O societate trimite marfa cu factura catre clienti, prin curier cu plata RAMBURS. Serviciile de transport se includ in factura emisa catre client. Clientul plateste in baza chitantei de la curier, iar curierul aduce banii RAMBURS. Vom vedea cu ce document se va face inregistrarea in contabilitate si daca va fi suficienta in contabilitatea clientului chitanta emisa de curier.
Raspuns:
In opinia noastra, societatea dvs are in continuare obligatia emiterii documentului de incasare a sumei de bani, pe care curierul a incasat-o de la clientul final al dvs si o preda societatii dvs.
In mod uzual, aceasta este o chitanta, in formatul adoptat de OMFP 3512/2008 privind documentele financiar contabile, avand in vedere ca se incaseaza o suma de bani de la o alta persoana juridica.
In mod mai putin uzual, prevederile din OUG 28/1999 privind utilizarea casei de marcat fiscale vor permite incasarea sumei in baza unui bon fiscal.
Amintim si faptul ca aceasta decontare reprezinta o suma incasata prin intermediul transportatorului, de la un tert.
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Situatia este analizata si din punct de vedere fiscal de norma metodologica pentru art. 137 alin. (3) lit. e) din Codul fiscal, regasita la pct. 19 alin. (3) din HG 44/2004, ce stabileste ca optional se poate emite o factura de decontare intre persoana ce incaseaza banii si persoana ce a predat banii.
Subliniem acest fapt ca factura are un rol exclusiv de decontare intre cele 2 societati, nu este supusa TVA, iar emiterea este optionala, ca document justificativ, intre cele doua societati.
Desigur, in opinia noastra, va recomandam sa emiteti aceste facturi de decontare, ce nu sunt purtatoare nici de venituri, nici de TVA, nu se declara in declaratia 394, insa sunt anexa la incasarea sumei cu numerar si justifica mai temeinic desfasurarea decontarii operatiei economice.