Procedura de repartizare a pierderii fiscale cand persoana juridica isi inceteaza existenta ca urmare a fuziunii sau divizarii, se modifica astfel:
Pierderea fiscala inregistrata de contribuabilii care isi inceteaza existenta ca efect al unei operatiuni de fuziune sau divizare se recupereaza de catre contribuabilii nou-infiintati ori de catre cei care preiau patrimoniul societatii absorbite sau divizate, dupa caz, proportional cu activele si pasivele transferate persoanelor juridice beneficiare, potrivit proiectului de fuziune/divizare.
Se clarifica impozitarea contractelor/conventiilor civile prevazute de art. 52 din Codul fiscal, dupa cum urmeaza:
Sunt venituri impozabile prin stopaj la sursa veniturile din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil, precum si a contractelor de agent. Fac exceptie veniturile din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil obtinute de contribuabilii care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere si sunt inregistrati fiscal potrivit legislatiei in materie.
In acest moment, se clarifica foarte exact faptul ca pentru activitatile desfasurate de persoane fizice autorizate sau cele ce desfasoara o profesie libera, nu exista obligatia retinerii prin stopaj la sursa a impozitului pe venit din factura emisa pentru bunurile livrate/serviciile prestate.
Acestea au obligatia sa isi conduca contabilitatea in partida simpla, conform O.M.F.P. nr. 1.040/2004, iar in functie de situatiile rezultate din contabilitatea in partida simpla, aceste persoane declara pana pe 25 mai a anului urmator situatia fiscala, prin depunerea declaratiei de impozit pe venit, formular 200.
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Cartea Verde a Contabilitatii
Mai retinem si faptul ca pentru veniturile realizate de persoanele fizice autorizate sau cele ce desfasoara profesii libere, nici pentru asigurarile sociale nu exista obligatia stoparii la sursa a contributiilor din valoarea facturilor emise pentru bunurile livrate/serviciile prestate. Aceste persoane au obligatia sa isi achite si sa isi declare contributiile la asigurari sociale, in nume propriu, conform procedurii aplicabile de la 01 iulie 2012, respectiv:
- in termen de 15 zile de la inceperea activitatii, sau pana pe data de 30 ianuarie a anului urmator, aceste persoane depun declaratia 600 cu veniturile estimate pentru asigurarile sociale - pensii;
- in functie de veniturile declarate a se realiza, fie in baza declaratiei de venit estimativ 220, fie in baza declaratiei anuale de venit formular 200 aferente anului precedent, autoritatea fiscala va emite deciziile de plata a contributiei la asigurarile de sanatate, cu termen de plata trimestrial, pana pe data de 25 a ultimei luni din trimestru.
Observam ca pentru contributia de sanatate nu exista obligatii declarative pentru PFA, urmand ca autoritatea fiscala sa emita decizii de impunere, in functie de veniturile estimate ale anului in curs. Regularizarea se va realiza in anul urmator dupa depunerea declaratiei de venit global.