Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Scadentarea cheltuielilor cu creantele neincasate - Faliment client. Ajustarea TVA aferenta

Data actualizarii: 04 Decembrie 2012
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
ajustare TVAOMFP 3055/2009creante neincasatefaliment client


O societate platitoare de impozit pe profit intra in osesia deciziei de inchidere a falimentului unui client catre care s-au emis facturi in 2009. Nu au fost constituite provizioane. Avand in vedere ca soldul clientului depaseste cu mult valoarea profitului realizat de catre societate pana la octombrie 2012, vom vedea daca exista posibilitatea de scadentare a cheltuielilor pe mai multe perioade de gestiune privind scoaterea clientului din evidenta. De asemenea, in situatia in care se permite scadentarea cheltuielilor, vom vedea in ce masura se deduce TVA-ul.

Solutia consultantului:

In conformitate cu principiul contabilitatii de angajamente si pentru a da credibilitate situatiei financiare anuale pierderile din creantele neincasate trebuie recunoscute la momentul producerii lor, respectiv la momentul falimentului clientului, cand pierderea este certa. De asemenea, regulile de evaluare contabila stabilesc ca, in scopul prezentarii in situatiile financiare anuale, creantele se evalueaza la valoarea lor probabila de incasat, inregistrandu-se ajustari pentru depreciere la nivelul sumei apreciate ca nerecuperabile (pct. 56 alin. 3, pct. 189 si pct. 209 din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a CEE, aprobate prin OMFP 3055/2009).

Scadentarea (esalonarea) cheltuielilor cu pierderile din creantele neincasate pe mai multe exercitii financiare ar fi contrara acestor principii si reglementari contabile, cu atat mai mult cu cat societatea nu si-a inregistrat ajustari pentru deprecierea clientului (provizioane, in limaj fiscal), astfel ca situatiile financiare intocmite pana la acest moment nu au reflectat fidel situatia patrimoniala a societatii (pct. 9 din Reglementari).

In privinta TVA, nu este vorba de o deducere, ci de o ajustarea a bazei de impozitare si a taxei colectate initial, cand au fost emise facturile catre client. In baza deciziei de inchidere a falimentului, societatea va storna taxa colectata aferenta sumei neincasate din momentul ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti de inchidere a falimentului, asa cum se prevede la art. 138 lit. d din Codul fiscal si pct. 20 alin. 3 din Normele metodologice de aplicare. Ajustarea taxei colectate nu este influentata de modul de inregistrare in contabilitate a pierderii din creanta neincasata.





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X