Vom vedea, prin cele ce urmeaza, care este tratamentul fiscal al amortizarii investitiilor efectuate de catre o persoana juridica asupra unui imobil ce face obiectul unui contract de comodat incheiat intre persoana juridica si o persoana fizica pe o perioada de 5 ani.
Potrivit prevederilor art. 21 alin. (1) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare coroborate cu prevederile art. 24 alin. (3) din Codul fiscal, sunt, de asemenea considerate mijloace fixe amortizabile investitiile efectuate la mijloacele fixe care fac obiectul unor contracte de inchiriere, concesiune, locatie de gestiune sau altele asemenea.
In conformitate cu prevederile mentionate mai sus, cheltuielile cu amortizarea investitiilor asupra mijloacelor fixe luate in baza unui contract de comodat, reprezinta cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil.
Mentionam de asemenea faptul ca, incadrarea acestor cheltuieli in categoria cheltuielilor nedeductibile din punct de vedere fiscal are in vedere dispozitiile Codului civil, potrivit carora, comodatarul are obligatia conservarii bunului imprumutat si nu stabilesc in mod expres raspunderea comodatarului de a efectua investitii asupra bunului respectiv, aceasta obligatie revenind proprietarului - comodant.
Avand in vedere acest cadru legal, in perioada de folosinta a bunului luat in comodat, obligatiile ce revin comodatarului sunt numai cele legate de intretinerea lui in stare de functionare, cheltuielile efectuate in acest scop fiind cheltuieli deductibile la calculul profitului impozabil, potrivit art. 21 alin. (1) din Legea nr. 571/2003, in conditiile in care bunul respectiv este utilizat pentru activitatea pentru care comodatarul este autorizat.
Baza legala: Legea nr 571 / 2003 articolul 21 al. 1
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Impozitarea veniturilor din chirii 2024
Raspuns oferit de ANAF.