Analizam astazi cazul unei societati care detine 7 mijloace de transport, achizitionate si destinate inchirierii pentru transport special. Intrucat nu mai pot fi utilizate in scopul pentru care au fost achizitionate (inchiriere catre o institutie publica), Consiliul de Administratie al regiei a aprobat predarea acestora (cu titlu gratuit) in patrimoniul unitatii administrativ teritoriale sub autoritatea careia se afla societate. Mijloacele fixe au fost achizitionate in 2007 si 6 dintre ele au fost amortizate integral. Vom stabili astfel daca la scoaterea din gestiune, cheltuiala cu valoarea neamortizata este nedeductibila fiscal si daca trebuie emisa o autofactura pentru colectarea TVA pentru aceste bunuri (mijloace fixe) la valoarea de inventar (cost de achizitie).
Solutia consultantului:
Potrivit prevederilor art. 21 alin (1) din Codul fiscal , pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile, inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare.In concluzie cheltuiala cu valoarea neamortizata a mijloacelor fixe, acordate gratuit este cheltuiala nedeductibila la determinarea profitului impozabil.
Din punct de vedere al TVA
Potrivit art. 128 alin. (4) lit b) din Codul fiscal sunt asimilate livrarilor de bunuri efectuate cu plata preluarea de catre o persoana impozabila a bunurilor mobile achizitionate sau produse de catre aceasta pentru a fi puse la dispozitie altor persoane in mod gratuit, daca taxa aferenta bunurilor respective sau partilor lor componente a fost dedusa total sau partial;
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Potrivit prevederilor art. 137 alin (1) lit. c) din Codul fiscal , baza de impozitare a TVA o constituie pentru operatiunile prevazute la art. 128 alin. (4) si (5), pentru transferul prevazut la art. 128 alin. (10) si pentru achizitiile intracomunitare considerate ca fiind cu plata si prevazute la art. 130 indice 1 alin. (2) si (3), pretul de cumparare al bunurilor respective sau al unor bunuri similare ori, in absenta unor astfel de preturi de cumparare, pretul de cost, stabilit la data livrarii. In cazul in care bunurile reprezinta active corporale fixe, baza de impozitare se stabileste conform procedurii stabilite prin norme;
Potrivit prevederilor de la pct. 18 alin. (4) din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal , in sensul art. 137 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal , baza de impozitare pentru active corporale fixe care constituie livrare de bunuri conform art. 128 alin. (4) si (5) din Codul fiscal , altele decat bunurile imobile, este constituita din valoarea de inregistrare in contabilitate diminuata cu amortizarea contabila. Daca activele corporale fixe sunt complet amortizate, baza de impozitare este zero.
In cazul dvs, veti colecta TVA la valoarea neamortizata a mijloacelor fixe date cu titlu gratuit.
Potrivit prevederilor art 155 alin (7) din Codul fiscal coroborat cu prevederile pct. 69 alin (2) din Normele metodologice de aplicare, persoana inregistrata conform art. 153 trebuie sa autofactureze, cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care ia nastere faptul generator al taxei, fiecare livrare de bunuri sau prestare de servicii catre sine, daca operatiunile in cauza sunt taxabile si numai in scopul taxei.