Agricultura este un domeniu in plina dezvoltare, care ii atrage pe tot mai multi dintre romanii care vor sa isi deschida o afacere in 2023. Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) acorda fonduri europene pentru o gama diversificata de afaceri agricole. Persoanele care doresc sa porneasca o afacere trebuia sa cunoasca ce obligatii declarative si de plata au in urma obtinerii de venituri din activitati agricole.
Venitul net anual din activitati independente se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile efectuate in scopul realizarii de venituri. Venitul net impozabil se determina conform prevederilor art. 68 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
Venitul dintr-o activitate agricola se stabileste pe baza de norme de venit. Normele de venit se stabilesc pe unitatea de suprafata (ha)/cap de animal/familie de albine pentru categoriile de produse vegetale si animalele prevazute la art. 105 alin. (2).
Normele de venit, precum si datele necesare calculului acestora se stabilesc de catre entitatile publice mandatate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, pe baza metodologiei aprobate prin hotarare a Guvernului, si se publica de catre directiile generale regionale ale finantelor publice, pana cel tarziu la data de 5 februarie a anului pentru care se aplica aceste norme de venit.
In cazul contribuabililor care realizeaza venituri din desfasurarea a doua sau mai multe activitati agricole pentru care venitul se determina pe baza de norma de venit, contribuabilul stabileste venitul anual prin insumarea veniturilor corespunzatoare fiecarei activitati.
Impozitul pe venitul din activitati agricole se calculeaza de catre contribuabil prin aplicarea unei cote de 10% asupra venitului anual din activitati agricole stabilit pe baza normei anuale de venit, impozitul fiind final.
Contribuabilul care desfasoara o activitate agricola pentru care venitul se determina pe baza de norma de venit are obligatia de a depune anual, pentru veniturile anului in curs, declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice la organul fiscal competent, pana la data de 25 mai inclusiv a anului de realizare a venitului.
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Manual de politici contabile - Stick USB
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Plata impozitului anual datorat se efectueaza la bugetul de stat, pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului.
Veniturile din silvicultura si piscicultura reprezinta veniturile obtinute din recoltarea si valorificarea produselor specifice fondului forestier national, respectiv a produselor lemnoase si nelemnoase, precum si cele obtinute din exploatarea amenajarilor piscicole.
Veniturile din silvicultura si piscicultura se supun impunerii, potrivit prevederilor specifice. Veniturilor din activitati independente, venitul net anual fiind determinat in sistem real, pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla.
Pentru aceste venituri sunt aplicabile regulile de impunere proprii veniturilor din activitati independente pentru care venitul net anual se determina in sistem real.
Toate veniturile pentru care nu au fost stabilite norme de venit sunt venituri impozabile si se supun impunerii potrivit prevederilor aferente veniturilor din activitati independente, venitul net anual fiind determinat in sistem real, pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla.
Impozitul se determina de catre contribuabil prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net anual estimat considerat venit impozabil, iar plata se efectueaza la bugetul de stat, pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului.
Contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente si/sau din activitati agricole, silvicultura si piscicultura pentru care impozitul se determina in sistem real si care in cursul anului fiscal isi inceteaza activitatea, precum si cei care intra in suspendare temporara a activitatii, potrivit legislatiei in materie, au obligatia de a depune la organul fiscal competent declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.
Declararea veniturilor
Contribuabilii, care desfasoara activitate, in cursul anului fiscal, in mod individual sunt obligati sa depuna la organul fiscal competent declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, pentru venitul estimat a se realiza in fiecare an fiscal, indiferent daca in anul fiscal anterior au inregistrat pierderi, pana la data de 25 mai inclusiv a fiecarui an.
Fac exceptie contribuabilii care realizeaza venituri pentru care impozitul se retine la sursa. Contribuabilii au obligatia estimarii venitului net anual pentru anul fiscal curent, in vederea stabilirii impozitului anual estimat, prin depunerea declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale pana la data de 25 mai, inclusiv, a anului de realizare a venitului.
Nu se depun declaratii privind venitul realizat pentru veniturile din activitati agricole pentru care impozitul se determina pe baza normei anuale de venit si a caror impunere este finala.
Contributii sociale
Persoanele care realizeaza venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, sunt contribuabili ai sistemului public de pensii si asigurari sociale de sanatate.
Persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente, din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, datoreaza contributia de asigurari sociale, daca estimeaza pentru anul curent venituri nete a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice (25 mai anul curent).
Incadrarea in plafonul anual de cel putin 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, se efectueaza prin cumularea veniturilor nete si/sau a normelor anuale de venit din activitati independente determinate.
Persoanele fizice care nu se incadreaza in plafonul prevazut pot opta pentru plata contributiei de asigurari sociale pentru anul curent.
Baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale, o reprezinta venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decat:
a) nivelul de 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 12 salarii minime brute pe tara inclusiv si 24 de salarii minime brute pe tara;
b) nivelul de 24 de salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei in cazul veniturilor realizate cel putin egale cu 24 de salarii minime brute pe tara.
Contributia de asigurari sociale se calculeaza prin aplicarea cotei de contributie (25%) asupra bazei anuale de calcul.
Persoanele fizice care realizeaza venituri prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b) - h), din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, daca estimeaza pentru anul curent venituri a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere al declaratiei unice.
Incadrarea in plafonul anual de cel putin 6 salarii minime brute pe tara se efectueaza prin cumularea veniturilor prevazute la art.155 alin. (1) lit. b)-h), dupa cum urmeaza:
- venitul net/brut sau norma de venit din activitati independente, stabilite potrivit art. 68, 681 si 69, dupa caz;
- venitul net din drepturi de proprietate intelectuala, stabilit dupa acordarea cotei de cheltuieli forfetare prevazute la art. 72 si 721, precum si venitul net din drepturi de proprietate intelectuala determinat potrivit prevederilor art. 73;
- venitul net distribuit din asocieri cu persoane juridice, contribuabili potrivit titlului II, titlului III sau Legii nr. 170/2016, determinat potrivit prevederilor art.125 alin. (8)-(9);
- venitul net sau norma de venit, dupa caz, pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor, stabilite potrivit art. 84-87;
- venitul si/sau castigul din investitii, stabilit conform art. 94-97. In cazul veniturilor din dobanzi se iau in calcul sumele incasate, iar in cazul veniturilor din dividende se iau in calcul dividendele distribuite si incasate incepand cu anul 2018;
- venitul net sau norma de venit, dupa caz, pentru veniturile din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, stabilite potrivit art. 104-106;
- venitul brut si/sau venitul impozabil din alte surse, stabilit potrivit art. 114-116.
La incadrarea in plafonul prevazut nu se iau in calcul veniturile neimpozabile, prevazute la art. 93 si 105.
Baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate o reprezinta:
a) nivelul a 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 6 salarii minime brute pe tara inclusiv si 12 salarii minime brute pe tara;
b) nivelul de 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 12 salarii minime brute pe tara inclusiv si 24 de salarii minime brute pe tara;
c) nivelul de 24 de salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei in cazul veniturilor realizate cel putin egale cu 24 de salarii minime brute pe
tara.
Contributia de asigurari sociale de sanatate se calculeaza de catre contribuabili prin aplicarea cotei de contributie prevazute (10%) asupra bazei anuale de calcul.
Neplata la termenul stabilit a contributiilor sociale stabilite prin decizia de impunere, atrage dupa sine calculul dobanzilor si penalizarilor prevazute de lege.
Dobanzile se calculeaza pentru fiecare zi de intarziere, incepand cu ziua imediat urmatoare termenului de scadenta si pana la data stingerii sumei datorate inclusiv.
Nivelul actual al dobanzii este de 0,03% pentru fiecare zi de intarziere.
Penalitatile de intarziere se calculeaza pentru fiecare zi de intarziere, incepand cu ziua imediat urmatoare termenului de scadenta si pana la data stingerii sumei datorate inclusiv.
Nivelul penalitatii de intarziere este de 0,02% pentru fiecare zi de intarziere.
Persoanele care obtin venituri din piscicultura si silvicultura, precum si din activitati agricole pentru care impozitul se determina in sistem real sunt obligate sa efectueze in cursul anului plati anticipate cu titlu de contributii sociale.
Cotele de contributie sunt:
- cota integrala, pentru contributia de asigurari sociale, (25%);
- cota de contributie de asigurari sociale de sanatate (10%).
Continutul a fost preluat din lucrarea "Agricultura. Noutati fiscal-contabile. Monografii contabile specifice". Ghidul practic este creat in conformitate cu legislatia in vigoare, astfel incat sa nu se poata strecura erori de procedura si sa nu sariti vreun termen important pentru activitatea dvs.!