla. De asemenea, vom identifica modul in care inregistram imobilizarile in curs si cum procedam pentru amortizarea cladirii.


Raspuns:

In conformitate cu prevederile art. 42 lit. a) din Codul fiscal nu sunt venituri impozabile ajutoarele, indemnizatiile si alte forme de sprijin cu destinatie speciala, acordate din bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale, bugetele locale si din alte fonduri publice, inclusiv cele din fonduri externe nerambursabile, precum si cele de aceeasi natura primite de la alte persoane, cu exceptia indemnizatiilor pentru incapacitate temporara de munca.

Conform art. 48 alin. (7) lit. b) si i) din Codul fiscal , nu sunt cheltuieli deductibile:
-    cheltuielile corespunzatoare veniturilor neimpozabile ale caror surse se afla pe teritoriul Romaniei sau in strainatate.
-    cheltuielile de achizitionare sau de fabricare a bunurilor si a drepturilor amortizabile din Registrul-inventar.

Potrivit art. 48 alin. (4) lit. b) una dintre conditiile generale pe care trebuie sa le indeplineasca cheltuielile aferente veniturilor, pentru a putea fi deduse, este ca acestea sa respecte regulile privind amortizarea, prevazute in titlul II din Codul fiscal .
Asadar, cheltuielile corespunzatoare veniturilor neimpozabile sunt cheltuieli nedeductibile indiferent de natura acestora.

Astfel cum prevede pct. 52 din Norma metodologica privind organizarea si conducerea evidentei contabile in partida simpla de catre persoanele fizice care au calitatea de contribuabil in conformitate cu prevederile Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal , aprobata prin OMFP 1040/2004 , venitul net sau pierderea fiscala se calculeaza astfel: din totalul sumelor incasate, evidentiate in col. 5, respectiv 6, din Registrul-jurnal de incasari si plati, se scad cheltuielile cu amortizarea fiscala a bunurilor si drepturilor, evidentiate in Fisa pentru operatiuni diverse, si totalul sumelor platite, evidentiate in col. 7, respectiv 8, din Registrul-jurnal de incasari si plati, si se aduna sumele platite pentru cumpararea bunurilor amortizabile si totalul cheltuielilor nedeductibile, care se preia din centralizatorul cheltuielilor nededucibile, acest centralizator intocmindu-se cu ajutorul unui document cumulativ.

Pentru veniturile obtinute din subventii si cheltuielile aferente subventiilor sau altor forme de sprijin financiar incasate este recomandat sa se tina o evidenta separata.

In baza celor prezentate apreciem urmatoarele:

-    cheltuielile efectuate pentru constructia pensiunii (bun amortizabil) nu sunt deductibile. Acestea se inregistreaza pe masura efectuarii lor in Registrul jurnal de incasari si plati. Pentru fiecare fel de cheltuieli se va intocmi Fisa pentru operatiuni diverse, iar totalul lunar al acestora se va inregistra in Jurnalul privind operatiuni diverse pentru cheltuieli.
-    veniturile de natura ajutoarelor din fonduri externe nerambursabile sunt neimpozabile,
-    la receptia cladirii aceasta se inregistreaza in Registrul inventar si se amortizeaza incepand cu luna urmatoare celei in care este pusa in functiune (Cod fiscal , art. 24. alin. (11) lit.a)).
-    amortizarea este deductibila fiscal in limita a 50% corespunzatoare fondurilor proprii. Pentru cheltuielile cu amortizarea se va intocmi Fisa pentru operatiuni diverse. Inainte de inregistrarea totalului din Fisa pentru operatiuni diverse se va calcula cota care este deductibila (50%) si numai aceasta se va inregistra in Jurnalul privind operatiuni diverse pentru cheltuieli.

de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
intreprindere individualafonduri nerambursabilecodul fiscal


Data aparitiei: 22 Iunie 2012

Votati articolul "Intreprindere individuala: aspecte contabile privind constructia unei pensiuni. Fonduri nerambursabile":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X