Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Sold creditor la data de 30.06.2025 (cont 121): 311.010,91 RON, din care 207.284 RON reprezinta dividende primite din Republica Moldova, de la o societate al carei actionar in proportie de 100% este societatea X (s-au primit: certificat de rezidenta fiscala, declaratie ca este platitor de impozit pe profit si toate documentele necesare pentru a fi considerate venituri neimpozabile). Cheltuieli cu sponsorizarea: 30.000 RON
Alte cheltuieli nedeductibile: 31.187,91 RON
Mentionez ca in trimestrul I...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societatea noastra a distribuit dividende unui actionar persoana juridica rezidenta in Austria, care detine sub 10% din actiuni. Desi a prezentat certificatul de rezidenta fiscala conform conventiei cu Austria, s-a retinut impozit in cota de 5%. Va rog sa-mi precizati daca persoana juridica nerezidenta trebuie inregistrata in Romania si, daca da, prin ce formular si ce obligatii declarative avem in acest sens.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Roman rezident in Germania, lucreaza in Germania cu carte de munca, detine in Romania un SRL si vrea sa scoata dividende. Mai trebuie sa plateasca taxe in Germania pentru dividendele din Romania? Conform legii dublei impuneri, taxele se platesc in tara unde este sediul firmei. Corect?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati cu un raspuns privind ce taxe si impozite trebuie sa plateasca o persoana fizica angajata ca marinar, avand in vedere urmatoarele: * Se incheie un acord de prestari servicii intre consultant si aplicant.
* Consultantul este o companie inregistrata in Romania, care ofera servicii de suport pentru intreprinderi in domeniul maritim.
* Aplicantul este un marinar care isi ofera serviciile la cererea consultantului, pe baza de colaborare (nave cu pavilion strain).
* Aplicantul nu...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Firma A are doi asociati olandezi. Lunar se intermediaza achizitii de mobilier de la firme romanesti, cu vanzare catre firma B din Olanda (unul dintre asociati detine capital la acea firma). In obiectele secundare autorizate ale firmei A exista: intermedieri, comisioane si transporturi marfuri. In luna mai s-au primit doua facturi de transport de la firma C, cu TVA, pentru 18 loturi de marfa intermediate de firma A, care s-au facturat mai departe catre firma B cu explicatia comision...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: SRL-urile care au emis facturi electronice pentru livrari de bunuri/prestari de servicii, in relatia B2B, respectiv B2C (din 01.01.2025), transmise in SPV, au obligatia sa se inregistreze in Registrul Ro e-Factura incepand cu 01.07.2025, daca nu s-au inregistrat optional?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<