email
Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Achizitii marfuri de la persoane fizice. Inregistrari contabile

achizitie marfuripersoane fiziceOMFP 3512/2008OMFP 76/2010inregistrari contabile


Stabilim mai jos modul in care se vor inregistra in contabilitate achizitiile de marfuri de la persoanele fizice in cazul unei societati cu sediul in Romania care doreste sa comercializeze bunuri cumparate de la targurile de antichitati din Germania si Romania. Vom stabili si daca persoanelor fizice trebuie sa li se retina la sursa impozit pe venit, cu mentiunea ca persoanele fizice respective fac o vanzare ocazionala si nu desfasoara o activitate economica.

Solutia consultantului:

Consideram si pentru aceasta situatie aplicabila prevederea din OMFP 3512/2008 privind documentele financiar contabile, ce stabileste ca documentele de achizitie de la persoane fizice sunt:

-    Borderoul de achizitii;
-    documentele de receptie, Nota de receptie si constatare de diferente.

Astfel, in baza acestor documente, se efectueaza intrarea in patrimoniu a bunurilor achizitionate, presupunand ca acestea sunt marfuri.

Inregistrarea in contabilitate:
371 "Marfuri" = 401 "Furnizori".


Deoarece nu detineti o factura emisa de un vanzator din Germania ce aplica regimul bunurilor second-hand, nu se poate beneficia de scutirea la taxarea inversa, conform art. 126 alin. (8) lit. c) din Codul fiscal. Astfel, consideram ca trebuie sa aplicati regimul normal al TVA privind achizitiile intracomunitare pentru bunurile achizitionate din Germania.

Astfel, aveti urmatoarele obligatii:
-         societatea se inregistreaza in Registrul operatorilor intracomunitari inainte de efectuarea achizitiei intracomunitare de bunuri, conform art. 158^2 din Codul fiscal. In lipsa inregistrarii in ROI, se considera ca societatea nu are un cod valabil de TVA in legatura cu aceasta achizitie intracomunitara, conform art. 158 alin. (14) din Codul fiscal.
-    efectueaza receptia bunurilor, utilizand cursul de schimb valabil la data intrarii in gestiune a bunurilor, conform art. 184 alin. (4) din OMFP 3055/2009 privind contabilitatea;
-    efectueaza plata TVA prin masura taxarii inverse, conform art. 152 alin. (6) coroborat cu art. 157 alin. (2) din Codul fiscal, inregistrand TVA in decontul de TVA, atat ca suma deductibila, cat si ca suma colectata. Articol contabil : 4426 "TVA deductibila" = 4427 "TVA colectata". Cursul la care se evidentiaza TVA este cel valabil la data facturii, comunicat de BNR in ziua anterioara datei emiterii facturii. Observam ca acest curs valutar poate fi diferit de cursul de la data receptiei bunurilor.
-    Societatea declara aceasta achizitie intracomunitara in declaratia recapitulativa privind achizitiile si livrarile intracomunitare 390, pana pe data de 25 a lunii urmatoare, conform art. 156^4 din Codul fiscal.

Din punctul de vedere al completarii declaratiei 390, prin OMFP 76/2010 cu modificari ulterioare, privind adoptatea instructiunilor de completare a declaratiei, s-a prevazut posibilitatea ca in cazul in care un furnizor din comunitate nu comunica un cod valabil de TVA, declararea achizitiei intracomunitare, este in continuare obligatorie, insa la codul valabil al operatorului intracomunitar se va lasa spatiu.

Practic, din punct de vedere tehnic, in declaratie se va completa, tipul achizitiei, tara de origine a furnizorului, denumirea furnizorului, valoarea achizitiei si nu se va completa nimic la cod operatorului intracomunitar.

Din pacate, normele de aplicare pentru art. 146 din Codul fiscal stabilesc ca deducerea TVA din contul 4426 "TVA deductibila" se poate realiza numai in baza unei facturi (invoice). Astfel, TVA deductibil din contul 4426 "TVA deductibila" nu poate fi dedus si se va inregistra pe seama costului cu achizitia marfii.
Inregistrare contabila:
371 "Marfuri" = 4426 "TVA deductibila", suma ce trebuie sa se regaseasca in valoarea bunurilor la intocmirea NIR - ului.

Observam ca in urma acestor inregistrari, rezulta TVA de plata inregistrat in contul 4427 "TVA colectata".

Astfel, pentru a evita aceste situatii, va recomandam sa efectuati achizitiile de la o persoana din Germania ce aplica regimul bunurilor second-hand, se mentioneaza pe factura ca aceasta este supusa regimului bunurilor second-hand, iar dvs detineti un document ce va scuteste de plata TVA prin taxare inversa, conform art. 126 alin. (8) lit. c) din Codul fiscal.

Pentru livrarea de bunuri de aceasta natura, nu se datoreaza impozit pe venitul persoanei fizice.
de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2023

ATENTIE la Inregistrarile contabile si Noutatile din Cartea Verde


IMPORTANT!
In aceasta editie a Cartii Verzi a Contabilitatii au fost introduse teme foarte actuale:

->  Trecerea de la microintreprindere la platitor de impozit pe profit
->  Sponsorizarea si donatia
->  Dividende si situtatii financiare interimare   
->  Dividende interimare in cazul asociatilor persoane juridice
->  Sume datorate catre Fondul de mediu

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
achizitie marfuripersoane fiziceOMFP 3512/2008OMFP 76/2010inregistrari contabile


Data aparitiei: 14 Noiembrie 2012

Votati articolul "Achizitii marfuri de la persoane fizice. Inregistrari contabile":
Rating:

Nota: 4.79 din 5 din 7 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

 • Regimul fiscal-contabil al microintreprinderilor. Ghid pentru 2023

  • Afacerea dvs. este incadrata ca microintreprindere? Atunci cu siguranta vi se pare o mare provocare sa cunoasteti in detaliu cadrul legislativ, avand in vedere ca multe prevederi sunt greu de interpretat si ca au aparut recent o multime de noutati fiscale.  ...» citeste mai departe aici

 • Ce planuri de dezvoltare exista pentru SPV. Raspunsul ANAF pentru CCF

  • CCF (Camera Consultantilor Fiscali) a trimis recent catre ANAF mai multe propuneri pentru imbunatatirea SPV-ului. Reprezentantii institutiei au scos in evidenta faptul ca, in prezent, nu pot fi acordate drepturi diferentiate diferitelor persoane care acceseaza un cont de SPV al unei societati (spre exemplu, administratorii, angajatii unei societati).  “In acest sens, in masura in care contul de SPV este asociat administratorului, ca persoana imputerni...» citeste mai departe aici

 • 30 mai 2023 este termenul limita pentru depunerea Formularului 394

  • Marti, 30 mai 2023, este un termen limita important pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania care realizeaza anumite tipuri de achizitii. Mai exact, este  data pana la care mai pot depune Formularul 394.  Formularul 394 reprezinta ”Declaratia informativa privind livrarile/prestarile si...» citeste mai departe aici

 • Persoana responsabila in aplicarea Legii 129/2019, o noua obligatie pentru firme?

  • Prezentam in continuare daca o firma are obligatia de a desemna o persoana responsabila in aplicarea Legii 129/2019 privind spalarea banilor sau nu. Mai exact, este necesara, potrivit legislatiei in vigoare, desemnarea unui angajat in relatia cu Oficiul de spalarea banilor, astfel incat sa intocmeasca politici, proceduri de raportare chiar daca nu sunt tranzactiile cu sume in numerar, in lei sau in valuta, a caror limita minima reprezinta echivalentul in lei a ...» citeste mai departe aici

 • Bilantul contabil: Cum se calculeaza numarul de salariati?

  • Ne propunem ca, prin prezentul articol, sa prezentam cum se calculeaza si care este numarul mediu de salariati care se trece in bilant la o societate care pe parcursul anului 2022 are urmatoarea structura de personal: - 5 persoane angajate cu 8 ore/zi tot anul 2022; - 1 persoana angajata cu 1 ora/zi tot anul 2022; - 1 persoana angajata cu 2 ore/zi tot anul 2022; - 1 persoana angajata cu 4 ore/zi de la data de 11.04.2022; - 1 persoana cu contra...» citeste mai departe aici

 • Venituri din mai multe surse. Ce taxe are de platit o persoana fizica in 2023

  • Vom afla, in cele ce urmeaza, ce taxe are de platit o persoana fizica in 2023 (care este si salariat), in situatia in care obtine urmatoarele venituri: - chirii peste 100.000 lei; - PFA norma de venit, norma 31.600 lei; - terenuri agricole: cereale 30 h * norma de venit 257 lei = 7.710 lei. Asadar, in cazul in care veniturile au fost realizate in anul 2022: Referitor la CAS, potrivit art. 137 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 22...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba in 2023!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X