Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Dobanzi si penalitati de intarziere - PFA datoreaza contributii de asigurari sociale

Data actualizarii: 18 Februarie 2013
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
OANAF 2289/2010penalitati de intarziereCodul de procedura fiscalaPFAdatoriicontributii
Analizam mai jos cazul unui PFA care datoreaza contributii de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile realizate din activitati independente, in suma de 5.000 lei creanta fiscala si 2.500 lei accesorii. Titularul achita suma de 5.000 lei (respectiv obligatia fiscala principala) si i se retine din salariu lunar 205 lei pana se vor stinge si accesoriile. Acesta primeste insa din partea ANAF o somatie cu titlu executoriu pe care se mentioneaza Dec.Acc....... Vom stabili daca in acest caz se percep accesorii la accesorii si daca nu ar fi trebuit atasata si decizia prin care s-au calculat aceste accesorii.

Solutia consultantului:

Pentru calculul accesoriilor in cazul obligatiilor fiscale neachitate in termenul legal sunt aplicabile dispozitiile prevazute la art. 119 - 120 indice 1 din Codul de procedura fiscala.

Astfel, pentru neachitarea la termenul de scadenta de catre debitor a obligatiilor de plata, se datoreaza dupa acest termen dobanzi si penalitati de intarziere

Dobanzile se calculeaza pentru fiecare zi de intarziere, incepand cu ziua imediat urmatoare termenului de scadenta si pana la data stingerii sumei datorate inclusiv.

Nivelul dobanzii este de 0,04% pentru fiecare zi de intarziere.

Penalitati de intarziere

Plata cu intarziere a obligatiilor fiscale se sanctioneaza cu o penalitate de intarziere datorata pentru neachitarea la scadenta a obligatiilor fiscale principale.

Nivelul penalitatii de intarziere se stabileste astfel:
a)    daca stingerea se realizeaza in primele 30 de zile de la scadenta, nu se datoreaza si nu se calculeaza penalitati de intarziere pentru obligatiile fiscale principale stinse;
b)    daca stingerea se realizeaza in urmatoarele 60 de zile, nivelul penalitatii de intarziere este de 5% din obligatiile fiscale principale stinse;
c)    dupa implinirea termenului prevazut la lit. b), nivelul penalitatii de intarziere este de 15% din obligatiile fiscale principale ramase nestinse.
Atentie!!! Penalitatea de intarziere nu inlatura obligatia de plata a dobanzilor.

Dobanzile si penalitatile de intarziere se stabilesc prin decizii, cu exceptia situatiei prevazute la art. 142 alin. (6). Potrivit acestui articol, in cazul in care prin titlul executoriu sunt prevazute, dupa caz, dobanzi, penalitati de intarziere, majorari de intarziere sau alte sume, fara sa fi fost stabilit cuantumul acestora, ele vor fi calculate de catre organul de executare si consemnate intr-un proces-verbal care constituie titlu executoriu, care se comunica debitorului.

Procedura privind emiterea si comunicarea unor acte administrative pentru debitorii care inregistreaza obligatii fiscale restante sub o anumita limita este reglementata prin OANAF 2289/2010.

Astfel, deciziile referitoare la obligatiile de plata accesorii se emit, trimestrial, cu exceptia celor care inregistreaza obligatii fiscale care fac obiectul inlesnirilor la plata.

Deciziile referitoare la obligatiile de plata accesorii reprezentand penalitati de intarziere se emit o singura data, trimestrial, pentru obligatiile fiscale principale care au implinit 90 de zile de la scadenta, cu exceptia situatiei in care acestea au fost stinse partial sau total, dupa caz.

In cazul in care cuantumul obligatiilor fiscale accesorii (majorari de intarziere/dobanzi si penalitati de intarziere) nu depaseste 100 lei, decizia referitoare la obligatiile de plata accesorii pentru contribuabilul persoana fizica se emite prin aplicatiile informatice, dupa 180 de zile de la ultima emitere sau de la data la care au fost inregistrate obligatii fiscale principale restante.

In vederea emiterii somatiei si titlului executoriu, organul fiscal competent va evalua, lunar, obligatiile fiscale neachitate de catre debitori.

In cazul in care cuantumul obligatiilor fiscale neachitate nu depaseste 100 lei, somatia si titlul executoriu pentru debitorul persoana fizica se emit prin aplicatiile informatice, dupa 180 de zile de la ultima emitere sau de la data la care au fost inregistrate obligatii fiscale restante.
Prin exceptie, somatia si titlul executoriu se emit si se comunica debitorului ori de cate ori se constata pericolul prescrierii dreptului de a cere executarea silita.

In concluzie, pentru neachitarea la scadenta a obligatiilor fiscale se platesc dobanzi, iar in cazul in care plata nu se realizeaza in primele 30 de zile de la scadenta se platesc si penalitati de intarziere. Penalitatea de intarziere nu inlatura obligatia de plata a dobanzilor.








Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X