In studiul de caz urmator, punctul central il constituie asociatul unic persoana fizica nerezidenta care a acordat un imprumut societatii in anul 2007, dobanda 6% pe an. In anul 2014 decide majorarea capitalului social cu valoarea imprumutului + dobanda.
Vom vedea care este monografia contabila. Deoarece in anii anteriori (inainte de 2014) capitalul propriu a avut o valoare negativa, dar va avea o valoare pozitiva dupa majorarea de capital si gradul de indatorare va fi mai mic decat 3, vom stabili daca acele cheltuieli cu dobanzile si diferente de curs nedeductibile in anii anteriori, devin deductibile in 2014.
De asemenea, vom stabili daca in momentul majorarii capitalului social inclusiv cu valoarea dobanzilor, ar trebui anulate cheltuielile inregistrate in anii anteriori.
Conform art 221 din Legea 31/1990 privind societatile comerciale:
" Societatea cu raspundere limitata isi poate majora capitalul social, in modalitatile si din sursele prevazute de art. 210".
Art 210 din legea societatilor comerciale prevede urmatoarele:
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
" (1) Capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura.
(2) De asemenea, actiunile noi sunt liberate prin incorporarea rezervelor, cu exceptia rezervelor legale, precum si a beneficiilor sau a primelor de emisiune, ori prin compensarea unor creante lichide si exigibile asupra societatii cu actiuni ale acesteia".
Conform functiunii contului 455 reglementata de OMFP 3055/2009 privind reglementarile contabile conforme cu directivele europene "cu ajutorul acestui cont se tine evidenta sumelor lasate temporar la dispozitia entitatii de catre actionari/asociati"
Aceasta inseamna ca sumele inregistrate in creditul contului 455 reprezinta creante ale asociatilor asupra societatii, drept urmare ele pot fi folosite pentru majorarea capitalului social, daca sunt lichide (adica au un cuantum bine determinat) si exigibile (au ajuns la scadenta prevazuta in contractul de imprumut/documentul in baza caruia sumele au fost inregistrate in contul 455).
Articolele contabile pentru majorarea capitalului social prin compensarea unor creante ale asociatilor asupra societatii:
- subscrierea capitalului social
456"Decontari cu asociatii privind capitalul" = 1011"Capital subscris nevarsat"
- inregistrarea majorarii capitalului social, pe baza mentiunii de la Registrul Comertului:
455"Sume datorate asociatilor" = 456"Decontari cu asociatii privind capitalul"
(si dobanzile datorate daca le-ati inregistrat in alt cont)
1011"Capital subscis nevarsat" = 1012 "Capital subscris varsat"
Documente necesare:
1. Hotararea AGA privind majorarea capitalului social
2. Raport de expertiza contabila prin care se confirma caracterul lichid si exigibil al sumelor existente in contul 455.
3. Certificat inscriere mentiuni la O.R.C. privind majorarea capitalului social prin astfel de operatiuni.
Majorarea capitalului social prin aceasta procedura nu implica venituri impozabile, practic este vorba de conversia unor creante ale asociatilor fata de firma in parti sociale.
Referitor la reconsiderarea cheltuielilor din anii anteriori, acest lucru nu este legal si corect.
Gradul de indatorare se modifica dupa realizarea maririi capitalului social si are efect din acel moment.
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro