O societate operator colector de deseuri, autorizata conform legii, colecteaza deseuri si de la persoane fizice. Ce obligatii fiscale si declarative are societatea pentru plata acestor venituri din alte surse obtinute de persoanele fizice respective?
Solutie contabila: Sunt posibile 2 situatii, in functie de situatia dvs ca operator autorizat in reciclarea deseurilor, potrivit legislatiei de mediu:
a) conform art. 42 lit. a^1) din Codul fiscal , coroborat cu prevederile de la art. 42 lit. g) din Codul fiscal , sunt venituri neimpozabile din punctul de vedere al impozitului pe venit, veniturile realizate de persoane fizice cand acestea valorifica bunuri mobile sub forma deseurilor, catre centre de valorificare autorizate, iar valorificarea face obiectul programelor nationale de finantare a obiectivelor nationale de mediu sau a altor obiective nationale, conform legislatiei in domeniu.
Acest lucru inseamna ca daca societatea dvs este parte a planurilor nationale (master-plan) privind obiective nationale de reciclare a deseurilor, conform reglementarilor de mediu, nu veti impozita sumele realizate de persoanele fizice ce valorifica aceste deseuri.
b) In cazul in care societatea dvs nu indeplineste obiective nationale de mediu sau alte obiective stabilite de legislatie, finantate din buget sau din alte fonduri publice, si observam componenta finantarii din buget sau fonduri publice, conform art. 42 lit. g) din Codul fiscal , sumele realizate de persoana fizica sunt supuse impozitarii.

Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari

Portal Persoane Fizice - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Procedura efectiva de impozitare este reglementata de norma metodologica de aplicare pentru art. 78 din Codul fiscal .
Astfel, impozitarea se realizeaza:
- in procentul de 16% din venitul brut realizat de persoana fizica, reprezentand pretul pe care dvs urmeaza sa-l platiti pentru deseuri;
- impozitul se declara in declaratia 100, pana pe data de 25 a lunii urmatoare celei in care s-a retinut impozitul;
- pana in ultima zi a lunii februarie a anului urmator, se va depune declaratia nominativa pe categorii de beneficiari si impozite 205.
Retinem si faptul ca in afara de impozitul pe venit, scutit sau datorat conform celor doua situatii anterioare, societatea dvs mai are obligatii de retinere si declarare a fondului de mediu, conform Legii 196/2005 privind fondul de mediu.